Ознака: МОН
Македонија 06.12.23 | 10:30

Во 40 основни училишта е поставена нова ИТ опрема за безбеден пристап до интернет

Во 40 основни училишта е поставена нова информатичко-комуникациска опрема за безбеден пристап до интернет, соопшти Министерството за образование и наука (МОН). Преку...

Македонија 05.12.23 | 12:23

Средношколците од Македонија се на 61. место по математика, а на 71. по јазична писменост од 81 рангирана држава покажа ПИСА тестот

Од 81 држава, средношколците од Македонија се наоѓаат на 71. место по јазична писменост, на 61. место со знаење по математика и на 68. место во Европа по природни науки соопшти...

Македонија 01.12.23 | 18:50

МОН oбезбедил средства за К-15 за вработените во училиштата и вели дека треба да биде исплатен

Од министерството за образование (МОН) соопштија дека регресот за годишен одмор за 2023 година треба да им биде исплатен на сите вработени во основните и средните училишта....

Македонија 29.11.23 | 13:05

Основците и средношколците во чии семејства месечните примања се до 50 илјади денари во следните шест месеци ќе добиваат по 1.200 односно 1.800 денари

Министерството за образование и наука во соопштение наведува дека со новиот, деветти по ред пакет антикризни мерки кој Владата го презентираше вчера, над 120 илјади ученици...

Македонија 23.11.23 | 15:38

Шаќири: Со 240 милиони денари МОН поддржа седум научно-истражувачки проекти од јавен интерес

Министерството за образование и наука распредели над 240 милиони денари со кои ја поддржа работата на научно – истражувачките работници и го стимулира развојот на науката....

Македонија 17.11.23 | 10:05

МОН објави конкурс за учебници за седмо одделение кои ќе се користат од наредната учебна година

Министерството за образование и наука – Педагошка служба денеска објави Конкурс за учебници за наставни предмети за седмо одделение кои ќе се користат од идната учебна...

Македонија 15.11.23 | 11:14

МОН утре ќе почне да објавува повици за автори за нови учебници за седмо одделение за идната учебна година

Министерството за образование и наука утре ќе ја почне постапката за изработка на учебници за седмо одделение кои ќе се користат идната учебна година, откако Бирото...

Македонија 13.10.23 | 14:09

Според Ковачевски, Владата и МОН не се виновни што учениците уште немаат учебници

Владата и Министерството за образование сите процедури околу новите учебници за учениците ги имаат завршено уште во текот на првите месеци на летото, истакна премиерот...

Македонија 11.10.23 | 20:00

Бендевска: Од 123 учебници, 43 недостигаат – тоа е огромна нееднаквост и дискриминација

МОН не обезбедиле учебници за секој предмет. Комисијата утврдила факти врз нивните податоци. Овој проблем не е само оваа година, но овој министер имаше повеќе од четири...

Македонија 11.10.23 | 18:29

Ќе биде после виновна сајлата – објектите не се градат, студентите во ризик, Шаќири, Владата и УКИМ глуви и слепи!

Министерот за образование и наука Јетон Шаќири во декември рече дека во 2023 година ќе продолжи изградбата на зградите на двете високообразовни установи – факултет...

Македонија 29.09.23 | 17:31

МОН: Наменските платежни картички за субвенциониран студентски оброк може да се подигнуваат и во сабота

Министерството за образование и наука информира дека наменските платежни картички за користење на средствата за субвенциониран студентски оброк, студентите кои ги...

Македонија 28.09.23 | 12:58

Реакција на МОН: општина Тетово мора да биде ажурна и повеќе да се грижи за учениците

Локалната самоуправа на општина Тетово мора да биде повеќе ажурна во своето работење, особено кон исполнувањето на обврските во областа на образованието и наместо...

Македонија 27.09.23 | 14:07

МОН: Годинава се обезбедени и дистрибуирани 1,4 милиони учебници

Обезбедувањето на учебници за учениците од основните и средните училишта како процес под надлежност на повеќе институции и тела, под координација на Министерството...

Македонија 26.09.23 | 13:39

Шаќири: МОН утре ќе сподели информации со план за достава на учебниците од новата реформа

Учебниците за трето одделение се завршени и доставени до сите основни училишта. За шесто одделение се одобрени учебниците по Македонски јазик, Албански јазик, Природни...

Македонија 24.09.23 | 13:39

Во Скопје ќе се одржи „Министерска конференција на Западен Балкан за квалитет и обезбедување квалитет во високото образование“

Министерството за образование и наука на Македонија и Секретаријатот на иницијативата за образовни реформи во Југоисточна Европа ERI SEE на 26 и 27 септември во Скопје,...

Македонија 21.09.23 | 11:05

МОН со поддршка од ЕУ креира нов електронски дневник

Со финансиска поддршка од ИПА фондовите на Европската унија, Министерството за образование и наука изработи нов интегриран систем за електронска работа на училиштата....

Македонија 20.09.23 | 17:48

Средношколци останаа без учебници, се плаќаат и по 600 денари за копија, МОН, пак, вели дека ги има онлајн

Нема учебници по биологија и хемија за здравствената струка, а според она што официјално за МКД.мк ни го одговорија од МОН, хартиени учебници нема да има, туку средношколците...

Македонија 19.09.23 | 11:29

МОН по средбата со синдикатите: Ниту еден наставник нема да биде отпуштен од работа

Реформата на основното образование ќе продолжи согласно предвидената динамика, затоа што ги дава очекуваните ефекти. Предизвици постојат и тие се надминуваат преку...

Македонија 18.09.23 | 11:57

Во 40 училишта подобрени се тоалетите и пристапноста за учениците со попреченост

Завршија градежните активности во 40 училишта каде во текот на летниот период се работеше на подобрување на санитетско – хигиенските услови и на пристапноста за учениците...

Македонија 14.09.23 | 13:11

„Дали е можно да сте хомосексуалец?“, „Повеќето ментално болни се хетеро“: Што учат средниошколците во Македонија

Бурни реакции меѓу родителите откако ги разгледаа работните листови за учебникот за животни вештини за средношколци. Меѓу прашањата наведени во материјатлите (погледнете...