Ознака: министерство за финансии
Економија 24.06.24 | 14:58

Димитриеска-Кочоска ја презеде функцијата министер за финансии

Во Министерството за финансии утрово беше извршено примопредавање на функцијата министер за финансии. Новата министерка Гордана Димитриеска-Кочоска ја презеде функцијата...

Економија 15.05.24 | 17:41

Олеснета трговија со ЕУ и поедноставни плаќања не носат до европскиот заеднички пазар

Олеснување на трговијата помеѓу земјите од Западен Балкан и Европската унија и поедноставени и побрзи постапки за плаќањата се конкретните активности на кои работат...

Економија 26.04.24 | 13:05

МФ: Се разгледуваа одлуките на осигурителните друштва за зголемување на премијата

Министерството за финансии во врска со донесените одлуки од страна на осигурителните компании за зголемување на висината на бруто-премијата за осигурување од автомобилска...

Економија 12.04.24 | 16:43

МФ: Системска контрола на финансиските друштва по стапување на сила на Правилникот за кредитен ризик – проценка на кредитната способност и идентификација на клиентот

Финансиските друштва кои што работат на територијата на Македонија од почетокот на овој месец имаат обврска да воспостават систем за управување со кредитен...

Економија 06.04.24 | 11:18

МФ: Потврден кредитниот рејтинг на Македонија ББ+ со стабилен изглед од „Фич“

Република Македонија води кредибилни и конзистентни макроекономски политики поткрепени од долгогодишната политика на фиксен девизен курс, подобрите показатели...

Македонија 15.02.24 | 15:44

Уставниот суд одлучи: Вработените во МФ нема да добиваат 30 отсто повисоки плати и нема да ги вратат паричните средства што претходно ги добиле

Уставниот суд донел конечна одлука за платите на вработените во Министерството за финансии (МФ). Како што соопшти денеска претседателката на Судот, Добрила Кацарска,...

Економија 13.02.24 | 13:48

Вработени во МФ бараат исплата на додатокот на плата од 30 отсто

Вработени во Министерството за финансии бараат веднаш да се започне со исплата на додатокот на плата во висина од 30 отсто за сите вработени, согласно член 9 од Законот...

Економија 06.10.23 | 14:39

МФ убедува: Основните прехранбени производи остануваат со најниска повластена стапка од 5%

Основните прехранбени производи, кои се дел од секојдневната употреба на граѓаните ќе се и понатаму оданочуваат по најниска даночна стапка на ДДВ, односно нема промена...

Економија 04.10.23 | 15:05

МФ: Нов закон за решавање банки за зајакнување на финансиската стабилност

Собранието на Република Македонија го усвои Законот за решавање банки, предложен од Министерството за финансии, а со кој земјава воспоставува регулаторна рамка за...

Економија 03.10.23 | 17:06

Ќе се формира Фонд за енергетска ефикасност за поддршка на инвестиции за енергетска ефикасност

Собранието на РС Македонија денеска ги усвои измените и дополнувањата на Законот за Развојна банка на РС Македонија, предложени од Министерството за финансии, со кој...

Економија 27.07.23 | 18:12

Министерство за финансии: Од 2015 до 2022 година утврдени се 17 нерегуларности со ЕУ средства за кои се преземени конкретни постапки

Одделението за координација на борба против измама на ЕУ средствата (АФКОС) не располага со податоци кои произлегуваат од Европската канцеларија за борба против измама...

Економија 15.05.23 | 21:57

Власта ќе се задолжува кај граѓаните – во јуни прва граѓанска обврзница

Министерството за финансии планира да се задолжува и кај граѓаните преку нова граѓанска обврзница. Таа ќе се издаде во јуни, а државата ќе ги намени парите за капитални...

Економија 15.04.23 | 10:00

Експерти од Трезорот на САД ќе работат на унапредување на капацитетите на Министерството за финансии

Експерти од Трезорот на САД ќе дадат поддршка за унапредувањето на капацитетите на Трезорот на Министерството за финансии. Денеска, во Вашингтон, министерот за финансии,...

Македонија 23.03.23 | 13:28

Ревизорите со резерва за вистинитоста и објективноста на финансиските извештаи на МФ за 2021 година

Државниот завод за ревизија ги објави конечните ревизорски извештаи на Министерството за финансии за 2021 година. Од извршената ревизија на финансиските извештаи на...

Македонија 28.02.23 | 10:37

Вработените во Финансии најавуваат масовни штрајкови: Владата сака да прошверцува автентично толкување на одредбата од чл.66 од Законот

Синдикатoт на вработените во Министерството за финансии изрази големо жалење во врска со последните случувања со зголемувањето на нивните плати и најави масовни штрајкови...

Македонија 31.01.23 | 09:55

Oд елитна гимназија за талентирани деца до немање настава по осум стручни предмети – МОН и МФ да изнајдат решение за МИГ

Сојузот на средношколци апелира што побрзо да се реши проблемот во Математичко-информатичката гимназија (МИГ) бидејќи апсурдно е, како што пишува во реакција, учениците...

Економија 26.10.22 | 14:02

Министерството за финансии се пофали дека заштедило струја од 32 отсто

Министерството за финансии (МФ) со рационално користење на енергијата, согласно задолженијата дадени од Владата за заштеда на електрична енергија, во септември 2022 година...

Економија 27.09.22 | 14:46

МФ: Владата обезбеди 250 милиони евра со поволни услови преку германски хартии од вредност

Владата донесе одлука за издавање хартии од вредност на германскиот пазар, обврзница позната како „Namensschuldverschreibungen”, односно NSV, во износ од 250 милиони евра. Како што...

Економија 31.07.22 | 14:58

Министерството за финансии работи денес на неработен ден за да подготви нови антикризни мерки

Владата и Министерството за финансии подготвуваат нови антикризни мерки за компаниите и граѓаните и штом ќе бидат изготвени тие ќе бидат презентирани на јавноста,...

Економија 27.07.22 | 17:56

Бесими: Отсега повеќе пари и одговорности за општините

Стартува реформата за унапредување на фискалната децентрализација. Законските измени и дополнувања, на кои работеше Министерството за финансии, денеска добија зелено...