Ознака: Македоника литера
Култура 29.04.20 | 12:17

„Македоника литера“ ја објави „Бегалски мозаик“, во филмот кој е снимен според делото глуми Раде Шербеџија

„Бегалски мозаик“ е најпознатото дело на Ен Мајклс, наградено е со високи книжевни награди. Според романот, во 2007 година, е снимен игран филм во режија на Џереми Подесва,...

Култура 06.02.20 | 09:35

„Македоника литера“ ја објави книгата „По трагите на древните цивилизации“ од Искра Тасева Хаџи-Бошкова

Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ од Скопје, неодамна ја објави книгата на Искра Тасевска Хаџи-Бошкова „По трагите на древните цивилизации“, во...

Култура 27.01.20 | 10:40

„Македоника литера“ ја објави книгата „Мудроста на Конфучиј. Научете да бидете врвен лидер“

Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ од Скопје, деновиве ја објави книгата „Мудроста на Конфучиј. Научете да бидете врвен лидер“, во превод од англиски...

Култура 21.01.20 | 11:58

„Македоника литера“ го објави романот „Адам и Ева“, едно од ремек делата на Ливиу Ревреану

„Македоника литера“ од Скопје, деновиве го објави романот „Адам и Ева“ од романскиот писател Ливиу Ребреану, во превод од романски јазик на Ирина Кроткова. „Адам...

Култура 16.01.20 | 10:25

„Македоника литера“ ја објави студијата „Шаманизмот во македонската народна традиција“

Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ од Скопје, неодамна го објави книгата на Ана Витанова-Рингачева „Шаманизмот во македонската народна традиција“,...

Култура 25.11.19 | 10:29

„Македоника литера“ за прв пат на македонски јазик ја објави книгата „Менциј“

Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ од Скопје, деновиве ја објави книгата „Менциј“, во превод од старокинески јазик и со предговор и белешки на Игор...

Култура 21.11.19 | 09:47

„Македоника литера“ објави нов роман од Дамир Каракаш, „ Blue moon“-предвоен роман од повоената хрватска книжевност

Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ од Скопје деновиве го објави романот „Blue Moon“ на хрватскиот писател Дамир Каракаш, во превод од хрватски јазик...

Култура 09.10.19 | 10:10

„Македоника литера“ организира промотивно пладне на литература за деца

Денес (среда, 9 октомври 2019), со почеток во 12 часот, во Центарот за култура „Антон Панов“ во Струмица, ќе се одржи промотивно пладне на литература за деца. Ќе бидат промовирани...

Култура 30.09.19 | 10:50

„Македоника литера“ објави нова книга од Киро Донев

Друштвото за издавачка куќа „Македоника литера“ од Скопје деновиве ја објави книгата сораскази за деца „Дарко во зоо паркот“ на македонскиот писател Киро Донев.Оваа...

Култура 09.02.19 | 15:25

„Македоника литера“: Сте го утнале националниот интерес, годинашнава програма покажа дека нема граница меѓу расипаноста и дебилноста

Издавачката куќа „Македоника литера“ со писмен допис се обрати до нашата редакција со забелешки на резултатите од Годишната програма на Министерството за култура. По...