Ознака: Мајски оперски вечери
Култура 07.05.21 | 21:36

„Мајските оперски вечери“ со серијал на концерти со наслов „Мајски концерти“

Месецот мај за Националната опера и балет е од особено значење, месец во кој се одржува меѓународниот фестивал „Мајски оперски вечери“. За жал и оваа година поради...

Култура 12.05.20 | 11:47

„Рајмонда“ вечерва онлајн на Мајски оперски вечери 20202

Следната претстава која ќе може да се проследи во рамките на годинашниве Мајски оперски вечери онлајн е балетот „Рајмонда“, кој ќе биде прикажан вечерва. На 15 мај е...

Култура 09.05.20 | 18:36

Со „Кармен“ вечерва онлајн почнуваат Мајски оперски вечери 2020

Оваа година ќе ги одбележиме Мајските оперски вечери на еден поинаков начин, онлајн. Со надеж, што поскоро да се вратиме на нашата сцена и зад неа. На 9 мај со почеток...

Култура 07.05.20 | 11:43

Онлајн „Мајски оперски вечери 2020“

Оваа година Мајските оперски вечери ќе бидат одбележани на еден поинаков начин, со надеж да се вратиме што поскоро на нашата сцена и зад неа. На официјалниот јутјуб-канал...

Култура 31.05.19 | 11:14

„Аида“ ги затвора 47. Мајски оперски вечери

Мајските оперски вечери традиционално завршуваат на последниот ден од мај со „Аида“, а оваа година популарната опера на Верди е во продукција на театарот „Карло Феличе“...

Култура 29.05.19 | 12:11

„Аида“ за затворањето на Мајски оперски вечери со Русинките Олга Романко и Ирина Долженко

47. Мајски оперски вечери ќе се затворат со изведбата на величествената „Аида” од Џузепе Верди на 31 мај во 20 часот во Националната опера и балет. Спојот на традицијата...

Култура 12.05.19 | 08:14

„Лебедово езеро“ со првенци од Холандскиот национален балет

По отворањето со Вердиевата „Аида“ во четвртокот, програмата на 47. Мајски оперски вечери продолжува со „Лебедево езеро“ на Чајковски, единствената балетска претстава...

Култура 11.05.19 | 08:59

„Лебедово езеро“ утре на „Мајски оперски вечери“

Во рамкте на 47. Мајски оперски вечери на 12 мај ќе биде изведен бисерот на балетската уметност и еден од најубавите балети во класичната уметност „Лебедово езеро“ на...

Култура 10.05.19 | 10:17

Со Триумфалниот марш од „Аида” отворени 47. Мајски оперски вечери

Со звуците на „Триумфалниот марш” од „Аида” и палење на фестивалскиот оган, во Националната опера и балет вечерва беа отворени 47. Мајски оперски вечери, на кои...

Култура 09.05.19 | 09:45

Со „Аида“ почнуваат 47. Мајски оперски вечери

Националната опера и балет на прес-конференција ја најави како спој на визуелната иновација со традицијата, виртуелна сценографија која ќе ја одведе публиката во светот...