Ознака: Колумна
Колумни 25.05.21 | 08:51

И во мракот понекогаш никнува прекрасен цвет

Васко Шутаров (За една младост и за една култура на надеж) Си отворив работа продолжениов викенд, сакав да направам малку ред во насобраните, а добро спакувани кутии...

Колумни 21.05.21 | 14:05

„Парадоксот на глупоста“ – негативната селекција во македонското општество

Петар Поп Арсов „Првокласниот лидер избира првокласни соработници! Второкласниот лидер избира третокласни соработници!“ Негативната селекција е тука, околу нас....

Колумни 12.05.21 | 12:50

За Заев остана стапот!

Прашање е дали чашата ќе ја гледаме полупразна или полуполна! Ова беше главната мантра на премиерот Зоран Заев пред потпишувањето на Договорот за пријателство и добрососедство...

Колумни 23.04.21 | 12:13

Македонија ги памети своите!

Ламбе Арнаудов Прегрни ја МАКЕДОНИЈА и твоите раце никогаш нема да се празни. Направете го тоа како што го прават УСТАВОБРАНИТЕЛИТЕ, на кои им ја посветувам оваа колумна,...

Колумни 23.04.21 | 11:58

Глобалните трендови на локалните шерифи

Петар Поп-Арсов Болестите, сиромаштијата, климатските промени, финансиските кризи и уште неколку добро познати појави, го дефинираа идентитетот на современата цивилизација....

Колумни 19.04.21 | 12:25

Владејачки идиотизам во скафандер!

Убаво и не еднаш рекле луѓето-Никогаш не му се смејте на глупав човек или глупак! Зашто, еден ден може да стане нешто од него! На пример, пратеник, собраниски спикер, премиер,...

Колумни 31.03.21 | 14:53

Вакцината и политиката

Весна Јаневска Во Ниш, заедно со три члена од моето семејство, стигнав во 15 часот, откако утрото неколку мои пријатели ми препорачаа веднаш да тргнам и ме убедија дека...

Колумни 12.02.21 | 10:38

Чекајќи го Кодо, Датумо и Годо

Васко Шутаров Чекајќи го Годо Да беше денес жив Семјуел Бекет, само врз македонското искуство на празно тапкање и чекање во место, ќе требаше да ја преобмисли повторно...

Колумни 15.01.21 | 15:31

Pay tool

Петар Поп-Арсов „Патувањето е единственото нешто што го купуваме, а кое нè прави побогати.“ Рекол некој непознат автор! Некој или некоја, тоа и не е најважно?! Големата...

Колумни 04.01.21 | 16:27

Светската војна на вакцините

Петар Поп-Арсов Велеа дека третата светска војна ќе биде војна на нуклеарното оружје. Четвртата, војна на лакот и стрелата! По се изгледа дека човекот незапирливо граби...

Колумни 26.12.20 | 12:29

За срцата кои се уште чукаат во седум осмини

Васко Шутаров Децата на Балтазар Плејада од неколку генерации родители и деца од 70-те, 80-те и 90-те години од минатиот век, меѓу мноштвото анимирани Дизниеви миленици,...

Колумни 17.12.20 | 12:55

Бугарија со помош на ЕУ ја отвори балканската Пандорина кутија за „историска вистина“

Предрак Димитровски Барајќи рогови, изгубија уши-вели една наша народна поговорка. И токму таа може да биде основата за толкување на вчерашниот заклучок на Советот...

Колумни 11.12.20 | 20:13

На аџилак во Софија

Предраг Димитровски „Мојата војска е прогерманска, мојата сопруга е Италијанка, мојот народ е проруски. Јас сум единствениот пробугарин во оваа земја“. Оваа антолигиска...

Колумни 07.12.20 | 21:40

Во сто дена Филипче успеавме да бидеме сто чекори поблиску до смртта

д-р Кирил Лазов Макондо е село на уништувањето и пропаѓањето поради алчноста. Макондо е село на самотијата. Е, таква е и денешна Македонија. Како и во романот. И таму власта...

Колумни 06.12.20 | 15:25

Заевата „Доли“ држава

Ламбе Арнаудов Во овие тешки, претешки денови на црнилиште што се надвисле на Македонија, кога македонскиот народ се бори за својот опстанок, душманите безмилосно газат,...

Колумни 05.12.20 | 11:10

Време на голема тага

Весна Јаневска Што ли се случува во нашава земја, на која ни името какво што ѝ го знаеме во јавност не смееме да ѝ го изустиме, тешко се објаснува!? Никако да прогледаме...

Колумни 04.12.20 | 12:39

Иронијата на една надреална романтична утопија

Петар Поп-Арсов „Бугарија се граничи со самата себе! Велес бил Бугарски град! Еден ден ќе се пее еден народ од Охрид до Црно Море!“. Изјава до изјава, наслов до наслов! „Не...

Колумни 20.11.20 | 18:39

Мудроста на Софија и бугарската „философија“

Петар Поп-Арсов Софија! Убаво женско име! Античко, со антички корен! Длабок корен! Софија значи мудрост, памет, интелигенција, вештина! Софија се содржи во зборот философија...

Колумни 11.11.20 | 10:58

Одржливоста на европскиот идентитет и Европската Унија

Ганка Цветанова Иако постојат неколку пристапи при дефинирањето на европскиот идентитет, според некои теоретичари истиот е невозможно да се разгледува низ призмата...

Колумни 07.11.20 | 13:04

Најслабата алка!

Петар Поп-Арсов Ќе ги започне ли Македонија преговорите со Европската Унија? Ќе го добиеме ли датумот за почеток на преговори? Ќе се оддржи ли првата меѓувладина конференција...