Ознака: ИЈЗ
Здравје 15.04.22 | 11:06

Донација на СЗО за Институтот за јавно здравје

Регионалната канцеларија на Светската здравствена организација (СЗО) за Европа, како дел од својата поддршка за одговор на појавата на епидемијата на ковид во Македонија,...

Здравје 15.02.22 | 09:59

Од почетокот на пандемијата 26 пациенти трипати се заразиле со ковид-19, а 9.078 двапати биле болни од коронавирус

Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) заклучно до 13 февруари годинава регистрирал 26 пациенти кои трипати се заразиле со ковид-19 од почетокот на пандемијата. Според податоците...

Здравје 08.02.22 | 20:15

ИЈЗ: Секој што имал тешка алергиска реакција откако примил вакцина не треба да добие втора доза

Ретко можат да се појават несакани ефекти по примањето на која било од достапните вакцини за КОВИД-19. Според ИЈЗ, доколку се појави текшка алергиска реакција откако...

Здравје 08.02.22 | 15:12

ИЈЗ: За една недела 10.000 нови ковид случаи, реинфекции имало 1.340, починале 147 лица

Последниот извештај на Институтот за јавно здравје за периодот од 31. јануари до 6 февруари нотира 9.982 позитивни случаи на ковид-19 во државата, што е намалување од 16,2...

Здравје 07.02.22 | 12:16

ИЈЗ препорачува бремените жени, доилките и оние кои планираат да забременат да се вакцинираат против ковид

Вакцинацијата против ковид-19 се препорачува за трудници во Македонија. Сите кои имаат 18 години и се постари од 18 години, вклучително и оние кои се бремени, кои дојат,...

Здравје 02.02.22 | 12:30

ИЈЗ: Се зголемува смртноста од Ковид- над 1.500 пациенти се разболеле по вторпат, 17 по третпат

Во текот на минатата недела вкупно се пријавени 1.558 реинфекции, скоро идентично во однос на претходната недела. Заклучно со 30.01.2022 вкупно се регистрирани 6.494 реинфекции...

Здравје 13.01.22 | 12:11

Петмина во Македонија имале грип и ковид-19 истовремено, ИЈЗ регистира 470 заразни со грип

Петмина пациенти во Македонија истовремено имаат инфекција со грип и ковид-19 покажува неделниот извештај за состојбата со грип на Институтот за јавно здравје. Во Македонија...

Здравје 04.01.22 | 11:16

За 37,6 отсто е зголемен бројот на позитивни на ковид-19 во однос на минатата недела, најмногу заразени има меѓу 30 и 49 години

За 37,6 отсто е зголемен бројот на позитивни на ковид-19 во однос на минатата недела, а најмногу заразени има меѓу 30 и 49 години, покажува извештајот на Институтот за јавно...

Здравје 21.12.21 | 09:55

За 38,5 отсто во однос на минатата недела е зголемен бројот на реинфекции со ковид-19

Во текот на мината недела вкупно се пријавени 36 реинфекции со ковид-19, со зголемување од 38,5 отсто во однос на претходната недела, покажува извештајот на Институтот за...

Здравје 09.12.21 | 14:02

Институтот за јавно здравје регистрирал две лица кои третпат се заразиле со ковид-19

Институтот за јавно здравје (ИЗЈ) регистрирал две лица кои третпат се заразиле со коронавирус. Едното лице имало хронична бубрежна болест и оди на дијализа, а другиот...

Здравје 07.12.21 | 15:13

Минатата недела намален бројот на новозаболени за 17,3 и на смртни случаи за 30,6 отсто

Во периодот од 29 ноември до 5 декември тестирани се вкупно 16.948 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање и антигенско тестирање за присуство...

Здравје 30.11.21 | 12:34

Моментално во болница од ковид-19 се лекуваат 443 пациенти, 10 од нив се на механичка вентилација

Според извештаите од болниците моментално од ковид-19 се лекуваат 443 пациенти, (-10,5% во споредба со претходна недела), а од нив 316 се на кислородна поддршка (-4,2% во споредба со...

Здравје 24.11.21 | 08:45

Се намалува бројот на заболени со ковид-19, освен кај децата до девет години

Во текот на мината недела вкупно се пријавени 49 реинфекции со ковид-19, со зголемување од 36,1% во однос на претходната недела, покажува извештајот на Институтот за јавно...

Здравје 16.11.21 | 16:14

822 лица се по вторпат заразени со ковид-19, покажа извештајот на Институтот за јавно здравје

Од 8 до 14 ноември од ковид-19 заболеле 3.218 лица од 34 градови во земјава, што е намалување од 8,1% во однос на минатата недела. Од 1 до 7 ноември бројката новозаболени од ковид-19...

Економија 15.11.21 | 14:37

Од 1990 до 2016 година во Македонија емисиите на стакленички гасови се намалени за 34,6 отсто

Емисиите на стакленички гасови од 2016 година се намалени за 34,6 осто во споредба со емисиите од 1990 година. Намалувањето се должи на намаленото производство на електрична...

Здравје 02.11.21 | 13:07

Минатата недела се пријавени 38 реинфекции со ковид-10, што е зголемување од 5,6 отсто во однос на претходната недела, покажува извештајот на ИЈЗ

За 11,4 отсто во однос на минатата недела е зголемен бројот на новозразени со ковид-19 кај лицата меѓу 20 и 29 години, покажува последниот извештај на Институтот за јавно...

Здравје 05.10.21 | 18:19

Според извештајот на ИЈЗ најмалку заболени од ковид-19 од 27 септември до 3 октомври има кај децата и младите

Според извештајот на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) најмалку заболени од ковид-19 од 27 септември до 3 октомври има кај децата и младите, односно кај возрасните групи...

Здравје 29.09.21 | 11:20

Во болниците се хоспитализирани 774 лица заразени со ковид-19, а од нив 472 се на кислородна поддршка

Моментално во болниците во Македонија се хоспитализирани 774 лица заразени со ковид-19, а од нив 472 се на кислородна поддршка и 23 на инвазивна/неинвазивна механичка вентилација,...

Здравје 16.09.21 | 12:28

Досега 31 здравствен работник ја загуби битката со ковид-19, починале и седум бремени жени и петмина кои имале реиинфекција, покажа извештајот на ИЈЗ

Од почетокот на пандемијата со ковид-19 до 12 септември во Македонија се регистирани 6.277 смртни случаи. Од нив 31 здравствен работник ја загуби битката со ковид-19, починале...

Здравје 08.06.21 | 08:49

За една недела смртноста од ковид-19 е намалена за 45.8 отсто, покажува извештајот на ИЈЗ

Според неделниот извештај на Институтот за јавно здравје во периодот од 31 мај до 06 јуни 2021, тестирани се вкупно 19.672 материјали во лабораториите во кои се спроведува...