Ознака: фолклор
Калеидоскоп 09.05.22 | 11:34

25 културно-уметнички друштва од Македонија, Србија, Црна Гора, Бугарија и Косово викендов на Фестивал во Ораовица

Околу шестотини учесници, 25 културно-уметнички друштва од пет земји ( Македонија, Србија, Црна Гора, Бугарија и Косово) учествуваа на 16-по ред традиционален меѓународен...

Култура 14.01.22 | 10:11

Се одбележуваат 116 години од раѓањето на Васил Хаџиманов

Кавадарци денеска одбележува 116 години од раѓањето на Васил Хаџиманов, етномузиколог, фолклорист и мелограф. За него, историчарот Петре Камчевски од Кавадарци, вели...

Култура 16.12.19 | 13:42

Годишно собрание на Сојузот на фолклорни ансамбли: Она што е фудбалот за Бразил, тоа е фолклорот за Македонија

Годишното собрание на Сојузот на фолклорни ансамбли на Македонија (СОФАМ) се одржа во Битола каде присуствуваа претставници на културно уметнички друштва и фестивали...