Ознака: ДЛУМ
Култура 19.05.23 | 09:36

Почина сликарот Таки Павловски

Друштвото на ликовни уметници на Македонија (ДЛУМ) соопшти дека почина сликарот Таки Павловски, долгогодишен член на Друштвото. ДЛУМ и македонската ликовна сцена изгуби...

Култура 04.05.23 | 21:01

В сабота годишно Собрание на ДЛУМ

Друштвото на ликовни уметници на Македонија (ДЛУМ) в сабота, на 6 мај, во 12 часот во Домот на Армијата ќе одржи годишното Собрание. На собранието, од страна на Друштвото...

Култура 22.03.23 | 11:14

ДЛУМ ја најави изложбата „Современа скулптура“ 2023

Друштвото на ликовни уметници на Македонија (ДЛУМ) го најави отворањето на изложбата „Современа скулптура“, кое ќе се случи на 23 март, четврток, во Уметничкиот Центар...

Култура 01.11.22 | 13:05

Утре се отвора изложбата „Мал формат“ на ДЛУМ

Утре, на 2 ноември, во 20 часот во Културно инфорамтивниот центар „КИЦ) салон Империјал 1 Друштвото на ликовни уметници на Македонија под покровителство на Министерство...

Култура 31.10.22 | 09:49

40 уметници со 55 дела учестуваат на изложбата „Мал формат“ на ДЛУМ во КИЦ

Традиционалната изложба „Мал формат“ во организација на Друштвото на ликовни уметници на Македонија (ДЛУМ) ќе биде отворена на 2 ноември (среда) во 20:00 часот во Културно...

Култура 18.10.22 | 22:06

ДЛУМ бара свој галериски простор, достоинствени услови за уметниците, нови вработувања , поништување на финансискиот долг кон ГТЦ

75 години без свој галериски простор, достоинствени услови за уметниците, нови вработувања , поништување на финансискиот долг кон ГТЦ и поголем медиумски простор за...

Култура 18.10.22 | 10:36

ДЛУМ на отворањето на годишната изложба вечерва во Мала станица ќе упати протест кон државните институции

Друштвото на ликовни уметници на Македонија (ДЛУМ) вечерва во 20 часот во Национална Галерија – објект Мала станица ќе ја отвори „Годишната изложба“. На отварањето...

Култура 04.10.22 | 14:28

„Голем формат“ – изложба на ДЛУМ утре во Дом на АРМ

Во Дом на АРМ, утре (5 октомври) со почеток во 20 часот ќе се отвори изложбата на Друштвото на ликовни уметници на Македонија насловена „Голем формат“. Важноста на едно...

Култура 22.09.22 | 18:58

Четврто издание на „Интернационално графичко биенале“ 2022

Во тек е четвртото издание на биеналната изложба „Интернационално графичко биенале“ кое се реализира како on-line изложба на социлајната мрежа Facebook, секој ден во периодот...

Култура 22.06.22 | 14:26

Средба на ДЛУМ, ДПМ и СОКОМ: Наместо да творат, уметниците просат за сметки

Друштвото на ликовни уметници на Македонија (ДЛУМ), Друштвото на писатели на Македонија (ДПМ) и Сојузот на композитори на Македонија (СОКОМ) денеска одржаа работна средба...

Култура 05.06.22 | 15:40

Сликарката Јана Манева-Чупоска е избрана за нова претседателка на ДЛУМ

Сликарката Јана Манева-Чупоска е новата претседателка на Друштвото на ликовни уметници на Македонија (ДЛУМ). Таа беше избрана на вонредното годишно собрание кое се...

Култура 31.05.22 | 13:16

Изложба „Современа скулптура“ на ДЛУМ

Изложбата со наслов „Современа скултура“ на Друштвото на ликовни уметници на Македонија ќе се отвори на 01 јуни во Уметничкиот Центар АРТ ХАБ , ГТЦ 2 кат, локал 306 во Скопје...

Култура 26.05.22 | 10:04

„Цртреж – Експериментален цртеж“ 2022 на ДЛУМ во „КО-РА“

Друштвото на ликовни уметници на Македонија под покровителство на Министерството за култура на 27 мај година ќе ја отвори изложбата „Цртеж – Експериментален цртеж“...

Култура 15.04.22 | 15:25

Бисера Костадиновска-Стојчевска: Уметноста повторно има тешка и одговорна задача – да ни помогне да останеме луѓе

Друштвото на ликовни уметници на Македонија во соработка со Министерството за култура, денеска ја отворија изложбата „Поместени граници“ во дворот на Министерството,...

Култура 15.04.22 | 09:02

Годишната изложба на ДЛУМ, „Поместени граници” во  отворениот простор-паркот на Министерството за култура

Друштвото на ликовни уметници на Македонија во соработка со Министерството за култура, денеска ќе ја отворат изложбата „Поместени граници“ . Отворањето е  во 13.30 часот...

Култура 13.04.22 | 15:33

ДЛУМ в петок ја отвора изложбата „Поместени граници“ во дворот на Министерството за култура

Друштвото на ликовни уметници на Македонија во соработка со Министерството за култура, ја отвораат изложбата „Поместени граници“ во петок  15.04.2022 година  во 13.30 часот...

Култура 11.02.22 | 22:20

Страхил Петровски доби Гран при на 19. Зимски салон на ДЛУМ

Уметникот Страхил Петровски за триптихот „Лимитиран свет“ – комбинирана техника на панел/видео доби Гран при на 19. Зимски салон на Друштвото на ликовните уметници...

Култура 09.02.22 | 09:21

19. издание на „Зимски салон“ на ДЛУМ: Во Чифте амам од вечерва уште една врвна ликовна манифестација

Друштвото на ликовни уметници на Македонија под покровителство на Министерството за култура на Р.Македонија, а во соработка со Национална Галерија на Р.Македонија...

Култура 07.02.22 | 13:09

„Зимски салон“ по 19-ти пат во Чифте амам

Друштвото на ликовни уметници на Македонија под покровителство на Министерството за култура, а во соработка со Национална Галерија на Македонија го организира 19. издание...

Култура 20.12.21 | 09:22

Промоција на монографијата „75 години ДЛУМ“

Друштвото на ликовните уметници денеска ќе ја промовира монографијата „75 години ДЛУМ“ од проф.д-р Кирил Пенушлиски. Промоцијата ќе се одржи во 13 часот во М6 Едукативниот...