Ознака: дкск
Македонија 30.10.20 | 10:39

Вицепремиерот Битиќи сè уште не поднел Анкетен лист

Вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи сè уште не поднел Анкетен лист за својата и имотната состојба на најблиските иако според Законот за спречување на...

Култура 21.10.20 | 15:20

ДКСК бара Владата да го разреши Тозија, а Владата одговорила дека неговата одговрност треба да се бара кај други органи

Поднесовме иницијатива во врска со постапувањето на в.д. директорот на Агенцијата за филм Горјан Тозија, со што побаравме одговорност и да го разреши, истакна денеска...

Македонија 11.10.20 | 15:32

Стоилковски: ДКСК мора да отвори предмет за ДУП за ШИК Јелак

Мега скандалот ШИК Јелак, е корупциски мега-скандал за кој што ДКСК не реагира, како што не реагира за ништо во делот на високата корупција во која што има индиции за...

Македонија 02.10.20 | 18:27

Антикорупциска отвори предмет за именувањата на директори во ФЗОМ

Државната комисија за спречување на корупција отворила предмет по анонимна пријава во однос на изборот на директор на ФЗОМ. Имено, на еден од директорите на 26 мај 2019...

Македонија 02.10.20 | 17:39

Лидија Димова под лупа на Антикорупциска

Државната комисија за спречување на корупција отворила предмет по анонимна пријава за злоупотреба на средтсва од фондови од ЕУ од европските програми како Еразмус...

Македонија 02.10.20 | 17:21

Антикopупциска ја зaпира постапката по предметот за директорот на АР, Еролд Муслиу

Државната комисија за спpeчување кopупција (ДКСК) ќе покрене иницијатива за донесување нов Закон за Агенција за paзузнавање, нови подзaконски акти за уредување на сите...

Економија 24.08.20 | 12:04

Антикорупциска нема да покрене санкции против Ангеловска иако знаела за пропаѓањето на Еуростандард банка

Државната комисија за спречување на корупција (ДКСК) не утврдува кривична одговорност, но од етички аспект го покренува прашањето од високо ниво и ќе препорача да се...

Македонија 07.08.20 | 09:35

Антикорупциска бара закон за испитување на имотот на функционерите

Претседателката на Комисијата за спречување на корупцијата, Билјана Ивановска бара новото Собрание да донесе посебен закон за испитување на имотот на функционерите...

Култура 24.07.20 | 15:27

Тозија: ДКСК нема овластување да ме разреши од директорката функција во Агенцијата за филм

По 500.000 евра ќе добијат режисерите Теона Стругар Митевска за проектот „Најсреќниот човек” и Милчо Манчевски за „Кајмак” во категоријата долгометражни играни...

Македонија 23.07.20 | 15:33

Антикорупциска: Го утнала датумот за аплицирање, но Владата сепак ја избрала сестрата на Катица Јанева да работи во КХВ

Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) ќе достави иницијатива до новата Влада со која ќе бара повторно преоценување на комплетната постапка за избор...

Македонија 17.07.20 | 12:39

ДКСК ја запре постапката за избор на ректор на УКИМ

Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) денеска на 35-та седница го запре предметот оформен по сопствена иницијатива за постоење на сомневање за прекршување...

Македонија 17.07.20 | 12:24

ВО ЖИВО: Антикорупциска разгледува дали е прекршен Изборниот закон при изборот на ректор на УКИМ

Следете ја во живо седницата на Државната комисија за спречување на корупцијата:

Македонија 17.07.20 | 08:36

ДКСК ќе разгледува дали е прекршен Изборниот закон при изборот на ректор на УКИМ

Државната комисија за спречување на корупцијата денеска ќе ја одржи својата 35-та седница. Според најавата, ДКСК на седницата ќе расправа по предметот оформен по сопствена...

Македонија 10.07.20 | 21:49

Антикризните мерки за невладините под лупа на Антикорупциска

Државната комисија за спречување корупција на денешната седница одлучи да отвори предмет за владината парична помош на здруженијата и фондациите, како дел од мерките...

Македонија 10.07.20 | 08:41

ДКСК ќе расправа по приговор поднесен од ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата „Обнова за Македонија“

Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) денеска ќе ја одржи 34. седница на чиј дневен ред е постапувањето по приговори доставени од учесници во изборната...

Македонија 24.06.20 | 12:58

Државните активности да не мешаат со партиските во изборниот период, предупредува Антикорупциска

По повод започнувањето на изборната кампања, Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) повторно им укажува на министерствата, единиците на локалната самоуправа,...

Македонија 12.06.20 | 16:12

ИВЗ пет години не доставила извештај за работењето до Централен регистар

Последните пет години Исламската верска заедница не доставила основен извештај и годишна сметка до Централниот регистар. Поради непреземање на мерки од страна на Централниот...

Македонија 12.06.20 | 15:09

Антикорупциска отвори предмет за првиот сет економски мерки: Се потрошија многу буџетски пари

Државната комисија за спречување на корупција отворила предмет за првиот сет економски мерки и побарала од Владата документи и податоци за тоа кој добил, а кој бил одбиен...

Македонија 26.05.20 | 15:27

ДКСК: Да не се промовираат мерки чие спроведување е во тек и со кои јавноста е веќе запознаена

Да не се промовираат мерки чие спроведување е во тек и со кои јавноста е веќе запознаена, како и мерки кои не се непосредно поврзани со санирање на последиците од корона...

Вести 14.05.20 | 10:05

ДКСК ја прифати пријавата на Чулев против Славјанка Петровска: Заменик министерката ја прекршила забраната на Владата

Државната комисија за спречување на корупција во изминатиот период постапуваше по пријави поднесени од страна на Министерот Наќе Чулев и Дополнителниот заменик министер...