Ознака: дкск
Македонија 24.06.20 | 12:58

Државните активности да не мешаат со партиските во изборниот период, предупредува Антикорупциска

По повод започнувањето на изборната кампања, Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) повторно им укажува на министерствата, единиците на локалната самоуправа,...

Македонија 12.06.20 | 16:12

ИВЗ пет години не доставила извештај за работењето до Централен регистар

Последните пет години Исламската верска заедница не доставила основен извештај и годишна сметка до Централниот регистар. Поради непреземање на мерки од страна на Централниот...

Македонија 12.06.20 | 15:09

Антикорупциска отвори предмет за првиот сет економски мерки: Се потрошија многу буџетски пари

Државната комисија за спречување на корупција отворила предмет за првиот сет економски мерки и побарала од Владата документи и податоци за тоа кој добил, а кој бил одбиен...

Македонија 26.05.20 | 15:27

ДКСК: Да не се промовираат мерки чие спроведување е во тек и со кои јавноста е веќе запознаена

Да не се промовираат мерки чие спроведување е во тек и со кои јавноста е веќе запознаена, како и мерки кои не се непосредно поврзани со санирање на последиците од корона...

Вести 14.05.20 | 10:05

ДКСК ја прифати пријавата на Чулев против Славјанка Петровска: Заменик министерката ја прекршила забраната на Владата

Државната комисија за спречување на корупција во изминатиот период постапуваше по пријави поднесени од страна на Министерот Наќе Чулев и Дополнителниот заменик министер...

Македонија 29.02.20 | 12:31

ДКСК потсети на обрските за време на изборниот процес

Државната комисија за спречување корупција (ДКСК) му даде насоки на офицерот за интегритет во Генералниот секретаријат на Владата, кој веќе функционира согласно препораките...

Македонија 18.02.20 | 09:53

ДКСК ќе го следи изборниот процес, потсетува на законските правила и обврски за институциите

Не може да се започне постапка за вработување на нови лица или постапка за престанок на работен однос во државни и јавни институции, а започнатите постапки се ставаат...

Македонија 14.02.20 | 15:28

Не е спорно што Дескоска сама се предложи за Венецијанската комисија, смета ДКСК

Државната комисија за спречување корупција (ДКСК) ги оцени како неосновани наводите во претставката од политичка партија и по допрен глас од медиумите за постоење или...

Македонија 14.02.20 | 14:35

Скоро 3 милиони евра потрошени за патни трошоци за пратениците

Извештајот од анализата на патните трошоци на пратениците во периодот од 2015 до 2019 година што денеска Државната комисија за спречување корупција (ДКСК) го презентираше...

Македонија 14.02.20 | 08:28

Патните трошоци на пратениците пред Антикорупциска

Анализа на патните патните трошоци на пратениците за периодот 2015-2019 година е на дневен ред денеска на 27. седница на Државната комисија за спречување корупција. Втора...

Македонија 05.02.20 | 12:48

Антикорупциска најпрво ќе ја проверува имотната состојба на претседателите на судовите

Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) неделава ќе донесе квартален план за првите три месеци и најпрво ќе започне со проверка на имотната состојба...

Македонија 31.01.20 | 14:23

ДКСК засилно ќе ги следи информациите во пресрет на изборите

Државната комисија за спречување на корупција (ДКСК) во деновите до почетокот на изборите, но и за време на изборите засилено ќе ги следи сите информации кои се објавуваат...

Македонија 17.01.20 | 13:50

ДКСК ја усвои националната стратегија за спречување на корупцијата и судирот на интереси

Државната комисија за спречување на корупцијата ја усвои Националната стратегија за спречување на корупцијата и судирот на интереси што во следните пет години треба...

Македонија 03.01.20 | 11:22

ДКСК ќе го следи изборниот процес, институциите да ги почитуваат забраните утврдени во Изборниот законик и Законот за спречување корупција

Во претстојниот период на спроведување на активностите поврзани со постапувањето на Владата за спроведување на избори за пратеници, како и за времетраење на изборниот...

Економија 25.12.19 | 23:40

Премиерот во заминување: Не се согласуваме со одлуката за Анѓушев на Антикорупциска

Владата проценила дека вицепремиерот Кочо Анѓушев, од кој Антикорупциска побара одговорност во случајот за литиум-јонските акумулатори, не направил прекршок. Како...

Македонија 24.12.19 | 19:01

ЈО ги отфрла наводите на ДКСК за работење под притисок

Јавното обвинителство ги отфрла паушалните наводи за притисоци и влијанија и истакнува дека времето потребно за утврдување на фактичката сосотојба во предметите не...

Економија 03.12.19 | 14:32

Анѓушев: Си одам на 3 јануари

Државната комисија за спречување на корупција погреши во одлучувањето за случајот со царините на увоз на литиумски батерии, смета вицепремиерот за економски прашања,...

Македонија 23.11.19 | 09:21

Официјално од Антикорупциска: Постапката за злоупотреби на Мицкоски се запира поради непотврденост на наводите

Дравната комисија за спречување на корупцијата и официјално ја донесе одлуката за наводите кои беа застапувани од СДСМ дека Христијан Мицкоски наводно незаконски...

Македонија 17.11.19 | 15:28

Ако не ми се извинуваат, барем нека сфатат дека не сме сите исти

Ако се побуните за своите права, тогаш ќе извадат од под маса закон за забрана за протестирање, и тоа не е затоа што сакаат да направат ред, туку затоа што вождот се плаши...

Македонија 15.11.19 | 14:00

Николоски: Мицкоски ќе победи затоа што е чесен, затоа што е поквалитетен и далеку поголем родољуб од Заев

Мицкоски ќе победи затова што е чесен, затоа што е поквалитетен и далеку поголем родољуб од Заев, вели Александар Николоски, коментирајќи ја одлуката на Државната комисија...