Ознака: дкск
Македонија 25.11.23 | 09:14

Продолжува интервјуирањето на кандидатите за членови на Антикорупциската комисија

Во Собранието денеска треба да продолжи интервјуирањето на кандидатите за членови на Државната комисија за спречување на корупцијата. За новиот состав на Антикорупциската...

Македонија 23.11.23 | 08:31

Почнува изборот на новите антикорупционери – интервјуа со 42 кандидати

Собраниската Комисија за прашања на изборите и именувањата денеска ќе одржи седница на која треба да бидат спроведени интервјуа на пријавените кандидати за претседател...

Македонија 16.11.23 | 14:52

Ивановска: Неказнивоста и невладеење на правото во системот е причина за критичкиот извештај на ЕК

Неказнивоста и невладеење на правото во системот е причина за критичкиот извештај на Европската комисија, а најмногу промени за да се смени ситуацијата според неа се...

Македонија 15.11.23 | 14:08

Ивановска: Глава не можеме да кренеме од партиски вработувања

Државната комисија за спречување на корупција (ДКСК) на денешната седница донесе одлука да поднесе иницијатива за одговорност до Владата и за кривично гонење за несовесно...

Македонија 08.11.23 | 10:20

Објавен оглас за избор на нови членови на ДКСК, старите без право на реизбор

Објавен е јавен оглас за избор на претседател и членови на Државната комисија за спречување на корупцијата-ДКСК, и според одлуката донесена од Собранието на Република...

Македонија 13.10.23 | 14:59

ДКСК за постапувањето со дивоградбите во Охрид: Неусогласена регулатива и префрлање на надлежностите

Државната комисија за спречување на комисијата (ДКСК) на денешната седница по предметот оформен по сопствена иницијатива во однос на склучени договори за јавна набавка...

Македонија 13.10.23 | 12:55

ДКСК: Директорот на инспекторатот за градежништво Фатмир Арифи не го оправда потеклото на стекнатите два стана и возило во вредност од 18 0000 евра

Државната комисија за спречување корупција (ДКСК) на денешната седница донесе одлука да поднесе иницијатива за кривично гонење до Основното јавно обвинителство и иницијатива...

Македонија 07.10.23 | 13:28

Ивановска бара навреме да се изберат новите членови на Државната комисија за спречување на корупција

Мандатот на актуелните членови на Државната комисија за спречување на корупција (ДКСК) со работа изтекува на  7 февруари 2024 година и согласно законот немаат право на...

Македонија 20.09.23 | 14:31

Алтернатива, БЕСА и Демократско Движење со пријава до ДКСК во врска со ДУИ и ЕУРОВИА

Албанските опозициски партии Алтернатива, Движење Беса и Демократско Движење поднесоа пријава за сомневање за корупција и конфликт на интереси до Државната комисија...

Македонија 19.09.23 | 21:17

Антикорупциска отвори предмет за договорот за лиценците на Мајкрософт кои ги добила фирма блиска до Ковачевски

Државната комисија за спречување на корупцијата соопшти дека оформиле предмет, по доставена анонимна пријава во која се наведува дека „генералниот секретаријат потпишал...

Македонија 11.09.23 | 16:49

ДКСК: Опен фајнанс веќе не е транспарентен, особено во делот на вработени преку aгенции

Државната комисија за спречување на корупцијата (ДСКС) по сопствено наоѓање повела постапка по пишувањата на ИРЛ за тоа дека премиерот Димитар Ковачевски потрошил...

Македонија 11.09.23 | 14:00

ДКСК: Рамиз Мерко заверил фалсификуван документ за оттуѓување земјиште во центарот на Струга

Државната комисија за спречување на корупција (ДКСК) за случај за отуѓување на 143 м2 државен имот во центарот на Струга, на денешната седница донесе одлука за поведување...

Македонија 11.09.23 | 13:03

ДКСК: Со донациите за ДУИ е прекршен законот

Предлогот што го отвори по сопствена иницијатива – за прекршување на Законот за финансирање политички партии, Антикорупциска комисија го затвора и ќе го проследи до...

Македонија 07.09.23 | 12:41

ДКСК: Со измените во кривичниот законик се зголемува ризикот од политички пазар и трговија со влијание

Кривичниот законик како еден од столбовите на правниот систем, треба да го штити функционирањето на правната држава, реагираат од Антикорупција комисија. „Со донесувањето...

Македонија 27.08.23 | 17:41

Антикорупциска ќе проверува како донаторот на ДУИ од Желино доби милионски тендер од Османи

Антикорупциска под лупа ја става фирмата од Желино која доби тендер од 1,8 милиони евра од  МНР со кое раковдои Бујар Османи за да органзира настан на ОБСЕ, а која воедно...

Македонија 04.08.23 | 15:08

Нури Бајрами: Ова не е само политичко влијание, туку е криминал, мора да се знае кој го прекршил законот и гласал во име на политиката за заменик директорот на АЗПСП

Членовите на ДКСК на седницата разговараа да поведат иницијатива за негово разрешување од заменичката функција во Агенцијата, но во натамошната дискусија тие се сложија...

Македонија 04.08.23 | 14:46

ДКСК до ОЈО Струга ќе достави иницијатива за кривично гонење на градоначалникот Мерко за злоупотреба на службената положба

Државната комисија за спречување корупцијата (ДКСК) на денешната седница соопшти дека ќе достави иницијатива до Основното јавно обвинителство Струга за кривично гонење...

Македонија 04.08.23 | 14:37

ДКСК: Обвинителството да го испита случајот со бензинската пумпа на „Пуцко Птерол“ во Карпош

Носењето на ДУП-от во Карпош, и тоа во два наврати, а кој предвидува изградба на бензинска пумпа до базенот „Младост“ е незаконски и противустваен, можно е да е направен...

Македонија 04.08.23 | 11:03

Софка Пејовска Дојчиновска нов заменик-претседател на ДКСК

Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) денеска, во рамки на 90. седница, ја избра Софка Пејовска Дојчиновска за нов заменик-претседател. Пејовска Дојчиновска...

Македонија 20.07.23 | 14:49

Антикорупциската комисија тврди дека постапила во согласност со својата надлежност за предметот „Труст“

Комисијата реагира дека и во овој случај постапила согласно надлежноста и одлучила да покрене Иницијатива за поведување постапка за кривично гонење по предметите...