Ознака: дик
Македонија 22.02.20 | 13:59

ДИК го отфрли барањето на Чулев за назначување нов началник на СВР Тетово

Државната изборна комисија (ДИК) на денешната седница го отфрли доставеното барање за мислење на техничкиот министер за внатрешни работи Наќе Чулев за поништувањето...

Македонија 18.02.20 | 10:47

Медиумите кои сакаат реклами за изборите, да се регистрираат и да достават ценовник до ДИК

Течат роковите за предвремените парламентарни избори закажани за 12 април. До утре на полноќ радиодифузерите, печатените медиуми и интернет порталите, доколку обезбедуваат...

Македонија 16.02.20 | 22:49

Седница на ДИК: Увид во избирачкиот список од 26 февруари, кампањата започнува на 23 март

Откако претседателот на Собранието Талат Џафери денеска го потпиша решението за распишување на предвремените парламентарни избори на 12 април, течат роковите за нивно...

Македонија 14.02.20 | 19:13

Дерковски: Очекуваме да се распишат изборите

Државната изборна комисија (ДИК) очекува да се распишат изборите за предвремените парламентарни избори најавени за 12 април. Претседателот на ДИК, Оливер Деркоски, во...

Македонија 10.02.20 | 15:44

Џафери ја прашал ДИК кога најдоцна може да се распушти Собранието, одговорот бил до 16 февруари

Одговорот од ДИК кога е оптималниот рок за распуштање, според Џафери, бил дека тоа треба да биде на 55 дена пред изборите што значи дека Парламентот би можел да се распушти...

Македонија 08.02.20 | 18:28

Гордана Димитриеска-Кочоска поднесе тужба до Управниот суд против одлуката на ДИК за издадени согласности за вработување во МФ

Гордана Димитриеска Кочоска, дополнителен заменик министер во Министерството за финансии поднесе тужба до Управниот Суд против одлука на Државната изборна комисија,...

Македонија 06.02.20 | 15:23

Нема пари за плати во СЈО, отишле кај ДИК

Незаконско е пренаменувањето на буџетот за СЈО за 2020 година од страна на Собранието. Парите се пренаменија за Државната изборна комисија со што се повредени основните...

Македонија 05.02.20 | 15:50

Македонија заслужува фер и демократски избори

Министерот за внатрешни работи Наќе Чулев денеска оствари средба со членовите на Државната изборна комисија. Република Македонија заслужува фер и демократски избори,...

Економија 05.02.20 | 10:32

ДИК ќе разгледува дали вработувањата во јавниот сектор се донесени согласно закон

Државната изборна комисија (ДИК) денеска во 11 часот ќе одржи седница на која ќе разгледува барање на дополнителната заменик министерка за финансии Гордана Димитриеска...

Македонија 04.02.20 | 14:14

Ќе треба да се прекројуваат: Шестата изборна единица има повеќе гласачи од дозволеното, трета и четврта помалку

Државната изборна комисија го извести Министерството за правда дека четири изборни единици се надвор од законскиот лимит на бројот на гласачи. Конкретно, Шестата изборна...

Македонија 31.01.20 | 13:54

Чулев на средба со членови на ДИК, избирачкиот список ќе им биде доставен навреме

Министерството за внатрешни работи во рамки на законот ќе ги преземе сите активности во насока на обезбедување слободни, фер и демократски избори, како и во насока на...

Македонија 21.01.20 | 12:15

ДИК се прогласи за ненадлежна за барањето на Чулев, го упати на Законодавно-правната комисија

Државната изборна комисија едногласно го отфрли како недозволено барањето на техничкиот министер за внатрешни работи Наќе Чулев, во кое тој бара членовите на највисокото...

Македонија 21.01.20 | 09:58

Уште денес проверете дали ве има во избирачкиот список

Претседателот на Државната изборна комисија (ДИК) Оливер Деркоски во интервју за МИА рече дека иако не се уште распишани, Комисијата се подготвува за предвремените...

Вести 20.01.20 | 16:16

Чулев бара мислење од ДИК дали врзаните потписи се однесуваат за сите активности на МВР

Членовите на ДИК утре на седница ќе расправаат по барањето на министерот за внатрешни работи Наќе Чулев за мислење за тоа дали вразните потписи се однесуваат само за...

Македонија 14.01.20 | 12:46

ДИК изгласа дека не е надлежна за барањето на техничкиот министер Чулев

Државната изборна комисија се прогласи за ненадлежна во врска со спорот околу назначувањето на прв човек на СВР Скопје. Елизабета Апостоловска од ДИК рече дека Комисијата...

Македонија 13.01.20 | 16:27

Барањето од Чулев стигнало во ДИК

Државната изборна комисија (ДИК) попладнето го добила барање од техничкиот министер за внатрешни работи Наќе Чулев да се изјасни за именувањето на Ристо Ставревски...

Македонија 13.01.20 | 08:38

ДИК ќе одлучи дали Ристо Ставревски ќе биде шеф на СВР – Скопје

Откако дополнителната заменик министерка во МВР Славјанка Петровска не ја потпиша одлуката за назначување на Ристо Ставревски за шеф на СВР – Скопје, техничкиот министер...

Македонија 12.01.20 | 23:31

Чулев ќе побара мислење од ДИК за назначувањето на Ставревски во СВР-Скопје

Mинистерoт за внатрешни работи Наќе Чулев смета дека проблематизирањето на изборот на Ристе Ставревски за началник на СВР-Скопје е од политички причини и го изразува...

Македонија 08.01.20 | 16:06

ДИК: Гласање во дијаспората само ако се пријават над 6.700 избирачи

Гласање во дијаспората за предвремените парламентарни избори ќе може да се спроведе доколку за тоа се пријават најмалку 6.700 наши гласачи. Ова е законски миннимум од...

Македонија 08.01.20 | 10:44

ДИК започна со подготовки за изборите на 12 април

Државната изборна комисија на денешната седница ќе го разгледа и усвои Извештајот на ДИК за преземените работи согласно член 153-а од Изборниот законик, за прифаќање...