Ознака: Архив
Македонија 25.07.22 | 19:22

Крстески: Архивот е отворен за сите, но вистински треба да се отворат досиејата на тајните служби

Потпишаниот протокол со Бугарија ги отвора и историските дилеми, дали навистина имало прогон на Бугарите во Македонија, дали комунистичкиот режим бил репресивен кон...

Култура 22.07.22 | 12:35

Архивска приказна низ фотографии и документи на „Локум фест“

Архивска приказна низ фотографии и документи во рамките на Локум фест. Сабота во 20 часот „Раскошот и проклетството на Данабаш низ архивскиот материјал” во Стара...

Македонија 21.07.22 | 12:48

Зошто на наследниците на македонските комунисти од СДСМ им требаа 16 години за да признаат дека по војната имало репресии врз основа на етно-политичко самоопределување?!

Една од обврските, што ги презема Република Македонија со потпишувањето на вториот Протокол од работата на меѓувладината македонско-бугарска комисија, е реафирмација...

Култура 18.07.22 | 12:27

Државниот архив во соработка со ,,Британската библиотека” ќе го дигитализира целокупниот материјал и заоставштина на браќата Манаки

Државниот архив во соработка со ,,Британската библиотека”, во наредните две години ќе го дигитализира целокупниот материјал и заоставштина на браќата Манаки....

Култура 16.05.22 | 10:12

Архивот во Битола содржи материјални показатели за филмскиот опус и приватните аспекти од животот на доајените на  филмската уметност на Балканoт

Широкиот спектар на материјални показатели содржан во фондот на браќата Манаки, а во сопственост на Архивот, претставува солидна основа за да се пристапи кон нивно...

Македонија 04.02.22 | 14:37

Пендаровски: Полето за културен натпревар се стеснува и од време на време станува арена во која важи синтагмата дека човек на човека му е волк

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на отворањето на изложбата „150 години од раѓањето на Гоце Делчев (1872 – 2022)“ во која се опфатени оригинални документи,...

Култура 18.01.22 | 10:33

Државниот архив и Музеј на македонската борба потпишаа Протокол за соработка

Директорите на Државниот архив и на НУ Музеј на македонската борба, д-р Емил Крстески и Даниела Николова, денеска потпишаа Протокол за соработка меѓу овие две институции. Со...