Ознака: АХВ
Здравје 06.04.20 | 12:57

АХВ: Да не се користат кафематите и апаратите за вода поради опасност од пренесување на коронавирусот

Заради избегнување на опасноста од евентуално пренесување на вирусот КОВИД 19, во услови на прогласена пандемија, постапувајќи согласно донесените мерки на Владата...

Економија 03.04.20 | 15:21

АХВ издаде пет решенија на месарници и маркети поради лоша хигиенска состојба

Државниот санитарен и здравствен инспекторат за пет дена издал над 1000 дозволи за влез на возачи на товарни возила во државата, а сите тие ги почитувале препораките за...

Економија 01.04.20 | 10:42

АХВ: Спроведни 738 вонредни контроли – констатирани пропусти, издадени решенија за нивно остранување

Пропусти во поглед на почитување на препораките за заштита од корона вирусот, како и недоследности во однос на општите хигиенски услови и продажба на производи со изминат...

Економија 24.03.20 | 12:56

Девет месарници не го чувале, ниту декларирале правилно месото

За четири дена, од 19 до 22 март, Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), извршила 189 надзори. Притоа, во два објекта е констатирано работење на лица без санитарни прегледи,...

Економија 21.03.20 | 13:18

Граѓани се жалат дека во некои продавници вработените не носат заштитни маски и ракавици

До Одделението за заштита на потрошувачите при Агенција за храна и ветеринарство (АХВ) последните три дена се поднесени девет претставки чии наводи се однесуваат на...

Економија 19.03.20 | 10:44

Затворени сточните пазари, пратки со животни само со сертификат, контрола на он-лајн трговијата со храна

На целата територија на земјава забранета е работата на добиточните пазари и собирните центри, пратките со животни ќе се вршат само со валиден сертификат, а ветеринарите...

Здравје 07.03.20 | 17:18

АХВ: Апелираме до потрошувачите да се воздржат од набавка на храна преку социјалните мрежи

Граѓаните да внимаваат при купување на прехранбени производи преку интернет и да вршат проверка особено на производите како додатоци во исхраната, храна за диети,...

Економија 03.03.20 | 12:37

Трипуновски: АХВ не вршела проверка на храната скоро половина година- никој не знае што јаделе граѓаните

Дополнителниот заменик-министер за земјоделство, шумарство и водостопанство, Цветан Трипуновски денеска го повтори обвинувањето изнесено вчера, дека Агенцијата за...

Економија 02.03.20 | 15:24

АХВ: Македонските граѓани јадат безбедна храна

Македонските граѓани јадат безбедна храна, од домашно производство и од увоз, а истата редовно се контролира од страна на официјалните ветеринари и инспекторите за...

Економија 10.10.19 | 12:39

Во Македонија спречен влез на 21 тон свинско месо заразено со вирусот африканска свинска чума

Во Македонија е спречен влез на околу 21 тон свинско месо заразено со вирусот африканска свинска чума. Се работи за пратка по потекло од Шпанија која била дистрибуирана...

Здравје 30.09.19 | 19:32

AХВ предупредува: Во овој ресторан јадете на своја одговорност

Агенцијата за храна и ветеринарство поднесе кривична пријава против сопственикот на ресторанот „Мир“ во прилепското село Ораовец, кој е лоциран на вештачко езеро,...

Економија 11.09.19 | 11:47

Танасоски: На граничните премини се врши засилена контрола

Царинската управа врши засилени контроли на граничните премини согласно препораките од Агенцијата за храна и ветеринарство за првенција од свинската чума. Ова го соопшти...

Економија 07.09.19 | 08:55

АХВ: За расни маторици 24.000 денари, за прасиња 120 – 170 денари

По пазарна цена ќе се откупуваат свињите од индивидуалните фарми кај кои нема или не се запазени основните биосигурносни мерки. Според директорот на АХВ, Зоран Атанасов,...

Економија 06.09.19 | 15:06

АХВ: Во ресторанот „Мир“ во Прилеп јадете на своја одговорност

Иако Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) поради неисполнување на основните хигиенски услови двапати го затвора ресторанот „МИР“ во Прилеп кој е лоциран на вештачко...

Економија 20.08.19 | 13:02

Заврши средбата во Приштина, ќе се чека извештај од косовската АХВ

Заврши средбата во Приштина меѓу македонскиот министер за економија, Крешник Бектеши и неговиот косовски колега, Ендрит Шала. Двајцата се согласија дека до петок Агенцијата...

Економија 11.08.19 | 16:04

АХВ: Од антракс се угинати неколку животни во Кичевско, но заболени луѓе нема

Денешната прес-конференција на Цветан Трипуновски од ВМРО-ДПМНЕ, беше со цел за собирање на ситни политички поени преку злоупотреба на народот и непотребно кревање...

Здравје 18.07.19 | 13:39

Секој втор ресторан, сендвичарница или слаткарница во Охрид, Дојран и Струга се опасни по здравјето

Инспекциските служби на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), од 5 до 11 јули, спроведоа вонредни инспекциски контроли кај операторите со храна во туристичките центри...

Економија 11.06.19 | 12:40

Како да препознаете расипана храна и топлотен удар кај животните

Агенцијата за храна и ветеринарство излезе со препораки за безбедно кинзумирање на храната на прагот од летото кога со порастот на температурите се зголемуваат и потенцијалните...

Здравје 03.05.19 | 14:42

Јадеме олово во џигер, кадмиум во мед и жива во месо

Афлатоксин во млеко и добиточна храна, олово во црн дроб на уловен дивеч, кадмиум во мед и што уште не. Ова се само дел од опасните додатоци кои лани се пронајдени во земените...

Скопје 06.04.19 | 11:23

АХВ го затвори „Вардариште“, се шират зарази од таму

Поради појава на заразни заболувања кај бездомните животни и непостапување по дел од утврдените пропусти во работењето констатирани со извршената контрола на 19 март...