Автор: Весна Јаневска
Колумни 19.09.20 | 19:11

Македонски бисери

Весна Јаневска Слушам дебата на телевизија, патем работејќи нешто друго и во еден момент помислувам дека нешто не слушнав како што треба или можеби ми се мати свеста,...

Колумни 28.07.20 | 17:50

Македонија – поробена

Весна Јаневска Тешко да се премолчат гласините дека некои луѓе примиле пари, од 1000 до 30 000 денари за гласање или негласање, како и гласините дека луѓе добивале закани...

Колумни 14.06.20 | 09:58

За Џорџ Флојд, султан Сулејман и нас

Весна Јаневска Илjадници и илјадници луѓе ширум Америка и Европа со денови, во време на корона епидемија протестираат поради убиството на Џорџ Флојд, а против полициската...

Колумни 30.05.20 | 23:08

Брауново движење

Весна Јаневска Бројот на заразени од вирусот COVID-19 секаде во светот или е на плато или опаѓа. Кај нас бројот на заразени расте. Ние во овој момент го живееме вториот бран...

Колумни 16.05.20 | 09:10

Без компас

Весна Јаневска Слушам деновиве како некои граѓани, поттикнати од теориите на заговор, тврдат дека „сето ова со коронавирусот, КОВИД-19“ било измислено. Дел од нив воопшто...

Колумни 11.05.20 | 14:53

Можно ли е да се толку неписмени?

Весна Јаневска Можно ли е да не знаат, ни да изгуглаат „Хрватска – мапа“ и да видат тоа што не знаат. Изгледа до толку се неписмени и толку многу не знаат, што не знаат...

Колумни 05.05.20 | 11:51

Избори се ближат, а децата?

Весна Јаневска Според изјавите на функционери на СДСМ, според активноста на градежниците и според пресовите на министерот Филипче во кои прво почнува со оздравени,...

Колумни 30.03.20 | 11:20

Шчо напраифме и шчо требит да праиме за однапред?

Весна Јаневска Пандемијата со коронавирусот покажа многу нешта од кои многу можеме да научиме и тоа никако не смееме да го пропуштиме, па заради тоа мој мал придонес...

Колумни 22.03.20 | 11:16

Преземај акција Министре!

Весна Јаневска Во овие тешки времиња кога основна цел треба да ни биде здравјето, борбата за негово зачувување и зачувување на што повеќе животи на тешко болните, државата...

Колумни 10.03.20 | 18:55

Прогласете епидемија, министре!

Весна Јаневска Ќе бидам кратка, јасна и децидна. Големата фамилија на корона вирусите предизвикува болест од лесна настинка до тешка белодробна болест позната под името...

Колумни 27.02.20 | 13:02

Антидржавни дејствија

Весна Јаневска Немам многу време за да минувам пред телевизиските екрани, но со оглед на тоа дека сакам да бидам информирана за актуелните состојби одделувам малку...

Колумни 22.01.20 | 13:40

Светот, тестот ПИСА и ние

Весна Јаневска Речиси половина континент, Австралија изгоре, а од земјината топка исчезнаа околу 1 милион живи суштества, од кои некои загрозени видови. Изгореа и шумите...

Колумни 11.01.20 | 07:58

Што се случи, ЛУЃЕ?

Весна Јаневска Неколку дена по смртта на мојот дедо на портата на баба ми тропнал непознат човек и го побарал младиот газда во куќата, мојот десетгодишен татко. Непознатиот...

Колумни 16.10.19 | 11:52

За вакцината, децата и полицијата

Весна Јаневска Од појавата на епидемијата на мали сипаници пред неколку месеци, па сè до сега постојано се дискутира на темата вакцинација. Деновиве освен здравствен...