
Можеби сте запознаени со спелта како жито кое се појавува речиси насекаде во последно време и е особено популарно кај веганите и вегетаријанците бидејќи, меѓу другото, е полно со протеини. Сигурни сме дека веќе сте слушнале, ако не сте и пробале печива или крекери направени од брашно од спелта… Да бидеме искрени, сокот од спелта не се пие поради неговиот вкус, туку поради ефектот што го има врз телото.
Можеби веќе сте наишле на зелена чаша со сол што мириса на ливада и изгледа како нешто за пиење и заситување, а не за уживање. Но, ако сте во фаза каде што се обидувате да се чувствувате добро, да бидете малку уморни, да имате подобра концентрација, да имате добро варење или едноставно сакате да му дадете на вашето тело нешто корисно – вреди да му дадете шанса.
Зошто сокот од спелта е здрав?
Нутриционистите не го препорачуваат сокот како чудотворен лек, туку како поддршка за тело кое е под стрес, исцрпено или преоптоварено од лоша исхрана. Овој пијалок делува како природен чистач бидејќи му помага на црниот дроб подобро да ја изврши својата детоксикациска работа. Многумина кои го пијат редовно велат дека им се подобрило варењето, дека полесно се будат наутро, дека кожата им изгледа посвежа и дека имаат повеќе енергија – не од онаа нервозна, кофеинска, туку стабилна и тивка.
Ако често сте уморни, имате проблеми со варењето, се обидувате да го зајакнете имунитетот или ви е потребна помош во борбата против воспалението во вашето тело, сокот од спелта може да биде добра поддршка. Особено ако се обидувате да ја балансирате вашата исхрана и да вклучите повеќе природна храна.
Од друга страна, ако сте чувствителни на пченица, советот е прво да се консултирате со вашиот лекар. Иако сокот се прави од младите листови, а не од зрната, подобро е да се биде безбеден. Исто така, ако земате лекови или имате хронична болест, добра идеја е да се консултирате со вашиот лекар како овој пијалок би можел да влијае на вас пред да го користите.
Како се прави сок од спелта?
За да го подготвите, ви треба свежа спелта (можете да ја одгледувате дома или да ја купите во подобро опремени продавници за здрава храна) и соковник за ладно цедење. За да добиете 200 мл сок, потребни ви се приближно 500 до 600 грама свежа спелта.
Ставете ја измиена во соковник за ладно цедење. Овие уреди се најдобри бидејќи не ја загреваат течноста, со што задржуваат повеќе хранливи материи. Не користете обични блендери, тие нема да можат да го извлечат сокот од влакната. Сокот се пие веднаш по цедењето, бидејќи брзо оксидира и губи хранливи материи. Подобро е да се започне со мали количини – на пр. 20–30 мл дневно (1–2 голтки), особено ако го воведувате во вашата исхрана за прв пат.
Можете да го измешате сокот со малку вода, мраз, сок од лимон или да го додадете во смути за да го ублажите неговиот силен, тревен вкус. Сокот е многу концентриран, па затоа не се препорачува да го пиете во големи количини, особено на празен стомак ако не сте навикнати на тоа.
Чувајте го во фрижидер максимум неколку часа, и тоа во затворено стаклено шише – но најдобро делува кога се пие веднаш.