ГОБ „8 Септември“ Archives - Република https://republika.mk/tema/gob-8-septemvri/ За подобро да се разбереме Sat, 19 Oct 2024 13:32:54 +0000 mk-MK hourly 1 https://republika.mk/wp-content/uploads/2018/11/cropped-favicon-32x32.png ГОБ „8 Септември“ Archives - Република https://republika.mk/tema/gob-8-septemvri/ 32 32 Почина 43 годишна скопјанка во ГОБ „8-ми Септември“ https://republika.mk/vesti/crna-hronika/pochina-43-godishna-skopjanka-vo-gob-8-mi-septemvri/ Sat, 19 Oct 2024 13:32:54 +0000 https://republika.mk/?p=828828

43-годишна жена од скопско почина во болницата „8-ми Септември“.

На 18.10.2024 година, во 14.30 часот во СВР Скопје од Градската општа болница „8-ми Септември“ во Скопје било пријавено дека кај нив во Ургентниот центар, додека била во просторија за преглед, починала М.С.(43) од село Љуботен, скопско, соопштија од МВР.

Од лекар била констатирана смрт без траги на насилство, а по наредба на Јавен обвинител телото на починатата било предадено за обдукција.

The post Почина 43 годишна скопјанка во ГОБ „8-ми Септември“ appeared first on Република.

]]>

43-годишна жена од скопско почина во болницата „8-ми Септември“.
На 18.10.2024 година, во 14.30 часот во СВР Скопје од Градската општа болница „8-ми Септември“ во Скопје било пријавено дека кај нив во Ургентниот центар, додека била во просторија за преглед, починала М.С.(43) од село Љуботен, скопско, соопштија од МВР.
Од лекар била констатирана смрт без траги на насилство, а по наредба на Јавен обвинител телото на починатата било предадено за обдукција.  

The post Почина 43 годишна скопјанка во ГОБ „8-ми Септември“ appeared first on Република.

]]>
Таравари: За неколку недели ќе се прима онколошка терапија во ГОБ „8 Септември“ https://republika.mk/zivot/zdravje/taravari-za-nekolku-nedeli-ke-se-prima-onkoloshka-terapija-vo-gob-8-septemvri/ Mon, 22 Jul 2024 15:17:19 +0000 https://republika.mk/?p=799266

Министерот за здравство, д-р Арбен Таравари, денеска, ја посети Градската општа болница „8 Септември по повод отворање онколошко одделение и обезбедување терапија за пациентите со малигни заболувања.

Заедно со директорите на ГОБ „8 Септември, проф. д-р Синиша Стојаноски и на Клиниката за онкологија, д-р Игор Стојковски ги посетивме амбулантите за онкологија, како и дневната амбуланта која очекувам да профункционира за неколку недели. Има решение од Министерство за здравство да можат да се вршат амбулантско-консултативни прегледи и во оваа болница. Целта е дисперзирање на терапијата и растоварување на работата на Клиниката за онкологија, истакна при посетата министерот Таравари.

Директорот на болницата ГОБ „8 Септември“ појасни дека е изготвен план и динамика за почнување со работа на онколошката амбуланта, каде ќе може да се прима терапија на одделот за специјалистичко-консултативната онкологија во оваа болница.

За почеток ќе се трудиме динамиката да одговара на капацитетите, како кадровски, така и функционални на болницата, а постепено како што ќе се зголемува тимот, така ќе расте и бројката на пациенти кои ќе се третираат во оваа установа, истакна д-р Стојаноски.

The post Таравари: За неколку недели ќе се прима онколошка терапија во ГОБ „8 Септември“ appeared first on Република.

]]>

Министерот за здравство, д-р Арбен Таравари, денеска, ја посети Градската општа болница „8 Септември по повод отворање онколошко одделение и обезбедување терапија за пациентите со малигни заболувања.
Заедно со директорите на ГОБ „8 Септември, проф. д-р Синиша Стојаноски и на Клиниката за онкологија, д-р Игор Стојковски ги посетивме амбулантите за онкологија, како и дневната амбуланта која очекувам да профункционира за неколку недели. Има решение од Министерство за здравство да можат да се вршат амбулантско-консултативни прегледи и во оваа болница. Целта е дисперзирање на терапијата и растоварување на работата на Клиниката за онкологија, истакна при посетата министерот Таравари.
Директорот на болницата ГОБ „8 Септември“ појасни дека е изготвен план и динамика за почнување со работа на онколошката амбуланта, каде ќе може да се прима терапија на одделот за специјалистичко-консултативната онкологија во оваа болница.
За почеток ќе се трудиме динамиката да одговара на капацитетите, како кадровски, така и функционални на болницата, а постепено како што ќе се зголемува тимот, така ќе расте и бројката на пациенти кои ќе се третираат во оваа установа, истакна д-р Стојаноски.

The post Таравари: За неколку недели ќе се прима онколошка терапија во ГОБ „8 Септември“ appeared first on Република.

]]>
Таравари: Веднаш е интервенирано по поплавата во „8 Септември“, ќе има одговорност https://republika.mk/vesti/makedonija/taravari-vednash-e-intervenirano-po-poplavata-vo-8-septemvri-ke-ima-odgovornost/ Fri, 28 Jun 2024 15:45:47 +0000 https://republika.mk/?p=791621

Министерот за здравство, Арбен Таравари, одговорајќи на новинарско прашање во врска со вчерашната поплава која се случи во две операциони сали во ГОБ „8 Септември“, изјави дека по поплавата веднаш е интервенирано од компанијата која ги одржува салите.

Таравари потврди дека за ова ќе се сноси одговорност.

Поплавата се случила вчера, за денеска немам информации. Секако, веднаш е интервенирано од компанијата која што ги одржува салите, односно прави сервис на салите. Денеска добив информација дека сме на пат на решавање на тој проблем. Нормално, одговорност ќе има, рече Таравари.

На прашање дали ќе има одговорност и за хируршките клиники, со оглед на тоа што компресорот требало да биде сменет пред три, четири години, Таравари одговори дека компресорката станица е изградена некаде пред 32-33 години, а последниот сервис е направен во 2015 година.

По информациите кои што ги добивам, компресорката станица е изградена некаде пред 32-33 години, секои десет години е сервисирана. Последниот сервис ако не се лажам е направен во 2015 година. Сервис морало да се направи на секои десет години, така што не е дека не е сервисирана, туку проблемот е што се амортизира. Едноставно, одредени работи по одредено време веќе не функционираат како што треба, изјави Таравари, по средбата со амбасадорката на САД, Анџела Агелер.

The post Таравари: Веднаш е интервенирано по поплавата во „8 Септември“, ќе има одговорност appeared first on Република.

]]>

Министерот за здравство, Арбен Таравари, одговорајќи на новинарско прашање во врска со вчерашната поплава која се случи во две операциони сали во ГОБ „8 Септември“, изјави дека по поплавата веднаш е интервенирано од компанијата која ги одржува салите. Таравари потврди дека за ова ќе се сноси одговорност.
Поплавата се случила вчера, за денеска немам информации. Секако, веднаш е интервенирано од компанијата која што ги одржува салите, односно прави сервис на салите. Денеска добив информација дека сме на пат на решавање на тој проблем. Нормално, одговорност ќе има, рече Таравари.
На прашање дали ќе има одговорност и за хируршките клиники, со оглед на тоа што компресорот требало да биде сменет пред три, четири години, Таравари одговори дека компресорката станица е изградена некаде пред 32-33 години, а последниот сервис е направен во 2015 година.
По информациите кои што ги добивам, компресорката станица е изградена некаде пред 32-33 години, секои десет години е сервисирана. Последниот сервис ако не се лажам е направен во 2015 година. Сервис морало да се направи на секои десет години, така што не е дека не е сервисирана, туку проблемот е што се амортизира. Едноставно, одредени работи по одредено време веќе не функционираат како што треба, изјави Таравари, по средбата со амбасадорката на САД, Анџела Агелер.

The post Таравари: Веднаш е интервенирано по поплавата во „8 Септември“, ќе има одговорност appeared first on Република.

]]>
По синоќешното невреме протекла вода во операционите сали во „8 Септември“, се одложуваат операции https://republika.mk/vesti/makedonija/po-sinokeshnoto-nevreme-protekla-voda-vo-operatsionite-sali-vo-8-septemvri-se-odlozhuvaat-operatsii/ Thu, 27 Jun 2024 12:58:31 +0000 https://republika.mk/?p=791310

По вчерашното силно невреме што го зафати Скопје во ГОБ „8 Септември“ протекла вода во операционите сали на третиот кат, и поради тоа биле одложени операциите.

Д-р Александар Каревски, ортопедски хирург во болницата на својот Фејсбук профил објави дека негрижата и запоставувањето секогаш излегуваат на виделина.

Синоќешното невреме имало сериозни последици по оперативниот блок во ГОБ 8ми Септември. Време е некој способен да ги решава проблемите на оваа болница, порача Каревски.

Директорот на болницата, проф. д-р Христијан Костов во изјава за ТВ Телма вели дека преголемото количество на вода на кровните површини по што дренажниот систем не успеал да ја исдренира водата, и имало протекување во првата и втората операциона сала.

Меѓутоа сабајлето ние ги ставивме во функција другите две операциони сали кои што се на приземје. Имаше некои мали доцнења со започнувањето на операциите но сега тие се во надминати. Екипите за санација се веќе на терен, така што за брзо ќе бидат во функција и тие сали, вели Костов.

The post По синоќешното невреме протекла вода во операционите сали во „8 Септември“, се одложуваат операции appeared first on Република.

]]>

По вчерашното силно невреме што го зафати Скопје во ГОБ „8 Септември“ протекла вода во операционите сали на третиот кат, и поради тоа биле одложени операциите. Д-р Александар Каревски, ортопедски хирург во болницата на својот Фејсбук профил објави дека негрижата и запоставувањето секогаш излегуваат на виделина. Синоќешното невреме имало сериозни последици по оперативниот блок во ГОБ 8ми Септември. Време е некој способен да ги решава проблемите на оваа болница, порача Каревски. Директорот на болницата, проф. д-р Христијан Костов во изјава за ТВ Телма вели дека преголемото количество на вода на кровните површини по што дренажниот систем не успеал да ја исдренира водата, и имало протекување во првата и втората операциона сала.
Меѓутоа сабајлето ние ги ставивме во функција другите две операциони сали кои што се на приземје. Имаше некои мали доцнења со започнувањето на операциите но сега тие се во надминати. Екипите за санација се веќе на терен, така што за брзо ќе бидат во функција и тие сали, вели Костов.

The post По синоќешното невреме протекла вода во операционите сали во „8 Септември“, се одложуваат операции appeared first on Република.

]]>
Одложени операции во ГОБ „8 Септември“ поради поплавени операциони сали https://republika.mk/zivot/zdravje/odlozheni-operatsii-vo-gob-8-septemvri-poradi-poplaveni-operatsioni-sali/ Thu, 27 Jun 2024 11:14:38 +0000 https://republika.mk/?p=791268

По синоќешното силно невреме во Скопје во ГОБ „8 Септември“ протекла вода во операционите сали на третиот кат, и поради тоа биле одложи операциите.

Д-р Александар Каревски, ортопедски хирург во болницата „8 септември“, на својот Фејсбук профил објави дека негрижата и запоставувањето секогаш излегуваат на виделина.

Синоќешното невреме имало сериозни последици по оперативниот блок во ГОБ 8ми Септември. Време е некој способен да ги решава проблемите на оваа болница, порача Каревски.

Но, според надлежните, нема потреба за загриженост бидејќи болницата е во функција.

Директорот на болницата, проф. д-р Христијан Костов во изјава за ТВ Телма истакна дека преголемото количество на вода на кровните површини по што дренажниот систем не успеал да ја исдренира водата, и имало протекување во првата и втората операциона сала.

The post Одложени операции во ГОБ „8 Септември“ поради поплавени операциони сали appeared first on Република.

]]>

По синоќешното силно невреме во Скопје во ГОБ „8 Септември“ протекла вода во операционите сали на третиот кат, и поради тоа биле одложи операциите. Д-р Александар Каревски, ортопедски хирург во болницата „8 септември“, на својот Фејсбук профил објави дека негрижата и запоставувањето секогаш излегуваат на виделина.
Синоќешното невреме имало сериозни последици по оперативниот блок во ГОБ 8ми Септември. Време е некој способен да ги решава проблемите на оваа болница, порача Каревски.
Но, според надлежните, нема потреба за загриженост бидејќи болницата е во функција. Директорот на болницата, проф. д-р Христијан Костов во изјава за ТВ Телма истакна дека преголемото количество на вода на кровните површини по што дренажниот систем не успеал да ја исдренира водата, и имало протекување во првата и втората операциона сала.

The post Одложени операции во ГОБ „8 Септември“ поради поплавени операциони сали appeared first on Република.

]]>
Боки 13: Филипче кај мене дома преговараше продажба на ГОБ „8 Септември“ и договараше процент за него и за Заев https://republika.mk/vesti/makedonija/boki-13-filipche-kaj-mene-doma-pregovarashe-prodazhba-na-gob-8-septemvri-i-dogovarashe-protsent-za-nego-i-za-zaev/ Tue, 23 Apr 2024 08:07:43 +0000 https://republika.mk/?p=769542

Марјан Забрчанец, кој беше во секторот за односи со јавност во Владата, беше со мене на телефон како да сме во љубовна врска. Буквално на еден час ми праќаше вести кои јас требаше да ги пласирам кај новинарите. Јас сум виновен што тоа сум го дозволил за некоја повисока цел, изјави Бојан Јовановски, познат како Боки 13 во поткастот „Лазаров“.

Во разговорот со Стефан Лазаров Јовановски вели:

А очигледно сме доволно блиски штом Венко Филипче кај мене дома се дрзна да преговара за милионски бизниси, сакаа да продаваат болница со Јордан Камчев. Преговараа за продажба на болницата и Филипче, како тогашен министер за здравство си побара колку пари треба за него и Заев. Се работеше за болницата ГОБ „8 Септември“ за јавно-проватно партнерство и приватизирање на таа болница по посебни критериуми изработени од Министрството за здравство. Состаноците се одвиваа кај мене во мојот дом во Орман.

Тука имав конкретен интерес, процентуална вредност која ќе ми припаднеше мене, доколку биднеше тој дил. Од едната страна беше Венко Филипче. На една средба Заев беше на спикерфон за да ја поддржи целата зделка. Од друга страна беше Камчев, а на сето тоа кумуваше и присуствуваше и Зоран Милески Кичеец, кој ја носеше Луј Витон торбата на снимките во случајот Рекет. Ова се случува во месец март/април откако Камчев беше пуштен од притвор по одлука на Врховен суд, а не по интервенција и влијание на Бојан, за случајот Империја, кажа синоќа во поткастот Јовановски.

The post Боки 13: Филипче кај мене дома преговараше продажба на ГОБ „8 Септември“ и договараше процент за него и за Заев appeared first on Република.

]]>

Марјан Забрчанец, кој беше во секторот за односи со јавност во Владата, беше со мене на телефон како да сме во љубовна врска. Буквално на еден час ми праќаше вести кои јас требаше да ги пласирам кај новинарите. Јас сум виновен што тоа сум го дозволил за некоја повисока цел, изјави Бојан Јовановски, познат како Боки 13 во поткастот „Лазаров“. Во разговорот со Стефан Лазаров Јовановски вели:
А очигледно сме доволно блиски штом Венко Филипче кај мене дома се дрзна да преговара за милионски бизниси, сакаа да продаваат болница со Јордан Камчев. Преговараа за продажба на болницата и Филипче, како тогашен министер за здравство си побара колку пари треба за него и Заев. Се работеше за болницата ГОБ „8 Септември“ за јавно-проватно партнерство и приватизирање на таа болница по посебни критериуми изработени од Министрството за здравство. Состаноците се одвиваа кај мене во мојот дом во Орман. Тука имав конкретен интерес, процентуална вредност која ќе ми припаднеше мене, доколку биднеше тој дил. Од едната страна беше Венко Филипче. На една средба Заев беше на спикерфон за да ја поддржи целата зделка. Од друга страна беше Камчев, а на сето тоа кумуваше и присуствуваше и Зоран Милески Кичеец, кој ја носеше Луј Витон торбата на снимките во случајот Рекет. Ова се случува во месец март/април откако Камчев беше пуштен од притвор по одлука на Врховен суд, а не по интервенција и влијание на Бојан, за случајот Империја, кажа синоќа во поткастот Јовановски.

The post Боки 13: Филипче кај мене дома преговараше продажба на ГОБ „8 Септември“ и договараше процент за него и за Заев appeared first on Република.

]]>
Прокапува кровот на Интензивна нега во ГОБ „8 Септември“ https://republika.mk/vesti/makedonija/prokapuva-krovot-na-intenzivna-nega-vo-gob-8-septemvri/ Mon, 01 Apr 2024 20:55:45 +0000 https://republika.mk/?p=761075

Од Комисијата за здравство на ВМРО-ДПМНЕ реагираат на состојбата во ГОБ „8 Септември“ каде што прокапува вода од кровот во просториите на Интензивната нега.

Вака здравствените власти кои ќе останат запаметени по урнисување ја оставаат Градската болница по седумгодишното владеење.

Ќе останат запаметени по деградирањето, елементарна негрижа и неодговорното однесување како во оваа установа каде не се води грижа за кадарот, нема основни материјали, не се воведе онколошка дејност и покрај 10 сечења ленти за оваа цел. Иста или слична поразителна ситуација имаме и во сите јавни здравствени установи.

Токму давањето на едни исти ветувања во 2017 година и во 2024 година е јасен показател дека ја потцениле јавноста и не само што не ги испорачале ветувањата кои сами ги дале пред граѓаните, туку и зад себе по 7 години апсолутна власт денес оставаат пустош“, реагираат од Комисијата за здравство на ВМРО-ДПМНЕ.

The post Прокапува кровот на Интензивна нега во ГОБ „8 Септември“ appeared first on Република.

]]>

Од Комисијата за здравство на ВМРО-ДПМНЕ реагираат на состојбата во ГОБ „8 Септември“ каде што прокапува вода од кровот во просториите на Интензивната нега.
Вака здравствените власти кои ќе останат запаметени по урнисување ја оставаат Градската болница по седумгодишното владеење.   Ќе останат запаметени по деградирањето, елементарна негрижа и неодговорното однесување како во оваа установа каде не се води грижа за кадарот, нема основни материјали, не се воведе онколошка дејност и покрај 10 сечења ленти за оваа цел. Иста или слична поразителна ситуација имаме и во сите јавни здравствени установи.   Токму давањето на едни исти ветувања во 2017 година и во 2024 година е јасен показател дека ја потцениле јавноста и не само што не ги испорачале ветувањата кои сами ги дале пред граѓаните, туку и зад себе по 7 години апсолутна власт денес оставаат пустош“, реагираат од Комисијата за здравство на ВМРО-ДПМНЕ.

The post Прокапува кровот на Интензивна нега во ГОБ „8 Септември“ appeared first on Република.

]]>
Вечерва ГОБ “8 Септември” е без функционален Ургентен центар? https://republika.mk/zivot/zdravje/vecherva-gob-8-septemvri-e-bez-funktsionalen-urgenten-tsentar/ Thu, 25 Jan 2024 20:20:26 +0000 https://republika.mk/?p=736931

Дали Ургентниот центар во ГОБ "8 Септември" не функционира? Ова прашање го постави Комисијата за здравство на ВМРО-ДПМНЕ. На фејсбук страницата на Комисијата тие излегоа со тврдење дека пациентите се упатуваат да побараат помош на друго место без да бидат прегледани во градската болница.

Работи ли вечерва Ургентниот центар во ГОБ "8 Септември" и зошто се препраќаат пациентите без да ја добијат здравствената услуга?
❗️Вечерва пациенти реагираат дека се оневозможени да добијат здравствена услуга со наводно образложение дека има насока и Итната медицинска помош да не носи тука пациенти
❓Прашуваме:
1. Дали се точни информациите дека вечерва ГОБ "8 Септември" е без функционален Ургентен центар?
2. Каде да се упатуваат пациентите и која е причината за оваа нефункционалност?
3. Дали апаратот за комјутерска томографија е надвор од функција повеќе од еден месец и како тоа влијае на листите за чекање кои и без тоа се долги?
4. Колку време се чека за хируршка интервенција во оваа установа каде исто како и во другите здравствени установи се потешко се стигнува до здравствена услуга?
5. Зошто и по повеќе од 10 сечења ленти и промоции уште не е во функција онколошкиот оддел во оваа установа која е уште еден пример за неработење, негрижа и уназадување на јавното здравство, заради лошото менаџирање, иако установата е столб на секундарната здравствена заштита - запраша вечерва Комисијата за здравство на ВМРО-ДПМНЕ

The post Вечерва ГОБ “8 Септември” е без функционален Ургентен центар? appeared first on Република.

]]>

Дали Ургентниот центар во ГОБ "8 Септември" не функционира? Ова прашање го постави Комисијата за здравство на ВМРО-ДПМНЕ. На фејсбук страницата на Комисијата тие излегоа со тврдење дека пациентите се упатуваат да побараат помош на друго место без да бидат прегледани во градската болница.
Работи ли вечерва Ургентниот центар во ГОБ "8 Септември" и зошто се препраќаат пациентите без да ја добијат здравствената услуга? ❗️Вечерва пациенти реагираат дека се оневозможени да добијат здравствена услуга со наводно образложение дека има насока и Итната медицинска помош да не носи тука пациенти ❓Прашуваме: 1. Дали се точни информациите дека вечерва ГОБ "8 Септември" е без функционален Ургентен центар? 2. Каде да се упатуваат пациентите и која е причината за оваа нефункционалност? 3. Дали апаратот за комјутерска томографија е надвор од функција повеќе од еден месец и како тоа влијае на листите за чекање кои и без тоа се долги? 4. Колку време се чека за хируршка интервенција во оваа установа каде исто како и во другите здравствени установи се потешко се стигнува до здравствена услуга? 5. Зошто и по повеќе од 10 сечења ленти и промоции уште не е во функција онколошкиот оддел во оваа установа која е уште еден пример за неработење, негрижа и уназадување на јавното здравство, заради лошото менаџирање, иако установата е столб на секундарната здравствена заштита - запраша вечерва Комисијата за здравство на ВМРО-ДПМНЕ

The post Вечерва ГОБ “8 Септември” е без функционален Ургентен центар? appeared first on Република.

]]>
Независниот синдикат на здравствени работници бара зголемување на безбедноста на здравствените работници https://republika.mk/vesti/makedonija/nezavisniot-sindikat-na-zdravstveni-rabotnitsi-bara-zgolemuvane-na-bezbednosta-na-zdravstvenite-rabotnitsi/ Mon, 08 Jan 2024 10:50:09 +0000 https://republika.mk/?p=730796

Независниот синдикат на здравствени работници, експресно, енергично и остро реагира во јавноста за настанот во ГОБ „8 Септември“, напад со нож врз здравствен работник.

Насилните и нервозни граѓани кои имаат потреба од здравствена заштита, да ги остават пиштолите и ножевите во своите домови и возила, и во здравствените институции да бидат ненаоружани и психофизички да се подготвени да им се решаваат здравствените проблеми.

Директорите на ЈЗУ преку физичкото и мониторинг обезбедување, бараме зголемување на безбедноста на здравствените работници за време на работа во здравствените институции.

The post Независниот синдикат на здравствени работници бара зголемување на безбедноста на здравствените работници appeared first on Република.

]]>

Независниот синдикат на здравствени работници, експресно, енергично и остро реагира во јавноста за настанот во ГОБ „8 Септември“, напад со нож врз здравствен работник. Насилните и нервозни граѓани кои имаат потреба од здравствена заштита, да ги остават пиштолите и ножевите во своите домови и возила, и во здравствените институции да бидат ненаоружани и психофизички да се подготвени да им се решаваат здравствените проблеми. Директорите на ЈЗУ преку физичкото и мониторинг обезбедување, бараме зголемување на безбедноста на здравствените работници за време на работа во здравствените институции.

The post Независниот синдикат на здравствени работници бара зголемување на безбедноста на здравствените работници appeared first on Република.

]]>
ГОБ „8 Септември“ доби нов апарат за оперирање на тумори на нос и синуси, кој е како џи-пи-ес https://republika.mk/zivot/zdravje/gob-8-septemvri-dobi-nov-aparat-za-operirane-na-tumori-na-nos-i-sinusi-koj-e-kako-dhi-pi-es/ Thu, 28 Dec 2023 13:00:47 +0000 https://republika.mk/?p=727502

Градската општа болница „8 Септември“ во Скопје доби нова медицинска опрема, која се презентира денеска. Станува збор за апарат - систем за навигација на Одделот за оториноларингологија и база на череп, кој е прв ваков апарат во нашата држава и пошироко во регионот.

Апаратот, како што беше појаснето на настанот, е во вредност од 12 милиони денари.

- Новиот апарат е како џи-пи-ес, со него можеме попрецизно да оперираме патолошки процеси и тумори на нос и синуси кои се граничат со витални структури како на пример мозок, очи, како и значајно да бидат намалени можните компликации. Со овој апарат веќе нема да има потреба пациенти да се испраќаат во странство за лекување, како што било досега во одредени случаи, подвлече за МИА доктор Ана Тримоска - Радевска.

На презентацијата на новата медицинска опрема, присутен е и министерот за здравство Фатмир Меџити.

The post ГОБ „8 Септември“ доби нов апарат за оперирање на тумори на нос и синуси, кој е како џи-пи-ес appeared first on Република.

]]>

Градската општа болница „8 Септември“ во Скопје доби нова медицинска опрема, која се презентира денеска. Станува збор за апарат - систем за навигација на Одделот за оториноларингологија и база на череп, кој е прв ваков апарат во нашата држава и пошироко во регионот. Апаратот, како што беше појаснето на настанот, е во вредност од 12 милиони денари.
- Новиот апарат е како џи-пи-ес, со него можеме попрецизно да оперираме патолошки процеси и тумори на нос и синуси кои се граничат со витални структури како на пример мозок, очи, како и значајно да бидат намалени можните компликации. Со овој апарат веќе нема да има потреба пациенти да се испраќаат во странство за лекување, како што било досега во одредени случаи, подвлече за МИА доктор Ана Тримоска - Радевска.
На презентацијата на новата медицинска опрема, присутен е и министерот за здравство Фатмир Меџити.

The post ГОБ „8 Септември“ доби нов апарат за оперирање на тумори на нос и синуси, кој е како џи-пи-ес appeared first on Република.

]]>
Ќе се сликаат со апарати, а Нефрологија уште нема ехо https://republika.mk/vesti/makedonija/ke-se-slikaat-so-aparati-a-nefrologija-ushte-nema-eho/ Thu, 28 Dec 2023 12:43:52 +0000 https://republika.mk/?p=727475

По 7 години спиење, ќе се носат 5 нови апарати во ГОБ „8 Септември“, ќе ги промовира, поточно ќе се слика министерот за здравство, Фатмир Меџити, но и покрај 5 нови апарати Одделот за нефрологија нема да има пак свој ехо апарат, велат од Комисијата за здравство на ВМРО-ДПМНЕ

За информација станува збор за медицинска опрема за потребите на ГОБ „8 Септември“ Скопје или за систем за навигација за ОРЛ и база на череп, HD систем за ендоскопски процедури со гастроскоп и колоноскоп.
Инаку набавени се само 5 апарати за хемодијализа за потребите на нефрологија ГОБ „8 Септември“, но дали може да има Нефрологија без ултразвучен апарат, велат од Комисијата.

The post Ќе се сликаат со апарати, а Нефрологија уште нема ехо appeared first on Република.

]]>

По 7 години спиење, ќе се носат 5 нови апарати во ГОБ „8 Септември“, ќе ги промовира, поточно ќе се слика министерот за здравство, Фатмир Меџити, но и покрај 5 нови апарати Одделот за нефрологија нема да има пак свој ехо апарат, велат од Комисијата за здравство на ВМРО-ДПМНЕ
За информација станува збор за медицинска опрема за потребите на ГОБ „8 Септември“ Скопје или за систем за навигација за ОРЛ и база на череп, HD систем за ендоскопски процедури со гастроскоп и колоноскоп. Инаку набавени се само 5 апарати за хемодијализа за потребите на нефрологија ГОБ „8 Септември“, но дали може да има Нефрологија без ултразвучен апарат, велат од Комисијата.

The post Ќе се сликаат со апарати, а Нефрологија уште нема ехо appeared first on Република.

]]>
Од денеска итни пациенти од цела Македонија со хеликоптер ќе се пренесуваат во ГОБ „8 Септември“ во Скопје https://republika.mk/zivot/zdravje/od-deneska-itni-patsienti-od-tsela-makedonija-so-helikopter-ke-se-prenesuvaat-vo-gob-8-septemvri-vo-skopje/ Sun, 17 Dec 2023 15:07:25 +0000 https://republika.mk/?p=723983

Од денеска во функција е ставен медицински хеликоптер со кој ќе се пренесуваат пациенти од цела Македонија во ГОБ „8 Септември“, информираа од Министерството за здравство.

Утрово, беше изведен пробен лет од Градската општина болница „8 Септември“ - Скопје до Клиничката болница Битола како една од пооддалечените точки. На пробниот лет присустуваа министерот за здравство р Фатмир Меџити, заменик министерката за здравство Маја Манолева, и министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски.

Хеликоптерот има медицинска опрема за воздушен транспорт, а ГОБ 8 Септември ќе овозможува искусен стручен тим за придружба на пациентот.

Со оваа соработка помеѓу двете Министерства за здравство и внатрешни работи, овозможуваме заедничко дејствување на припадниците на хеликоптерската единица при МВР и здравствените установи, односно употреба на хеликоптер за транспорт на пациенти. Хеликоптерот има медицинска опрема за воздушен транспорт, а ГОБ 8 Септември ќе овозможува искусен стручен тим за придружба на пациентот. На овој начин овозможуваме подобра заштита како и побрз транспорт на пациентите до здравствените установи, рече Меџити.

[caption id="attachment_723987" align="alignnone" width="2048"] фото: Министерство за здравство[/caption]

Заменичката Манолева информираше дека опремата опфаќа монитори за следење витални параметри и инвазивен мониторинг, дефибрилатор, кислородна боца, аспиратор, како и лекови и други медицински инструменти.

Дополнителна опрема ќе се обезбедува во зависност од дијагнозата на пациентите кои ќе има потреба да се транспортираат. Покрај со медицинска опрема, хеликоптерот е екипиран со доктор и медицинска сестра. Транспортот е целосно бесплатен за пациентот, а за потребата од ваков транспорт ќе врши стручна проценка директорот на установата од каде примарно е пациентот, како и според итноста на состојбата. Нашата тенденција е во иднина да се формира и посебен кол центар одговорен за координација, како и да се прошири проектот со вклучување повеќе центри, изјави Манолева.

The post Од денеска итни пациенти од цела Македонија со хеликоптер ќе се пренесуваат во ГОБ „8 Септември“ во Скопје appeared first on Република.

]]>

Од денеска во функција е ставен медицински хеликоптер со кој ќе се пренесуваат пациенти од цела Македонија во ГОБ „8 Септември“, информираа од Министерството за здравство. Утрово, беше изведен пробен лет од Градската општина болница „8 Септември“ - Скопје до Клиничката болница Битола како една од пооддалечените точки. На пробниот лет присустуваа министерот за здравство р Фатмир Меџити, заменик министерката за здравство Маја Манолева, и министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски. Хеликоптерот има медицинска опрема за воздушен транспорт, а ГОБ 8 Септември ќе овозможува искусен стручен тим за придружба на пациентот.
Со оваа соработка помеѓу двете Министерства за здравство и внатрешни работи, овозможуваме заедничко дејствување на припадниците на хеликоптерската единица при МВР и здравствените установи, односно употреба на хеликоптер за транспорт на пациенти. Хеликоптерот има медицинска опрема за воздушен транспорт, а ГОБ 8 Септември ќе овозможува искусен стручен тим за придружба на пациентот. На овој начин овозможуваме подобра заштита како и побрз транспорт на пациентите до здравствените установи, рече Меџити.
[caption id="attachment_723987" align="alignnone" width="2048"] фото: Министерство за здравство[/caption] Заменичката Манолева информираше дека опремата опфаќа монитори за следење витални параметри и инвазивен мониторинг, дефибрилатор, кислородна боца, аспиратор, како и лекови и други медицински инструменти.
Дополнителна опрема ќе се обезбедува во зависност од дијагнозата на пациентите кои ќе има потреба да се транспортираат. Покрај со медицинска опрема, хеликоптерот е екипиран со доктор и медицинска сестра. Транспортот е целосно бесплатен за пациентот, а за потребата од ваков транспорт ќе врши стручна проценка директорот на установата од каде примарно е пациентот, како и според итноста на состојбата. Нашата тенденција е во иднина да се формира и посебен кол центар одговорен за координација, како и да се прошири проектот со вклучување повеќе центри, изјави Манолева.

The post Од денеска итни пациенти од цела Македонија со хеликоптер ќе се пренесуваат во ГОБ „8 Септември“ во Скопје appeared first on Република.

]]>
Ќерката на Мира Дизел вработена во ГОБ „8 Септември“, болницата станува дувло на партиски кадри на СДСМ https://republika.mk/vesti/makedonija/kerkata-na-mira-dizel-vrabotena-vo-gob-8-septemvri-bolnitsata-stanuva-duvlo-na-partiski-kadri-na-sdsm/ Tue, 31 Oct 2023 09:25:11 +0000 https://republika.mk/?p=696596

На огласот за вработување во ГОБ „8 Септември“ вработенa е ќерката на пратеничката Мира Стојчевска, познатата како Мира Дизел. За вработувањето на Александра Стојчевска сведочат вработени во ГОБ, велат од Комисијата за здравство на ВМРО-ДПМНЕ.

Вработените прашуваат дали ГОБ „8 Септември“ наместо да вработува квалитетни кадри, станало дувло на партиските кадри на СДС.

Во период во кој Владата на СДС-ДУИ го урна здравствениот систем со ова директно ги демотивира младите кадри со праќање вакви пораки за вработување на партиски кадри.

Со ова Владата на СДС-ДУИ е учесник во егзодусот на медицински кадар кои продолжуваат да си заминуваат од јавното здравство токму поради ваквите случаи на вработување на партиски кадри“ – велат од партијата.

The post Ќерката на Мира Дизел вработена во ГОБ „8 Септември“, болницата станува дувло на партиски кадри на СДСМ appeared first on Република.

]]>

На огласот за вработување во ГОБ „8 Септември“ вработенa е ќерката на пратеничката Мира Стојчевска, познатата како Мира Дизел. За вработувањето на Александра Стојчевска сведочат вработени во ГОБ, велат од Комисијата за здравство на ВМРО-ДПМНЕ.
Вработените прашуваат дали ГОБ „8 Септември“ наместо да вработува квалитетни кадри, станало дувло на партиските кадри на СДС. Во период во кој Владата на СДС-ДУИ го урна здравствениот систем со ова директно ги демотивира младите кадри со праќање вакви пораки за вработување на партиски кадри. Со ова Владата на СДС-ДУИ е учесник во егзодусот на медицински кадар кои продолжуваат да си заминуваат од јавното здравство токму поради ваквите случаи на вработување на партиски кадри“ – велат од партијата.

The post Ќерката на Мира Дизел вработена во ГОБ „8 Септември“, болницата станува дувло на партиски кадри на СДСМ appeared first on Република.

]]>
Нова опрема во ГОБ „8-ми Септември“, тврдат дека ќе се намали чекањето за мамографија, ултразвук и томографија https://republika.mk/zivot/zdravje/nova-oprema-vo-gob-8-mi-septemvri-tvrdat-deka-ke-se-namali-chekaneto-za-mamografija-ultrazvuk-i-tomografija/ Fri, 08 Sep 2023 11:46:23 +0000 https://republika.mk/?p=679938

Три нови сали со нова опрема и апарати за интервентната кардиологија, радиологија и оториноларингологија се пуштени денеска во ГОБ „8-ми Септември“. Нивното користење се очекува да го намали бројот на чекања за коронарографии, каротидографии, ангиографии и стентирања.

Инсталирани се апарат за мамографија што може дневно да опслужи 60 пациенти, апарат за ултразвук, компјутерски томограф, два најмодерни дигитални апарати за конвенционални РТГ графии и апарат за навигација.

Салите ги пуштија во употреба премиерот Димитар Ковачевски, министерот за здравство Фатмир Меџити и директорот на ГОБ „8-ми Септември“ Христијан Костов. Како што беше речено, итните случаи со акутни инфаркти на миокард веќе нема да чекаат, туку нивното згрижување и прифаќање ќе биде итно и тоа нема да го наруши редовниот програм на пациентите закажани во редовниот термин.

Пуштаме во употреба најсовремена опрема во три сали. Според она што докторите го кажаа, се работи навистина за најсовремена опрема. Еден дел од апаратурата е прв пат инсталирана во државата и не постои во ниедна друга јавна здравствена установа, а помага да се лекуваат пациенти и на кардиолошките клиники овде, меѓутоа и за потребите на другите оддели во „8 Септември“. Денес со пуштањето на овие три нови сали за интервентна кардиологија и интервентна радиологија кои се опремени со најсофистицирани и најмодерна опрема од светски реномирани производители се создаваат услови за најсовремени интервенции за пациентите ширум државата, рече Ковачевски.

-Наш фокус е да создадеме модерно здравство, систем којшто ќе работи за доброто на граѓаните. Изминативе неколку години после долги децении за првпат се реновираа и се осовременија многу здравствени капацитети, се набави скапа опрема за лекување и не само во здравствените установи во Скопје туку и во здравствените установи ширум државата, бидејќи нашите граѓани заслужуваат здравство кое што е врвно, кое што се унапредува од ден на ден и кое што ги зголемува своите капацитети за згрижување на сите граѓани на коишто им е потребна здравствена нега, рече Ковачевски.

Тој упати посебна благодарност до народот на Јапонија кој, како што напомена, донираа дел од средствата со кои денеска салите се пуштија во употреба.

Министерството за здравство преку својата соработка со Светската банка и болницата ГОБ „8 Септември“ ги обезбедија останатите средства за комплетно инсталирање на оваа современа опрема.

Заедно со премиерот денеска овде во ГОБ „8 Септември“ ги видовме трите сали за кардиологија и интервентна радиологија опремени со нови модерни ангиографии со што се создадени услови за интервентни кардиолошки и радиолошки процедури кои во исто време може да практикуваат на повеќе пациенти. Со ова уште повеќе се подига нивото на оваа здравствена установа, бидејќи во ГОБ „8 Септември“ скоро и да нема експертист што не се работи и на клиниките. Овие сали се за интервенции од областа на кардиологија и се сериозна помош за растеретување на Клинички центар, посебно во делот на сложените интервенции, истакна министерот Меџити.

Според него, трите нови сали кои почнаа со работа од денеска се од исклучително значење за намалување на листите на чекање за интервенции од областа на кардиологијата: коронарографии, каротидографии и периферни ангиографии, коронарни стентирања, стентирања на каротиди и стентирања на крвни садови на екстремитетите.

Директорот на ГОБ „8-ми Септември“, Костов објасни за што конкретно ќе се користат салите и опремата. Истакна дека нова опрема има и во Одделот за оториноларингологија.

Имаме набавка на апаратот за мамографија што дневно може да опслужи до 60 пациенти, високософистициран апарат за ултразвук со висока резолуција, соодветен за најсофистицираните дијагностички процедури, компјутерски томограф од најнова генерација со 128-слајсен детектор, висока резолуција и брзина кој дневно може да опслужи до 40 пациенти, два најмодерни дигитални апарати за конвенционални РТГ-графии, апарат за навигација наменет за хирургијата на носот, синусите, ушите и базата на черепот со цел побезбедна хирургија особено во областа на оториноларингологија, како и СИ-АР за потребите на ортопедските интервенции, рече Костов.

Директорот во оваа прилика му врачи Благодарница на јапонскиот амбасадор.

The post Нова опрема во ГОБ „8-ми Септември“, тврдат дека ќе се намали чекањето за мамографија, ултразвук и томографија appeared first on Република.

]]>

Три нови сали со нова опрема и апарати за интервентната кардиологија, радиологија и оториноларингологија се пуштени денеска во ГОБ „8-ми Септември“. Нивното користење се очекува да го намали бројот на чекања за коронарографии, каротидографии, ангиографии и стентирања. Инсталирани се апарат за мамографија што може дневно да опслужи 60 пациенти, апарат за ултразвук, компјутерски томограф, два најмодерни дигитални апарати за конвенционални РТГ графии и апарат за навигација. Салите ги пуштија во употреба премиерот Димитар Ковачевски, министерот за здравство Фатмир Меџити и директорот на ГОБ „8-ми Септември“ Христијан Костов. Како што беше речено, итните случаи со акутни инфаркти на миокард веќе нема да чекаат, туку нивното згрижување и прифаќање ќе биде итно и тоа нема да го наруши редовниот програм на пациентите закажани во редовниот термин.
Пуштаме во употреба најсовремена опрема во три сали. Според она што докторите го кажаа, се работи навистина за најсовремена опрема. Еден дел од апаратурата е прв пат инсталирана во државата и не постои во ниедна друга јавна здравствена установа, а помага да се лекуваат пациенти и на кардиолошките клиники овде, меѓутоа и за потребите на другите оддели во „8 Септември“. Денес со пуштањето на овие три нови сали за интервентна кардиологија и интервентна радиологија кои се опремени со најсофистицирани и најмодерна опрема од светски реномирани производители се создаваат услови за најсовремени интервенции за пациентите ширум државата, рече Ковачевски.
-Наш фокус е да создадеме модерно здравство, систем којшто ќе работи за доброто на граѓаните. Изминативе неколку години после долги децении за првпат се реновираа и се осовременија многу здравствени капацитети, се набави скапа опрема за лекување и не само во здравствените установи во Скопје туку и во здравствените установи ширум државата, бидејќи нашите граѓани заслужуваат здравство кое што е врвно, кое што се унапредува од ден на ден и кое што ги зголемува своите капацитети за згрижување на сите граѓани на коишто им е потребна здравствена нега, рече Ковачевски. Тој упати посебна благодарност до народот на Јапонија кој, како што напомена, донираа дел од средствата со кои денеска салите се пуштија во употреба. Министерството за здравство преку својата соработка со Светската банка и болницата ГОБ „8 Септември“ ги обезбедија останатите средства за комплетно инсталирање на оваа современа опрема.
Заедно со премиерот денеска овде во ГОБ „8 Септември“ ги видовме трите сали за кардиологија и интервентна радиологија опремени со нови модерни ангиографии со што се создадени услови за интервентни кардиолошки и радиолошки процедури кои во исто време може да практикуваат на повеќе пациенти. Со ова уште повеќе се подига нивото на оваа здравствена установа, бидејќи во ГОБ „8 Септември“ скоро и да нема експертист што не се работи и на клиниките. Овие сали се за интервенции од областа на кардиологија и се сериозна помош за растеретување на Клинички центар, посебно во делот на сложените интервенции, истакна министерот Меџити.
Според него, трите нови сали кои почнаа со работа од денеска се од исклучително значење за намалување на листите на чекање за интервенции од областа на кардиологијата: коронарографии, каротидографии и периферни ангиографии, коронарни стентирања, стентирања на каротиди и стентирања на крвни садови на екстремитетите. Директорот на ГОБ „8-ми Септември“, Костов објасни за што конкретно ќе се користат салите и опремата. Истакна дека нова опрема има и во Одделот за оториноларингологија.
Имаме набавка на апаратот за мамографија што дневно може да опслужи до 60 пациенти, високософистициран апарат за ултразвук со висока резолуција, соодветен за најсофистицираните дијагностички процедури, компјутерски томограф од најнова генерација со 128-слајсен детектор, висока резолуција и брзина кој дневно може да опслужи до 40 пациенти, два најмодерни дигитални апарати за конвенционални РТГ-графии, апарат за навигација наменет за хирургијата на носот, синусите, ушите и базата на черепот со цел побезбедна хирургија особено во областа на оториноларингологија, како и СИ-АР за потребите на ортопедските интервенции, рече Костов.
Директорот во оваа прилика му врачи Благодарница на јапонскиот амбасадор.

The post Нова опрема во ГОБ „8-ми Септември“, тврдат дека ќе се намали чекањето за мамографија, ултразвук и томографија appeared first on Република.

]]>
Отворен Центар за остеопороза и пуштен во употреба нов апарат за мерење на коскена густина во ГОБ „8 Септември“ https://republika.mk/zivot/zdravje/otvoren-tsentar-za-osteoporoza-i-pushten-vo-upotreba-nov-aparat-za-merene-na-koskena-gustina-vo-gob-8-septemvri/ Wed, 05 Jul 2023 12:09:29 +0000 https://republika.mk/?p=658376

Во ГОБ „8 Септември“ денеска беше отворен Центар за остеопороза и пуштен во употреба нов апарат за мерење на коскена густина - остеодензитометарот, со донација од Турската агенција за соработка и координација ТИКА.

Овој настан претставува чекор напред во нашата посветеност да обезбедиме сеопфатна здравствена заштита на нашите граѓани. Сакам да изразам благодарност за оваа важна донација од Турската агенција за соработка и координација од Република Турција.Со воведувањето на овој остеодензитометар ќе се унапредат условите за дијагностицирање и менаџирање на остеопорозата. Еден од најголемите предизвици со кои се соочуваме во здравството, е, обезбедувањето навремен пристап до услугите за нашите пациенти.Остеодензитометарот ќе ни овозможи директно да се справиме со овој предизвик, изјави министерот за здравство Фатмир Меџити.

Тој им се заблагодари на, како што рече, посветените здравствени работници, кои ќе управуваат со остеодензитометарот со најголема грижа и стручност.

Претседателот за Балкан и Источна Европа на „Тика“ Мухаммед Унал изрази задоволство од отворањето на Центарот во Одделот за ендокринологија.

ТИКА веќе 30 години од основањето во 1992 година реализира проекти за развој и соработка во образованието, здравството, хуманитарната помош, реставрацијата и многу други области. ТИКА моментално функционира во 150 земји со 62 канцеларии во 60 земји. Канцеларијата во Скопје, која во Македонија функционира од 2005 година, има реализирано приближно 1.200 проекти во овие области, рече тој.

За донацијата во болницата, се заблагодари и директорот, Кристијан Костов.

The post Отворен Центар за остеопороза и пуштен во употреба нов апарат за мерење на коскена густина во ГОБ „8 Септември“ appeared first on Република.

]]>

Во ГОБ „8 Септември“ денеска беше отворен Центар за остеопороза и пуштен во употреба нов апарат за мерење на коскена густина - остеодензитометарот, со донација од Турската агенција за соработка и координација ТИКА.
Овој настан претставува чекор напред во нашата посветеност да обезбедиме сеопфатна здравствена заштита на нашите граѓани. Сакам да изразам благодарност за оваа важна донација од Турската агенција за соработка и координација од Република Турција.Со воведувањето на овој остеодензитометар ќе се унапредат условите за дијагностицирање и менаџирање на остеопорозата. Еден од најголемите предизвици со кои се соочуваме во здравството, е, обезбедувањето навремен пристап до услугите за нашите пациенти.Остеодензитометарот ќе ни овозможи директно да се справиме со овој предизвик, изјави министерот за здравство Фатмир Меџити.
Тој им се заблагодари на, како што рече, посветените здравствени работници, кои ќе управуваат со остеодензитометарот со најголема грижа и стручност. Претседателот за Балкан и Источна Европа на „Тика“ Мухаммед Унал изрази задоволство од отворањето на Центарот во Одделот за ендокринологија.
ТИКА веќе 30 години од основањето во 1992 година реализира проекти за развој и соработка во образованието, здравството, хуманитарната помош, реставрацијата и многу други области. ТИКА моментално функционира во 150 земји со 62 канцеларии во 60 земји. Канцеларијата во Скопје, која во Македонија функционира од 2005 година, има реализирано приближно 1.200 проекти во овие области, рече тој.
За донацијата во болницата, се заблагодари и директорот, Кристијан Костов.

The post Отворен Центар за остеопороза и пуштен во употреба нов апарат за мерење на коскена густина во ГОБ „8 Септември“ appeared first on Република.

]]>
Здравствените работници со минимална плата од ГОБ „8 Септември“ излегоа на протест пред https://republika.mk/zivot/zdravje/zdravstvenite-rabotnitsi-so-minimalna-plata-od-gob-septemvri-izlegoa-na-protest-pred/ Mon, 20 Feb 2023 16:30:51 +0000 https://republika.mk/?p=611173

Здравствени работници од ГОБ „8 Септември“ денеска излегоа на протест поради доцнење на плата.

Претседателката на независниот синдикат при ГОБ „8 Септември“, Рената Ѓаконовиќ, рече дека денешниот мирен протест е организиран со цел да се изрази незадоволство поради неземена плата што требало да им биде исплатена на 10 февруари, меѓутоа доцни веќе десетина дена.

Пробиен е законски рок од пет дена. Луѓето немаат пари, кредити неплатени, кој ќе ги плаќа каматите, кој ќе ги плаќа сметките. Едноставно тука имаме луѓе коишто работат за егзистенција со многу мал личен доход, што земаат по 18 илјади денари нето плата и морам да нагласам во тој контекст дека денеска, утринава, добивме известување од управата, со кое што се вели дека овој протест нема да биде официјален, изјави Ѓаконовиќ.

Таа посочи дека нивниот Синдикат има доволно членови и е репрезентативни, додавјќи дека во една институција може да постојат неколку синдикати, а овој постои веќе неколку години.

Ѓаконовиќ нагласи дека луѓето не треба да бидат обесхрабрени и да излезат да си го кажат својот глас и тоа што го мислат, бидејќи, како што рече, тоа што си го бараат е законско право на секого.

Затоа има голем одлив на медицински персонал. Значи ќе останат многу минимален број, коишто ќе може да работат со овие пациенти, а жално е за Македонија да изгуби квалитетен здравствен персонал, децидна беше таа.

Претседателот на КСОМ, Марјан Ристески истакна дека немаат никаква покана за разговори и покрај тоа што имале пратено официјално барање до премиерот Димитар Ковачевски за средба.

Денеска имаше протест на здравствените работници и во Геријатрија. Се надевам дека Владата ќе ја сфати сериозно работата, за тоа за што се платени. Не може, еве гледате што е – здравството нема лекарства, починуваат пациенти, образование нема учебници – завршува школска година. Ова е веќе несериозно, додаде тој.

Тој најави дека ќе иницираат исплатата на надоместокот за годишен одмор, популарниот К-15, да се вметне како обврска во Законот за работи односи, што е во подготовка.

Имаме ние некои неофицијални разговори со Фондот, кажуваат еве денеска нешто наводно средиле во делот за боледување, социјала – не ги разбирам баш тие работи, меѓутоа кажаа дека до крајот на денот ќе успеат и со системот за плати. Јас се плашам, можеби немаат пари, гледате обврзницата, јас зборувам отворено, можеби немаат пари па чекаат некако да присоберат, изјави Ристески.

Тој нагласи дека не само здравствените работници, туку сите членови на Конфедерацијата на синдикални организации на Македонија (КСОМ), размислуваат за општ протест, блокади и за штрајкови.

Ќе видиме како ќе биде за брзо време. Сите синдикати што сме во Конфедерацијата ќе излеземе на протест, да кажеме дека вака не бива и мора да сфатат малку посериозно, рече Ристески.

The post Здравствените работници со минимална плата од ГОБ „8 Септември“ излегоа на протест пред appeared first on Република.

]]>

Здравствени работници од ГОБ „8 Септември“ денеска излегоа на протест поради доцнење на плата. Претседателката на независниот синдикат при ГОБ „8 Септември“, Рената Ѓаконовиќ, рече дека денешниот мирен протест е организиран со цел да се изрази незадоволство поради неземена плата што требало да им биде исплатена на 10 февруари, меѓутоа доцни веќе десетина дена.
Пробиен е законски рок од пет дена. Луѓето немаат пари, кредити неплатени, кој ќе ги плаќа каматите, кој ќе ги плаќа сметките. Едноставно тука имаме луѓе коишто работат за егзистенција со многу мал личен доход, што земаат по 18 илјади денари нето плата и морам да нагласам во тој контекст дека денеска, утринава, добивме известување од управата, со кое што се вели дека овој протест нема да биде официјален, изјави Ѓаконовиќ.
Таа посочи дека нивниот Синдикат има доволно членови и е репрезентативни, додавјќи дека во една институција може да постојат неколку синдикати, а овој постои веќе неколку години. Ѓаконовиќ нагласи дека луѓето не треба да бидат обесхрабрени и да излезат да си го кажат својот глас и тоа што го мислат, бидејќи, како што рече, тоа што си го бараат е законско право на секого.
Затоа има голем одлив на медицински персонал. Значи ќе останат многу минимален број, коишто ќе може да работат со овие пациенти, а жално е за Македонија да изгуби квалитетен здравствен персонал, децидна беше таа.
Претседателот на КСОМ, Марјан Ристески истакна дека немаат никаква покана за разговори и покрај тоа што имале пратено официјално барање до премиерот Димитар Ковачевски за средба.
Денеска имаше протест на здравствените работници и во Геријатрија. Се надевам дека Владата ќе ја сфати сериозно работата, за тоа за што се платени. Не може, еве гледате што е – здравството нема лекарства, починуваат пациенти, образование нема учебници – завршува школска година. Ова е веќе несериозно, додаде тој.
Тој најави дека ќе иницираат исплатата на надоместокот за годишен одмор, популарниот К-15, да се вметне како обврска во Законот за работи односи, што е во подготовка.
Имаме ние некои неофицијални разговори со Фондот, кажуваат еве денеска нешто наводно средиле во делот за боледување, социјала – не ги разбирам баш тие работи, меѓутоа кажаа дека до крајот на денот ќе успеат и со системот за плати. Јас се плашам, можеби немаат пари, гледате обврзницата, јас зборувам отворено, можеби немаат пари па чекаат некако да присоберат, изјави Ристески.
Тој нагласи дека не само здравствените работници, туку сите членови на Конфедерацијата на синдикални организации на Македонија (КСОМ), размислуваат за општ протест, блокади и за штрајкови.
Ќе видиме како ќе биде за брзо време. Сите синдикати што сме во Конфедерацијата ќе излеземе на протест, да кажеме дека вака не бива и мора да сфатат малку посериозно, рече Ристески.

The post Здравствените работници со минимална плата од ГОБ „8 Септември“ излегоа на протест пред appeared first on Република.

]]>
Па што ако не работи системот, хакерски напади има секаде! Имаме паметни луѓе, треба да ги задржиме, а не да ни бегаат, велат од Независниот синдикат https://republika.mk/zivot/zdravje/pa-shto-ako-ne-raboti-sistemot-hakerski-napadi-ima-sekade-imame-pametni-luge-treba-da-gi-zadrzhime-a-ne-da-ni-begaat-velat-od-nezavisniot-sidikat/ Mon, 20 Feb 2023 13:54:50 +0000 https://republika.mk/?p=611095

Имаме паметни луѓе, треба да ги задржиме, а не да ни бегаат. Ништо не функционира во државата, вели Марјан Ристески, од Конфедерацијата на независни синдикати.

Денеска пколу 150 вработени од Градската општа болница (ГОБ) „8 Септември" во 13 часот протестираа пред Болницата, револтирани оти десет дена им доцни платата за јануари, поради хакерскиот напад на системот на Фондот за здравствено осигурување( ФЗОМ).

Сега се прави закон за работни односи, овие луѓе немаат земено К-15 скоро 20 години. Затоа бараме тоа да се вметне во законот за работни односи. Па што ако не работи системот, хакерски напади има секаде! Треба да се насочат да ги спречат овие напади, во држвата има паметни луѓе. Или па да ги пуштиме сите што значат нешто, нека се иселат, нека останат овде неспособни луѓе. И што ни останува нам? Да се молиме на Господ! Во државата ништо не функционира, вели Ристески.

Рената Ѓаконовиќ од Независниот синдикат, кој е член на Конфедерацијата на слободни синдикати рече дека денеска излегуваат на мирен протест во време на нивната пауза и покрај известувањето од Управата на Болницата дека не се официјален репрезентативен синдикат.

Затоа има одлив, затоа заминуваат медицински сестри и доктори во странство. Ќе остане минимален број којшто ќе работат со овие пациенти, а тоа е жално за Македонија, да изгуби квалитетен здравствен персонал, рече Ѓаконовиќ.

Ристески од Конфедерацијата кажа дека денеска протестираа и дел од вработените во Геријатрија, како и во болниците во Охрид, Тетово, Неготино и други градови, и дека ако нема плата денес, се разговара за порадикални чекори како штрајк и бојкот.

Владата се занимава со сама себе, со министри нови, а сите знаеме овие луѓе какви напори дадоа во ковид кризата. И да има плата денес, тоа не е конечно решение и затоа бараме со месеци средба со премиерот, рече Ристески.

The post Па што ако не работи системот, хакерски напади има секаде! Имаме паметни луѓе, треба да ги задржиме, а не да ни бегаат, велат од Независниот синдикат appeared first on Република.

]]>

Имаме паметни луѓе, треба да ги задржиме, а не да ни бегаат. Ништо не функционира во државата, вели Марјан Ристески, од Конфедерацијата на независни синдикати. Денеска пколу 150 вработени од Градската општа болница (ГОБ) „8 Септември" во 13 часот протестираа пред Болницата, револтирани оти десет дена им доцни платата за јануари, поради хакерскиот напад на системот на Фондот за здравствено осигурување( ФЗОМ).
Сега се прави закон за работни односи, овие луѓе немаат земено К-15 скоро 20 години. Затоа бараме тоа да се вметне во законот за работни односи. Па што ако не работи системот, хакерски напади има секаде! Треба да се насочат да ги спречат овие напади, во држвата има паметни луѓе. Или па да ги пуштиме сите што значат нешто, нека се иселат, нека останат овде неспособни луѓе. И што ни останува нам? Да се молиме на Господ! Во државата ништо не функционира, вели Ристески.
Рената Ѓаконовиќ од Независниот синдикат, кој е член на Конфедерацијата на слободни синдикати рече дека денеска излегуваат на мирен протест во време на нивната пауза и покрај известувањето од Управата на Болницата дека не се официјален репрезентативен синдикат.
Затоа има одлив, затоа заминуваат медицински сестри и доктори во странство. Ќе остане минимален број којшто ќе работат со овие пациенти, а тоа е жално за Македонија, да изгуби квалитетен здравствен персонал, рече Ѓаконовиќ.
Ристески од Конфедерацијата кажа дека денеска протестираа и дел од вработените во Геријатрија, како и во болниците во Охрид, Тетово, Неготино и други градови, и дека ако нема плата денес, се разговара за порадикални чекори како штрајк и бојкот.
Владата се занимава со сама себе, со министри нови, а сите знаеме овие луѓе какви напори дадоа во ковид кризата. И да има плата денес, тоа не е конечно решение и затоа бараме со месеци средба со премиерот, рече Ристески.

The post Па што ако не работи системот, хакерски напади има секаде! Имаме паметни луѓе, треба да ги задржиме, а не да ни бегаат, велат од Независниот синдикат appeared first on Република.

]]>
Лекарите не веруваат на ветувањата на Ковачевски: Здравствените работници излегуваат на протест https://republika.mk/vesti/makedonija/lekarite-ne-veruvaat-na-vetuvanata-na-kovachevski-zdravstvenite-rabotnitsi-izleguvaat-na-protest/ Mon, 20 Feb 2023 08:20:52 +0000 https://republika.mk/?p=610900

Претставници на синдикални организации на вработени во здравствениот сектор денеска пред ФЗОМ ќе побараат исплата на платите за јануари и ќе информираат за следните чекори доколку не ги добијат парите во текот на денов.

Најави за протест поради неисплатените плати има од докторите, сестрите, болничарите и останатиот медицински кадар од ГОБ „8 Септември“ и Клиничкиот центар „Мајка Тереза“, како и од други здравствени организации низ земјава.

Јануарските плати на вработените во здравството доцнат поради хакираниот систем на Фондот. ИТ-системот на ФЗО прекина со работа на 6 февруари откако беше цел на сајбер-напад.

ФЗО во четвртокот побара сите јавни здравствени установи да достават податоци за вработените за да може да им се исплати плата.

Министерот за финансии Фатмир Бесими најави дека доколку до понеделник не се реши проблемот, платите за здравствениот кадар ќе се обезбедат од Централниот трезор, а потоа ќе се порамнат со трезорот на Фондот за здравствено осигурување.

Уверување дека ќе биде надминат проблемот со хакерскиот напад на Фондот за здравствено осигурување, вчера искажа и премиерот Димитар Ковачевски. Во интервју за МИА кажа дека се ангажирани домашни и експерти од земјите - членки на НАТО.  Личните податоци на граѓаните, како што истакнува, се заштитени и апелира на смиреност, а се прават и напори да им бидат исплатени платите на здравствените работници. Пари во Буџетот за исплата на плати има, тврди Ковачевски.

Јас го разбирам револтот на здравствените работници. Прво, имаше информации дека немало пари во Буџетот. Пари во Буџетот има и во Фондот за здравство и во централниот буџет, меѓутоа со оглед на начинот на којшто се исплаќаат платите и со оглед на сајбер нападот што се случува, тоа не беше возможно да се направи во изминатите денови. Ние работевме заедно со Министерството за финансии и со вработените во трезорот тоа да може да се направи од централниот трезор што е комплицирана работа, меѓутоа на која што се работи, изјави Ковачевски.

The post Лекарите не веруваат на ветувањата на Ковачевски: Здравствените работници излегуваат на протест appeared first on Република.

]]>

Претставници на синдикални организации на вработени во здравствениот сектор денеска пред ФЗОМ ќе побараат исплата на платите за јануари и ќе информираат за следните чекори доколку не ги добијат парите во текот на денов. Најави за протест поради неисплатените плати има од докторите, сестрите, болничарите и останатиот медицински кадар од ГОБ „8 Септември“ и Клиничкиот центар „Мајка Тереза“, како и од други здравствени организации низ земјава. Јануарските плати на вработените во здравството доцнат поради хакираниот систем на Фондот. ИТ-системот на ФЗО прекина со работа на 6 февруари откако беше цел на сајбер-напад. ФЗО во четвртокот побара сите јавни здравствени установи да достават податоци за вработените за да може да им се исплати плата. Министерот за финансии Фатмир Бесими најави дека доколку до понеделник не се реши проблемот, платите за здравствениот кадар ќе се обезбедат од Централниот трезор, а потоа ќе се порамнат со трезорот на Фондот за здравствено осигурување. Уверување дека ќе биде надминат проблемот со хакерскиот напад на Фондот за здравствено осигурување, вчера искажа и премиерот Димитар Ковачевски. Во интервју за МИА кажа дека се ангажирани домашни и експерти од земјите - членки на НАТО.  Личните податоци на граѓаните, како што истакнува, се заштитени и апелира на смиреност, а се прават и напори да им бидат исплатени платите на здравствените работници. Пари во Буџетот за исплата на плати има, тврди Ковачевски.
Јас го разбирам револтот на здравствените работници. Прво, имаше информации дека немало пари во Буџетот. Пари во Буџетот има и во Фондот за здравство и во централниот буџет, меѓутоа со оглед на начинот на којшто се исплаќаат платите и со оглед на сајбер нападот што се случува, тоа не беше возможно да се направи во изминатите денови. Ние работевме заедно со Министерството за финансии и со вработените во трезорот тоа да може да се направи од централниот трезор што е комплицирана работа, меѓутоа на која што се работи, изјави Ковачевски.

The post Лекарите не веруваат на ветувањата на Ковачевски: Здравствените работници излегуваат на протест appeared first on Република.

]]>
Лекарите не веруваат на ветувањата на Ковачевски: Вработените од „8 Септември“ утре излегуваат на протест https://republika.mk/vesti/makedonija/lekarite-ne-veruvaat-na-vetuvanata-na-kovachevski-vrabotenite-od-8-septemvri-utre-izleguvaat-na-protest/ Sun, 19 Feb 2023 11:24:00 +0000 https://republika.mk/?p=610675

Вработените во „8 Септември“ утре ќе протестираат пред влезот на болницата поради неисплатената плата.

Оттаму најавуваат дека протестот ќе се случува од 13 до 13.30 часот, за време на законската пазуза што нема да го наруши работниот процес во здравствената установа.

Ги повикуваат нивните колеги да се приклучат кон мирниот протест и да го изразат своето незадоволство.

Фондот за здравствено осигурување (ФЗО) претходно соопшти дека најдоцна до понеделник ја очекува потребната документација за исплата на плати од сите јавни здравствени установи, по сајбер-нападот на системот за работа во оваа институција од почетокот на минатата недела.

Проблемите предизвикаа револт кај здравствените работници, кои преку синдикатите порачаа дека ако до утре не земат плата, ќе преземат други чекори за да си ги добијат парите.

Првиот човек на Владата, Димитар Ковачевски изјави дека решение е најдено и повика на трпение.

The post Лекарите не веруваат на ветувањата на Ковачевски: Вработените од „8 Септември“ утре излегуваат на протест appeared first on Република.

]]>

Вработените во „8 Септември“ утре ќе протестираат пред влезот на болницата поради неисплатената плата.
Оттаму најавуваат дека протестот ќе се случува од 13 до 13.30 часот, за време на законската пазуза што нема да го наруши работниот процес во здравствената установа. Ги повикуваат нивните колеги да се приклучат кон мирниот протест и да го изразат своето незадоволство. Фондот за здравствено осигурување (ФЗО) претходно соопшти дека најдоцна до понеделник ја очекува потребната документација за исплата на плати од сите јавни здравствени установи, по сајбер-нападот на системот за работа во оваа институција од почетокот на минатата недела. Проблемите предизвикаа револт кај здравствените работници, кои преку синдикатите порачаа дека ако до утре не земат плата, ќе преземат други чекори за да си ги добијат парите. Првиот човек на Владата, Димитар Ковачевски изјави дека решение е најдено и повика на трпение.

The post Лекарите не веруваат на ветувањата на Ковачевски: Вработените од „8 Септември“ утре излегуваат на протест appeared first on Република.

]]>
Ќе се отвора Онкологија во „8-ми Септември“, се бара решение за набавка налекот за цистична фиброза https://republika.mk/vesti/makedonija/ke-se-otvora-onkologija-vo-8-mi-septemvri-se-bara-reshenie-za-nabavka-nalekot-za-tsistichna-fibroza/ Wed, 01 Feb 2023 20:46:28 +0000 https://republika.mk/?p=603562

Владата на денешната 122-ра седница ја разгледа Информација од Министерството за здравство за потребата од обезбедување дополнителни финансиски средства за ЈЗУ Универзитетска клиника за детски болести Скопје, зa набавка на терапија за пациентите со Цистична фиброза.

Како што информираат од владината прес-служба, заклучено е Министерството за финансии, Министерството за здравство и Фондот за здравствено осигурување да одржат координативен состанок, со цел доставување предлог решение.

Владата на денешната седница донесе Одлука за давање согласност на Одлуката за проширување на дејноста на Јавната здравствена установа Градска општа болница „8-ми Септември“ - Скопје за спроведување специјалистичко-консултативна и болничка здравствена заштита на секундарно ниво од областа на онкологијата и радиотерапијата.

The post Ќе се отвора Онкологија во „8-ми Септември“, се бара решение за набавка налекот за цистична фиброза appeared first on Република.

]]>

Владата на денешната 122-ра седница ја разгледа Информација од Министерството за здравство за потребата од обезбедување дополнителни финансиски средства за ЈЗУ Универзитетска клиника за детски болести Скопје, зa набавка на терапија за пациентите со Цистична фиброза. Како што информираат од владината прес-служба, заклучено е Министерството за финансии, Министерството за здравство и Фондот за здравствено осигурување да одржат координативен состанок, со цел доставување предлог решение. Владата на денешната седница донесе Одлука за давање согласност на Одлуката за проширување на дејноста на Јавната здравствена установа Градска општа болница „8-ми Септември“ - Скопје за спроведување специјалистичко-консултативна и болничка здравствена заштита на секундарно ниво од областа на онкологијата и радиотерапијата.

The post Ќе се отвора Онкологија во „8-ми Септември“, се бара решение за набавка налекот за цистична фиброза appeared first on Република.

]]>