Скопје, 7 јули 2022 (МИА) – УХМР соопшти дека согласно мерењата и набљудувањата на метеоролошките станици во земјава, јуни 2022 година се карактеризира како потопол од вообичаено и влажен месец во споредба со многугодишните просечни вредности.

Апсолутното температурно колебање беше 32 степена, додека месечното температурно колебање изнесуваше 10,2 степена и се движеше од 16 во Лазарополе до 26,2 во Гевгелија. Споредено со просечните јунски средно месечни температури, за триесетгодишен период (1981-2010), овогодинешната температура беше надпросечна за 1,7 степени на ниво на државата.

Средната максимална температура варираше од 21,3 степени во Лазарополе до 31,5 во Гевгелија. Највисоката максимална температура беше измерена на 23 јуни во Гевгелија и изнесуваше 37,7 степени. Средната минимална температура варираше од 8,8 во Лазарополе до 17,9 во Гевгелија. Најниската минимална температура во текот на месецот беше измерена во Лазарополе, на 19 јуни и изнесуваше 5,8 степени, наведува УХМР.

Според Управата, колебањето на месечната сума на врнежи во државата изнесуваше 100 милиметри и се движеше од 23,7 во Гевгелија до 123,1 милиметар во Маврово. Максималното дневно количество на врнежи од 90,3 милиметри беше регистрирано на 11 јуни во Маврово.

Споредено со јунската просечна вредност за многугодишен период (1981-2010), измерената месечна сума на врнежи беше 14 милиметри или 29 отсто над просечната на ниво на држава.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.