Здравствените проблеми, вклучувајќи ги и дигестивните проблеми, може да ви го уништат одморот, но не морат рече гастроентерологот Воислав Перишиќ, гостувајќи во емисијата „Јутро“ на ТВ Прва.

Три дена пред да заминете на одмор пијте пробиотик… Може да е стандарден, но во мега доза. Имате неколку мега дози: 20 милијарди по капсула или кесичка, 35 и 55. Дефинитивно би советувал да земете ултрасилна доза од 55 милијарди ако одите во земја со висок ризик. Оваа ултрасилна количина не остава простор во нашето тело за патогени бактерии, додаде д-р Перишиќ, а потоа истакна дека прашањето „колку пробиотици дневно“ е тема која се развива, па затоа препораките се – два пробиотици дневно, преку три дози, до пет пробиотици дневно (во зависност од тежината на здравствениот проблем).

Тој посочи дека во текот на летото може да се земаат мега дози пробиотици, како и дека овој совет важи и за децата и за возрасните.

Нема да погрешите, не се плашете, рече тој, додавајќи дека одредени количини всушност ги полнат само рецепторите за патогени.

Објаснува дека ентерофурил е антибактериска и антивирусна хемикалија која не се апсорбира и има многу висока концентрација во нашите цревни сокови, па кога ќе навлезе бактерија нема способност да навлезе во ѕидот туку се уништува. Треба да се земе пред да се оди во високо ризични земји.

Неговиот совет е да ги миете рацете пред јадење кога сте на одмор, но и внимателно да ја избирате храната: посно млеко, посно сирење, зеленчук, домати, ротквици, зелена салата, кромид… Еден домат има повеќе витамин Ц од еден лимон, а е и анти-воспалителен витамин.

Ми ѕвонат пријатели од Хургада, Египет: Стигнавме денес, имам дијареа и ме боли стомакот, што треба да правам? Температурата е лесна…Ѝ велам земи антибиотик (антибиотик од втора генерација на флуорокинолонски антибиотик од втора генерација), тоа се апчиња кои ги убиваат сите ентерални патогени и земајте ги на секои 12 часа по два. По третата доза, се колнам во Бога, готово ќе биде, терапијата е за возрасни и за деца, рече тој.

Професорот имаше уште неколку препораки кога е храната во прашање, па нагласи дека овошјето од хотелот дополнително треба да се мие, а гиро – слободно јадете.

Гиро се подготвува на температура од 900 степени, се убива секоја бактерија. И секако, овошјето се мие, се мие, се мие!!! И инсистирајте да ви подготват сезонска салата на лице место, готвачи кои имаат ракавици! Внимавајте и со готвената храна која стои, заклучи тој.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.