Лепињи на малку поинаков начин!

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

500 г меко брашно
1 јајце
250 мл вода
½ коцка квасец
3 лажици масло
1 лажичка шеќер
1 лажица сол

ЗА ПРЕМАЧКУВАЊЕ:

200 мл јогурт
1 јајце
1 лажица масло
Оригано или власец, сол
100 г кашкавал

ПОСТАПКА:

Од наведените состојките замесете меко тесто. Оставете го да стасува околу еден час.

Тестото е доста меко, па добро набрашнете ја работната површина на која ќе ги формирате лепињите, околу 10-12 парчиња.

Секоја премачкајте ја со преливот од јогурт и јајца, наросете зачини по желба и одозгора ставете рендан кашкавал.
Оставете ги да отстојат 10 минути. Печете ги на 220 степени (на погорната решетка) околу 10 минути, во претходно загреана рерна.

Послужете ги топли со јогурт или кисело млеко.

Извор: НМД

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.