Изработка на нови лични документи кои ќе бидат со името Република Северна Македонија ќе започне од септември 2020 година, велат од МВР за Радио Слободна Европа. Во меѓувреме се издаваат лични документи со името „Република Македонија“, кои ќе мора да се сменат до почетокот на 2024.

Пасоши и други лични документи со новото име „Република Северна Македонија“, граѓаните ќе може да извадат дури од септември, ни одговорија од Министерството за внатрешни работи (МВР).

„Согласно спроведената постапка за набавка и испорака на нови видови на обрасци за лични документи (патни исправи, лични карти, возачки дозволи, службен пасош, дипломатски пасош, пасош за странец, дозвола за привремен престој, дозвола за постојан престој), склучена е Рамковната спогодба на 05.12.2019 како и Договор за нарачка на 11.12.2019, помеѓу Министерството за внатрешни работи на Република Северна Македонија и Veridos GmBH Berlin – Германија за испорака на обрасци за лични документи. Со изработка на нови лични документи кои ќе бидат со името Република Северна Македонија ќе се започне од септември 2020 година“, стои во писмениот одговор од МВР.

За тие што мора да променат документи до септември, кога ќе почне издавањето на пасоши со новото име, ќе се издаваат лични документи со името „Република Македонија“. Но тие патни исправи ќе имаат важност до почетокот на 2024, наместо важност од 10 години, колку што е трајноста на пасошот. Новите пасоши и лични карти ќе бидат на трошок на граѓаните.

Според Договорот од Преспа за промена на името, предвидени се два преодни периоди (технички и политички) во кои ќе треба да се сменат постоечките документи. Техничкиот период опфаќа промена на сите официјални документи кои се издаваат во земјава, а се наменети за меѓународна употреба, но и за документите за внатрешна употреба кои може да се користат и надвор од државата. Рокот за ова е пет години од влегувањето на сила на Договорот, што значи пасошот со името „Република Македонија“ има важност уште четири години, оти Договорот стапи на сила во јануари минатата година. Тука спаѓаат и личните карти, кои може да се користат и за патување во некои од соседните земји, но и возачки дозволи, кои според склучените договори, имаат важност во некои европски земји каде се признаени.

Во меѓувреме тие што излегуваат од земјата, на граничните премини во своите пасоши добиваат печат дека „патната исправа и припаѓа на Република Северна Македонија“.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.