По изборни единици, просечниот број на запишани гласачи е 302.377 запишани избирачи. Најмногу гласачи има во Куманово 93.603 избирачи, Битола со 81.607 избирачи, скопски Аеродром 66.525 избирачи, Бутел 33.278 итн. Општини со најмалку гласачи се Вевчани со 2.062, Конче 2.724, а најмала е Лозово е 1.997 гласачи.

На 90 избирачки места во земјава има помалку од 10 гласачи и според Изборниот законик, овие избирачи ќе можат да гласаат на најблиското избирачко место. Во Македонски Брод има 11 такви избирачки места, во Пробиштип седум, во Прилеп 13 и други.

Граѓаните на предвремените парламентарни избори ќе можат да избираат меѓу кандидатите на 15 коалиции и партии.

 

ИЕ 1

 • одѕив до 13 часот                      27,09%     најголема излезност Карпош 31,25%
 • одѕив до 12.50 часот               17,7%          најголема излезност Аеродром 20,75%    најмала излезност Студеничани 6,38%
 • одѕив до 11 часот                    13,7%          најголема излезност Аеродром 17,6%              
 • одѕив до 9 часот                       6,58%        најголема излезност  Аеродром 10,13%          најмала излезност Студеничани 1,81%

ИЕ 2

 • одѕив до 13 часот                    21,64%
 • одѕив до 12.50 часот             14,34%          најголема излезност Ѓорче Петров 20%            најмала излезност Липково 10,45%
 • одѕив до 11 часот                     9,60%
 • одѕив до 9 часот                     4,58%        најголема излезност  Ѓорче Петров 8,05%      најмала излезност Липково 0,93%

ИЕ 3

 • одѕив до 13 часот                  28,92%
 • осѕив до 12.50 часот              18,95%           најголема излезност Крива Паланка 23,97%       најмала излезност Зрновци 13,45%
 • одѕив до 11 часот                     13,08%
 • одѕив до 9 часот                      6,1%           најголема излезност Крива Паланка 8,31%, Пробиштип 10,25%

ИЕ 4

 • одѕивот до 13 часот             27,45%
 • одѕив до 12.50 часот            18,55%           најголема излезност Новаци 26,89%        најмала излезност Конче 6,53%
 • одѕив до 11 часот                   13,46%
 • одѕив до 9 часот                    6,56%          најголема излезност Новаци 10,87%       најмала излезност Конче 2,42%

ИЕ 5

 • одѕив до 13 часот                 21,11%
 • одѕив до 12.50 часот           15,02% најголема излезност Вевчани 24,98%              најмала излезност Центар Жупа 5,69%
 • одѕив до 11 часот                 10,05%
 • одѕив до 9 часот                   5,22%           најголема излезност Кривогаштани 13,1%      најмала излезност Центар Жупа 1,01%

ИЕ 6

 • одѕив до 13 часот               15,58%
 • одѕив до 12.50 часот          9,26%              најголема излезност Тетово 11,79%                 најмала излезност Кичево 5,12%
 • одѕив до 11 часот                 6,04%
 • одѕив до 9 часот                  2,59%           најголема излезност Јагуновце 4,17%          најмала излезност Врапчиште 1,39%

Одѕив на гласањето до 13 часот

Одѕив на гласањето до 11 часот

Одѕив на гласањето до 9 часот

 

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.