И професорката Весна Јаневска реагира на кршењето на закон од страна на министерот за образование Јетон Шаќири, кој испрати допис до велешката гимназија „Кочо Рацин“ во кој бара во новата учебна година да примат ученици во прва година, кои се под минимумот од 60 поени.

Таа го објавува и повикот на директорот на Инспекторатот за образование, Халит Ферати, во кој тој повикува учениците Албанци да конкурираат во гимназијата, за да се создадат нови албански паралелки и да се „отворат работни места за албанските просветители“.

Министре Шаќири,

Во “К О Н К У Р С
за запишување ученици во јавните средни училишта за учебната 2023/2024 година во Република * Македонија“ кој Вие сте го потпишале јасно се одредени поените со кои учениците се запишуваат во средните училишта.

За Велес во конкурот пишува:

11. СРЕДНО ОПШТИНСКО УЧИЛИШТЕ ГИМНАЗИЈА „КОЧО РАЦИН“
Во прва година ќе се запишат 204 ученици во 6 паралелки (136 ученици во 4 паралелки со настава
на македонски јазик и 68 ученици во 2 паралелки со настава на албански јазик) според наставни планови и
програми за гимназиско образование:
Гимназиско образование – 204 ученици, 6 паралелки, 60 поени минимум
мак 136 уч. 4 пар.
алб 68 уч. 2 пар.

Зошто сега барате од гимназијата во Велес да го симне критериумот за бројот на поени и да се формира посебна паралелка на албански јазик, со ученици кои не исполнуваат услов за упис? Како Вие тоа одлучивте дека така треба? Арбитрарно? Како да сте дома и гимназијата да е ваша лична сопственост? Закон има за средно образование, го кршите член 42.

Во Велес има училишта во кои се запишани помал број на ученици. Зошто овие мора да се во гимназија иако не исполнуваат услови, наместо во некое друго училиште? Кои се овие 28 деца?

Тие во трет уписен рок треба да се само ученици кои полагале поправен испит во август, односно поправиле ЕДИНИЦИ за да не повторуваат.

Министре Шаќири, ВРШИТЕ ДИСКРИМИНАЦИЈА НА УЧЕНИЦИТЕ МАКЕДОНЦИ И СИТЕ ДРУГИ НЕАЛБАНЦИ на кои не им дозволувате со помал број поени да се запишат во гимназија, а им овозможувате на Албанци. ЗОШТО?

Мислите им правите услуга на оние кои ни во основно не можеле да освојат 60 поени кога им овозможувате да се запишат во гимназија? Што мислите дека во иднина ќе работат за да заработат парче леб? Или тоа не е важно?

Да не е популизам или некаква агенда во прашање? Да не се во прашање избори? Сееедно, за деца кои треба утре да живеат од своето знаење и труд станува збор. НА ШТО ГИ УЧИТЕ ВИЕ, А И ОВОЈ ОД ДПИ? Директор на ДПИ чија основна работа е да штити закон!!!!!

П.С. Унапредување на средно образование на албански јазик. Стварно? Браво.Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.