Објавен е конкурсот за наградата „Браќа Миладиновци“ во 2020 година, за најдобра поетска книга меѓу две фестивалски изданија на СВП.

Управниот одбор и Дирекцијата на Националната установа – Манифестација „Струшки вечери на поезијата“ – Струга распишуваат:

КОНКУРС

за доделување на наградата „Браќа Миладиновци“ во 2020 година, за најдобра поетска книга меѓу две фестивалски изданија на СВП, објавена на македонски јазик во периодот од 1 Јуни 201година до 31 Мај 2020 година.

Критериуми за учество:

 • Наградата „Браќа Миладиновци“ се доделува за поетска книга напишана и објавена на македонски јазик. На конкурсот може да биде пријавена и книга објавена двојазично, каде поетското творештво на македонски е оригинално создадено, односно, не е превод од друг јазик.
 • На конкурсот пријави можат да поднесат авторите или нивните издавачи во согласност со нив.
 • Еден автор или издавач може да учествува со неограничен број наслови.
 • Пријавените поетски книги треба да се првообјавени во периодот за кој се доделува наградата и да не бидат претходно објавени на друг јазик.
  • Избори или книги во кои има препечатени делови од други книги нема да бидат земени предвид.
  • На конкурсот можат да бидат пријавени само дела од еден автор. Коавторски дела се неприфатливи.
  • Книгите мора да имаат ISBN број.
  • Книги од членови на УО на НУМ СВП, директорот на НУМ СВП, вработените или на членови на жири-комисијата и нивни поблиски роднини нема да бидат прифатени.
  • Со учеството на конкурсот се смета дека добитникот ги отстапил авторските и издавачките права на НУМ СВП за употреба во промотивни и некомерцијални цели на целата книга или на делови од истата во оригинал или во превод на други јазици во печатена или дигитална форма, на интернет, како и за други настани поврзани со наградата и наградениот поет.
 • Конкурсот ќе трае од денот на објавувањето до 20 Јуни 2020 година.

  Авторите или издавачите за учество на конкурсот мора да испратат 6 (шест) примероци од книгата на следната адреса: НУ Манифестација „Струшки вечери на поезијата“ Поштенски фах 111 „Браќа Миладиновци“ бр.5 6330 Струга.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.