Oд 6 јули до 6 август во македонскиот културен центар во Истанбул ќе биде поставена изложбата „Тишина“ од Марија Павловска

Свеченото отворање ќе биде на 6 јули во 14 часот во Центар за Kултура на Македонија во Истанбул.

Шесте предложени уметнички дела што ја сочинуваат серијата „Тишина“ се интимно поврзани, заедно се дел од истата приказна. Сликите се модерни, составени пред се од енергични црни, бели и сиви потези на четки и диви обележја. Кумулативниот ефект на овие современи апстрактни слики, со нивните зафатени линии и кинетички движења, дава впечаток дека некој прашува, испрашува, го ажурира просторот постојано, оди во подлабоки и поинтензивни нивоа на истражување со секое движење на четката или гребење на површината.

Уметноста на Марија Павловска, користејќи поларно-црно-бели бои, се истакнува со специфичен експресивен стил, кој е единствен, како во балканскиот регион, така и на меѓународно ниво.

„Тишината“ тука е контролирана, интензивна реакција. Уметничките дела не се тивки, содржат различни регистри и континуирана бранова должина и фреквенција.

Оваа серија или уметнички дела во одреден простор се трансформираат во универзум без граници кој се движи многу подалеку од видливата слика, проширувајќи се над платното и нудејќи му на гледачот неочекувана и поширока креативна палета.

Оваа претстава, наречена „Тишина“, е избрана од друга поголема серија која вклучува 50 дела наречени „Црно-бело – дневници“, „Тишина“ и „Доплер“ серии произведени помеѓу 2004 – 2011 година. Останатите дела од оваа поголема серија се откупени од музеи, институции и приватни колекции.Овие изложени дела сега се оние што остануваат како своја серија произведени помеѓу 2006-2007 година.

Сликите биле изложени претходно на следните места:

– Галерија на Британски совет Проектен простор, Скопје, Македонија, Самостојна изложба шоу / 2005 година
– Галерија на градското собрание Нирнберг, Германија / Самостојна изложба / 2006 година
– Галерија IPC, XXII меѓународен зимски фестивал, Сараево, Босна и Херцеговина / Самостојна изложба / 2006 година
– Cite Des Arts – Галерија, Париз, Франција / Соло шоу / 2006 година
– Центар за култура на Франција, Скопје, Македонија / Самостојна изложба / 2006 година
– Белград, Галерија 73, Србија / Самостојна изложба / 2005 година
– Newујорк, Галерија МЦ, САД / Самостојна изложба / 2007 година
– Newујорк, Галерија на колеџот Борикуа-Кампус Греам, САД / Самостојна изложба / 2010 година
– Современ музеј Мана Контемпорари- Центар за уметност, САД / Групна изложба / 2012 година
– Уметничката куќа, галеријата Шустер, САД / Самостојна изложба / 2014 година
– Амбасадата на Република Македонија во Вашингтон / Презентација на културата на земјата во рамките на програмата и поддршката на Белата куќа во САД. ( 10 од моите Уметнички дела за трајна колекција на Амбасадата) / Самостојна изложба / 2015 година
– Мана Контемпорари / Мана изложба / Групна изложба / 2018 година
– Мана Контемпорари, уметничка цена на CADAF онлине / Самостојна изложба / 2020 година
– Мана Контемпорари, „Несоодветно“, oнлине уметничка цена на CADAF / Групна изложба / 2020 година
– ОСТЕН Галерија, ОСТЕН Биенале на ЦРТЕЖ / Самостојна изложба / 2020 година

– ОСТЕН Биенале на ЦРТЕЖ. мала Станица, Национална Галерија на РСМ / Групна изложба / 2021 година

Серијата „Тишина“ произведена 2006 – 2007 година, е развиена понатака во серија „Доплер“ 2010-2011 година и кулминираше до последниот проект „Објект“ од 2015 година до денес во поголемиот работен простор – атеље што го има Павловска во Мана Современа (САД).

За процесот на проектот „Објект“  е документиран во видео во продукција на Мана Контемпорари, кое илустрира сè: https://www.manacontemporary.com/artist-at-mana/object-series/

ОБЈЕКТ серија – ОБРАЗЛОЖУВАЊЕ НА ПРОЕКТОТ

Најновиот концепт на Павловска наречен „ЦЕЛ“ произведен во последните 4-5 години од 2015 година е поврзан со постарите серии „Тишина“ и „Доплер“ (како што претходно споменавме) и е во согласност со овој период во кој живее, поврзаните чувства, околината и структури.

Целиот концепт вклучува шест парчиња, кои варираат од монументални големини до помали, поддржани од два цртежи во помал формат произведени во 2007 година, што носи исполнување на концептот.

За време на процесот, досега беа прикажани три дела од целата серија:

–  Две уметнички дела; „ОБЈЕКТ 02“ и „ОБЈЕКТ 04“: Меѓународна изложба „Мешање на медиуми“, Прва награда за сликарство / Фондација Керол Фуерман Њујорк, 2016 година

– Другото уметничко дело; „ОБЈЕКТ 06“ беше дел од меѓународна изложба на жени авторки / 10 меѓународни жени-уметници: „Чуства и перцепции“ претставено од Фондацијата Керол Фуерман Њујорк, 2018 година

„ОБЈЕКТ“  УПАТУВА НА:

Сè што е видливо или опипливо и е релативно стабилно во форма
нешто, личност или материја кон која е насочена мисла или акција:
како во предмет на истрага.

Крајот кон кој е насочен напор или акција; цел:
Како и профитот е предмет на деловна активност

Лице или нешто во врска со впечатокот оставен врз умот или чувството или емоцијата предизвикана од набудувач: Како во предмет на љубопитност и сожалување.

Сè што може да се приведе интелектуално:
Како во предмети на размислување.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.