Симболиката на броеви зазема значајно место во христијанството и многу настани од Библијата, Стариот и Новиот Завет се објаснети со бројки. За Велигден се врзуваат овие бореви: три, седум, дванаесет, четириесет и педесет, но исто така и бројот тринаесет, кој се смета за баксузен од народот затоа што во Последната (тајната) вечера имаше тринаесетмина, откако Јуда Искариот го издаде Христа. Бројот 13 ја симболизира темнината на земјата на Христовата смрт.

Број еден во христијанството претставува еден Бог, создател на небото и земјата, додека бројот шест ги симболизира шесте дена во кои е создаден светот. Број два ги симболизира Христовите две природи: човечката и боженствената, а бројот осум претставува повторното раѓање, така што христијанските крштевања обично сеоктагони, во повторното раѓање преку крштевањето.

Христијанскиот број три се смета како свети број на небото: тројца се божествени лица на еден Бог – Отец, син и Светиот Дух; постојат три теолошки доблести: вера, надеж и убов. Патот на осветувањето на Христос траеше три години – од крштевањето во Јордан до воскресението. Три се подароци на мудрите луѓе од исток кон Христа како Бог, крал и жртва; постојат три искушенија (одрекување од Христа) на Свети Петар; третиот ден, по распнувањето Христос се појави пред учениците … И број четири се смета за важен број. Постојат четири страни на светот, четири сезони, четири краци на крстот. Постојат четири рајски реки кои го сочинуваат крстот, четири се евангелисти (Марко, Лука, Матеј и Јован) и четири од нивните евангелија.

Постојат четири основни земни доблести – претпазливост, цврстина, правда и умереност. Постојат четири јавачи на Апокалипсата …

Бројот пет ги симболизира петте рани на Христа, петте точки на крстот. Имаше и пет риби кои хранеа пет илјади луѓе; има пет книги на Мојсеј во Библијата на Стариот Завет.

Бројот седум е еден од најважните во христијанската традиција затоа што го симболизира целиот животен пат на човекот. Во седумте пред-велигденски денови, Спасителот е клеветен, обвинет, осуден и распнат. Бројот седум затоа во христијанството се смета за број на љубов, милост и Светиот Дух. Ова е поткрепено со други примери од Библијата во кои има пасуси кои се однесуваат на седумте дарови на Светиот Дух, седумте смртни гревови, седумте свети таинства, седумте радости и седумте таги на Дева Марија. Но, дури и над Библијата, на бројот седум му се дава симболично значење: седум дена во неделата, седум бои во спектарот…

Бројот девет ретко се појавува во христијанската симболика, но има посебно значење. Така, постојат три тријади ангелски плевели (3×3) и има девет сфери и кругови на пеколот.

Бројот десет ги симболизира 10-те Божји заповеди, законот и редот.

Бројот дванаесет е исто така омилен во библиската симболика на Стариот завет и Новиот завет. Според некои толкувања, 12 претставува совршена хармонија помеѓу земното и небеското (формула: четири по три – бројот четири е симбол на земниот и три божествен). Дванаесет беа племиња на Израел, дванаесет беа Христови апостоли. Бројот 12, исто така, игра значајна улога во Апокалипсата во опишувањето на небесниот Ерусалим: секој од 12 темели, накит и градини. Бројот дванаесет исто така играат симболична улога: има дванаесет знаци на зодијакот и месеците во годината, 12 часа секој ден и ноќ, итн.

Во христијанството, бројот 40 е симбол на искушение и совршенство. Четириесет дена од постот (оттука овој период на пост и каење пред Велигден се нарекува Велики. Христос помина 40 дена во пустината каде што беше искушуван. На четириесеттиот ден од воскресението Христос се вознесе на небото. Во Стариот Завет, Мојсеј престојувал на Синајската Гора 40 дена, а исто толку деовин и ноќи врне дожд во времето на големата поплава.

Бројот педесет исто така има голема симболика. На педесеттиот ден по воскресението на Христос, како што сведочи Светото Писмо, изобилството благодат на Светиот Дух се истури врз учениците на Исус, а во христијанството тој ден се слави Педесетница, што е по важност еднаква на празникот Велигден. Во Стариот завет, секоја педесетина година е прогласена низ целиот Израел како година на благодат, односно година на одмор за луѓето, земјата и добитокот. Во таа година, сите долгови беа простени, робовите беа ослободени, а измамените беа меѓусебно смирни. Тоа беше т.н. Јубилејна година, па дури и денес, за да се прослави педесетгодишнината на нешто, се вели дека се слави јубилеј.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.