Поранешниот хрватски премиер и некогашен лидер на владејачката Хрватска демократска заедница (ХДЗ), Иво Санадер денеска со полициски автомобил беше префрлен во затворот Реметинац во Загреб, откако Врховниот суд му ја зголеми казната за аферата „Планинска“, а Жупанискиот суд издаде налог за негово спроведување.