Учесниците на Шестата хрватска социјална недела, усвоија Декларација во која предупредуваат дека Хрватска е во длабока демографска криза и побараа од властите да ги забават негативните трендови. За актуелната тема Демографија – емиграција – миграција разговараа околу двесте учесници, од кои 34 беа предавачи, по што беше усвоена Декларација и испратена до целата хрватска јавност, владини претставници и јавни службеници.

Собирот на претставниците на архиепископии се одржа на поттик на Хрватската бискупска конференција (ХБК) во петокот и саботата со физичко присуство во Загреб и во некои градски седишта, каде учесниците од далечина учествуваа во настаните на дводневниот состанок.

Прес-службата на ХБК објави дека Католичката црква, мотивирана од својата историска одговорност за биолошкиот опстанок на хрватскиот народ, собрала релевантни експерти кои бараат конкретни чекори за решавање на демографската криза.

Хрватска веќе влезе во демографски колапс

Во Декларацијата се предупредува дека Хрватска веќе е влезена во демографски колапс поради засилениот пад на бројот на живородени деца и населението и нарушувањето на старосната структура на населението, но и поради недостиг на долгорочна стратегија и надпартиска политика на демографска ревитализација.

Според учесниците, соодветната популациона политика треба да вклучува пронаталитетна и блага миграциска политика која ќе биде прифатена со национален консензус и долгорочни обврски на властите за да не се креира нова политика со секоја нова влада.

Според Декларацијата, Хрватска е традиционална емигрантска земја од која емиграцијата се зголеми со влезот во ЕУ и светската економска криза во 2008 година, а во последните две и пол децении се соочува со нов феномен на имиграција и враќање.

Станува збор пред се за релативно голем број Хрвати кои се доселиле од Босна и Херцеговина по војната, а делумно и од Србија, додека втората група имигранти се однесува на Хрватите родени во различни земји низ светот, од кои има релативно мал број.

Важно е како да се пристапи кон модерните миграции

Учесниците заклучија дека во иднина Хрватска ќе треба да се занимава многу повеќе со прашањето за имигрантите, и бидејќи е погранична земја преку која многу мигранти сакаат да се преселат во побогатите земји, важен е и начинот на пристап кон модерната миграција.

Следејќи ја социјалната доктрина на Црквата и врз основа на дискусиите во врска со демографската состојба и поврзаните прашања за емиграцијата, имиграцијата и современата миграција, тие повикаа на забавување на негативните демографски движења, како предуслов за ублажување на поларизацијата на населението и економската нерамнотежа во регионален контекст.

Бараат и демографски развој како приоритетно хрватско национално и стратешко прашање, но и поголеми инвестиции во семејната политика и децата, без кои е илузорно да се очекува демографска ревитализација.

Очекуваат сеопфатни јавни политики, целосна имплементација на стратешките документи со воведување транспарентни контролни механизми кои ќе обезбедат практична примена на мерките за задржување на сегашното и привлекување на нови популации, повратници и имигранти.

Недозволива рамнодушност кон иселувањето на хрватското население

Учесниците сметаат дека е недозволива рамнодушноста со која се забележува неодамнешното иселување на хрватското население во Хрватска, иако податоците покажуваат дека во последните десет години од Хрватска се иселиле околу триста илјади жители. Меѓусебните обвинувања и пронаоѓањето на виновниците за ваквата состојба не е и нема да го реши проблемот, туку сехрватски натпартиски консензус по ова прашање, порачаа присутните.

Тие сметаат дека треба да се посвети посебно внимание на повратната миграција, па повратниците треба да можат да се вратат што е можно побезболно во административна смисла.

Тие констатираа дека современите мигрантски текови се глобален феномен, но дека е неопходно да се разликува статусот на бегалец од статусот на мигрантот и дека и во двата случаи треба да се почитува редот и законитоста, бидејќи „на удавените не им помага ако спасителот и удавениот се удави заедно“.

Како што порачаа, помошта треба да се организира, насочена кон решавање на генератор на проблеми, имајќи ја предвид, од една страна, заштитата на домицилното население за да се избегне прекршување на законот, насилство и можен хаос. Од друга страна, вековната традиција на Црквата и гостопримството на хрватскиот народ налага на секој човек со добра волја, во дадени околности, да му се даде живот достоен за човек.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.