Над 70 отсто од Бугарите сметаат дека е приоритет решавањето на односите на Скопје со Софија, а не патот на Скопје кон ЕУ. Флуктуациите во овој поглед стивнаа во рок од една година и структурата на мислењата покажува речиси автоматска слика. Најмладите и различните малцински групи се малку пооддалечени од темата.

Ова го покажува новото истражување на Gallup International спроведено во периодот од 25 ноември до 3 декември меѓу 803 полнолетни граѓани.

71,1% од Бугарите се согласуваат дека најважно е да се средат односите на Македонија со Бугарија, а не е толку важно дали Македонија ќе стане членка на ЕУ. Спротивното мислење е 7,5%, а 21,4% се двоумат.

Што покажуваат возрасните групи?

Претставниците на најмладата возрасна група и лицата со пониско образование изгледаат малку повеќе склони да ги игнорираат проблемите во нашите односи со Македонија. Сепак, уделот на оние кои ја поддржуваат опцијата Македонија да стане членка на ЕУ, без разлика на проблемите во односите со Бугарија, не надминува една десетина.

Најсилни во ставот дека најважно е да се средат односите меѓу двете земји, а не толку дали Македонија ќе влезе во ЕУ се матурантите, возрасните групи над 45 години и жителите на главниот град.

Најголем дел од колебливите повторно има кај помладите испитаници, лицата со основно или пониско образование, како и испитаниците кои се идентификуваат како Турци и Роми.

Во Софија, каде што се концентрирани групите со повисоки примања и образование, во поактивните економски доба – оние кои даваат приоритет на членството на Македонија во ЕУ се само 2%, а спротивното мислење е близу 80%.

Податоците според електоратот на партиите

Кај електоратот на партијата постои едногласност – повеќе од 80 отсто од поддржувачите на ГЕРБ се на мислење дека решавањето на односите е приоритет, а потоа доаѓа патот на Скопје кон ЕУ. Уделите на двоумење во МРФ се малку поголеми, но и таму најсериозната акумулација е во опцијата „најважно е средување на односите“. Интересно е што поддржувачите на БСП имаат малку позабележителен дел на колебање во однос на општата слика.

Какво беше вашето мислење на оваа тема минатата година во исто време?

Споредбата со ланскиот ноември , кога повторно беше поставено прашањето, покажува дека е намален уделот на оние кои се двоумат. Една година претходно, 5,8 отсто рекле дека најважно е Македонија да стане членка на ЕУ, дури и ако нејзините односи со Бугарија не се целосно решени, а 57,9 отсто рекле дека е најважно решавањето на односите меѓу двете земји. Сепак, повеќе од една третина од испитаниците (36,3%) се двоумат помеѓу двете опции. Сега уделот на колебливите е многу помал.

Пред една година, повторно најголем удел имаше колебливо меѓу испитаниците со пониско образование и најмладите – до околу 60% од сите испитаници во 2020 година не можат да одлучат која од двете опции да ја изберат.

Податоците се од месечната независна истражувачка програма на Gallup International. Студијата е спроведена „лице в лице“ со таблети во периодот од 25 ноември до 3 декември меѓу 803 возрасни Бугари. Примерокот е репрезентативен за возрасната популација во земјата. Истражувањето е спроведено во периодот од 25 ноември до 3 декември, меѓу 803 лица со методот „лице в лице“. Апсолутна максимална грешка е ± 3,5% за 50% акции. 1% од вкупниот примерок е околу 55 илјади луѓе.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.