Ознака: закон за работи односи
Македонија 07.05.21 | 14:32

Шахпаска: Во новиот закон за работни односи и формализација на неформалната работа

Повеќе од 128.000 неформално вработени лица во државата во изминатиот период се соочуваат со ефектите од пандемијата со Ковид-19, но нивниот број би можел да биде поголем...

Македонија 29.04.21 | 08:23

Шахпаска ветува породилно отсуство подолго од 9 месеци

Потребите и барањата на работниците се наш врвен приоритет и затоа континуирано, преку меѓусебен дијалог работиме на унапредување на прашањата кои се однесуваат на...

Економија 05.12.20 | 13:49

Шахпсака: Прашањето за докуп на стаж и предвремено пензионирање не е отворено

Законот за откуп на стаж и предвремено пензионирање не е отворено, во моментов се вршат измени на Законот за работни односи со кој е предвидено да завршат договорите...

Економија 26.10.20 | 13:27

Регулирање на работата од дома, флексибилното работно време, породилното – дел од новиот закон за работни односи

Министерството за труд и социјална политика работи на донесување нов системски закон за работни односи кој треба да биде донесен и да почне да се применува наредната...

Економија 27.12.19 | 16:44

Министерството за труд демантира дека се подготвува нов Закон за работни односи

Министертвото за труд и социјална политика соопшти дека најодговорно тврди оти е во напредна фаза на изготување на целосно нов Закон за работни односи. Од таму велат...

Економија 02.11.19 | 22:31

Заев: Текстилниот Кластер да го почитува законот за работни односи

Премиерот Зоран Заев го повика текстилниот Кластер да го почитува Законот за работни односи и да не се бара, како што рече изнасилено решение за работниците во конфекцијата....

Кариера 27.06.19 | 11:19

Колку денови платен годишен одмор му следуваат на секој работник според законот?

Согласно Законот за работни односи, секој работник има право на платен годишен одмор од најмалку 20 и најмногу 26 работни дена. Законот предвидува годишниот одмор да се...