Ознака: загадувачи
Скопје 03.12.20 | 17:12

Скопските градоначалници се здружија против загадувачите

Градоначалникот Петре Шилегов и градоначалниците на 10-те скопски општини денеска потпишаа меморандум за соработка за заедничко вршење на надлежностите во делот на...

Македонија 18.11.20 | 15:29

Се изработува карта на загадувачите, за почеток во градот Скопје

Државниот инспекторат за животна средина (ДИЖС) изработува карта на загадувачите, за почеток во градот Скопје, каде ќе ги идентификува сите точки што се во нивна надлежност. Ова...

Црна хроника 06.07.20 | 12:16

Во Гостивар загадуваат четириесет фирми

Гостиварската локална самоуправа започна со подготовка на петгодишната стратегија за намалување на загадувањето. Како најважен документ е катастарот на загадувачи,...

Скопје 16.12.19 | 21:11

Највисоката казна за загадување која е платена е 10 илјади евра

Највисоката казна за загадување која е платена е 10 илјади евра и тоа ја плати компанија од кругот на „Железарница“, која испушти токсични материи во Вардар поради кој...

Свет 28.09.19 | 13:30

Ова е најотровното место на светот – како наша Шутка

Иако Чернобил поради катастрофата во нуклеарната централа е еден вид на симбол за токсичен град, ова место според институтот „Блексмит“ е најотровното место на светот. Станува...

Скопје 09.09.19 | 08:35

Општина Карпош ќе ги бара оние што палат отпад, шут и гуми и го загадуваат воздухот

Со засилени инспекциски контроли и со соработка со полицијата, општината Карпош ќе ги бара оние што палат отпад, шут и гуми и го загадуваат воздухот. Надлежните информираат...

Калеидоскоп 07.09.19 | 12:17

Палат камионски гуми за да добијат вар: Зоран и малолетниот Мане од Струмичко не се плашат казните

Додека во македонската јавност често се јавуваат недоумици поради зголеменото загадување со канцерогени честички и ненадејните појави на густ црн чад во разни населени...

Македонија 16.07.19 | 17:31

9 милиони денари за чист воздух за студентскиот дом „Кузман“

На денешната седница Владата на РСМ донесе одлука за одобрување средства од Буџетот на Република Македонија за 2019 година во висина од 9 милиони денари за замена...

Економија 08.03.19 | 08:22

Владата ги обвинува сиромашните за загадувањето, а ја укинува акцизата за увоз на кокс

Две години од доаѓањето на власт, актуелните владејачки партии не покажаа никаква политичка волја за системско решение на еден од најсериозните проблеми, само за да...

Скопје 03.02.19 | 18:32

Инспекциски контроли во Момин Поток, Криви Дол и Злокуќани

Во изминатите два дена, односно во петокот и саботата, од 20:00 до 24:00 часот, овластен инспектор за животна средина при Општина Карпош заедно со Секторот инспекторат на...