Ознака: Весна Јаневска
Македонија 20.04.22 | 22:32

Јаневска: Сѐ додека ве подбуцнуваат едни против други и успеваат во тоа, тие ќе ве владеат

Сѐ додека ве подбуцнуваат едни против други и успеваат во тоа, тие ќе ве владеат! – коментира професорката Весна Јаневска. Просветните работници од основното и средното...

Македонија 19.04.22 | 22:55

Јаневска: Наставниците се родители, нивните деца бараат леб, исто така!

Машинеријата на СДСМ и ДУИ ги активирала сите можни ресурси во обид да го прекинат штрајкот, пишува проф. Весна Јаневска. Кога Владата би можела да се чуе со ушите на...

Македонија 18.04.22 | 11:51

Јаневска до Шаќири: Не ги плашете наставниците, ќе мора да им исплатите плата

Министре Шаќири, Владата продолжува да биде најголемиот прекршувач на правата на работниците. Ги плашите наставниците дека нема да им дадете плата за да го скршите...

Македонија 17.04.22 | 00:19

Јаневска: Министре, итно прифатете 18% покачување, затоа што наставата е приоритет

Претседателката на Комисијата за образование и наука на ВМРО-ДПМНЕ Весна Јаневска испрати порака до министерот за образование Јетон Шаќири дека наставниците не го...

Македонија 14.04.22 | 16:14

Јаневска повика: Покачување на платите на наставниците е неопходно, имајте разбирање

Владата и Министерот за образование и наука се шегуваат со наставниците, поточно си играат мајтап со нив. Втор ден на преговори во кои нема предлог, а наместо тоа морални...

Македонија 13.04.22 | 08:37

Јаневска: Нека скратат од криминалот и нека им го вратат достоинството на наставниците

Достоинството на наставниците потребно е во еден акт и ургентно да се реши. Достоинството на наставникот е нарушено, бидејќи ова се минимални средства за нивниот живот,...

Македонија 10.04.22 | 11:23

Јаневска: Вработените во училиштата, во градинките имаат со Устав загарантирано право на штрајк

Вработените во образованието, во училиштата, во градинките, имаат со Устав загарантирано право на штрајк. Синдикатот има обврска но и морално право да го организира...

Македонија 24.03.22 | 16:34

Јаневска: Министре, тука сте? Гледате што Ви се случува?

Тивко и незбележливо укинување на Бирото за развој на образованието, или непотребно трошење на пари од кредитот во износ од над 20 милиони евра, за непознати и сомнителни...

Македонија 12.03.22 | 16:50

Јаневска: Состојбата во образованието е повеќе од лоша, па затоа не треба пропаганда треба работа!

Елизабета Наумовска, директорката на ДИЦ, пак со соопштение. Македонија за прв пат ќе учествувала во ТАЛИС, меѓународно истражување на ОЕЦД за настава и учење. Ќе се...

Македонија 21.02.22 | 09:15

Јаневска: На СДСМ да му се додели Нобелова награда за клонирање на мозок

Предлагам на СДСМ да му се додели Нобелова награда, затоа што успеа да направи клонирање на мозок, вели професорката Весна Јаневска, споделувајќи ги идентичните статуси...

Македонија 31.01.22 | 13:24

Јаневска: Јас барам 2 недели онлајн настава, тие манипулираат, нека им служи на чест

Што би можело да биде лажно и неискрено во едно обично барање за 2 недели онлајн настава, навистина не ми е јасно, напиша професорката Весна Јаневска на својот фејсбук...

Македонија 29.01.22 | 12:41

Проф. д-р Јаневска: Mинистерот Јетон Шаќири да ја минимизира штетата која ја направи неговата претходничка Мила Царовска

Професорката Весна Јаневска го повика министерот за образобание, Јетон Шаќири, на два дена пред почетокот на второто полугодие да ја минимизира што ја направи неговата...

Македонија 27.01.22 | 17:39

Весна Јаневска: Владата да ја преиспита одлуката за физичко присуство, бараме две недели онлајн настава за учениците од 4 до 9 одделение

Со оглед на одлуката дека учениците од 1 Февруари ќе тргнат на училиште со физичко присуств, бараме Владата, Комисијата за заразни болести, а и Министерот за образование и наука да ја преиспитаат одлуката,...

Македонија 21.01.22 | 13:13

Ковачевски побара ВМРО ДПМНЕ да помогне, оттаму велат: Ние ги засукавме ракавите уште во 1990-91, кога баравме и создадовме држава

Вчера новиот Премиер му порача на ВМРО-ДПМНЕ дека треба да ги засука ракавите и да помогне. Преммиере, ВМРО-ДПМНЕ ги има засукано ракавите уште од 1990/1991 кога побара и...

Македонија 17.01.22 | 18:20

Јаневска со критика на одлуката да не се продолжи распустот:Можеби корона децата нема да добијат, а за воспаление на белите дробови што мислат?

Штотуку разбрав дека Комисијата за заразни болести предлага да нема продолжување на распустот за учениците. Како главен аргумент се посочува дека децата повеќе фаќале...

Македонија 30.12.21 | 21:15

Проф. д-р Јаневска: Барем децата да ги заштитеше Министерке!

Помина годината и заврши првото полугодие од учебната 2021/2022 година. Пандемијата предизвика турбуленции во сите општествени полиња и не го одмина образованието. Брзиот,...

Македонија 22.12.21 | 23:00

Јаневска: Само јас ли мислам дека нова влада се бира во Собрание?

Човекот што играше со сите кецеви и џокери на се’ или ништо со својот народ, јавно го претставува својот НАСЛЕДНИК. Човекот кој со него вози мотори, идната недела ќе...

Македонија 29.11.21 | 08:42

Кога луѓето се криви што живи гореле – Практикување на демократијата во стилот на комунизмот, сталинизмот и фашизмот

Изјавата на националниот координатор за гранично управување Владимир Пивоваров за Весна Јаневска од ВМРО-ДПМНЕ е практикување на демократијата во стилот на комунизмот,...

Македонија 10.11.21 | 17:29

Јаневска ја бара Царовска: Да ја потсетам дека во рок од 2 месеци ни починаа 3 малолетници од 15 до 17 години

Мила Царовска исчезна, но надлежните информираат дека по спроведени 5000 К-19 тестови во училиштата откриле 15 позитивни ученици, коментира Весна Јаневска од Комисијата...

Македонија 03.11.21 | 10:33

Јаневска: Реформата на Царовска во образование е пропадната, единствени жртви се наставниците и учениците

Проектот на власта за образованието тврдам дека е пропаднат. Значи проектот за да ви биде успешен треба да функционира на целата територија на Македонија. Не можеме...