Ознака: верски празник
Сервиси 15.12.19 | 08:57

Денеска е Свети пророк Авакум

Авакум е еден од старозаветните пророци. Живеел шест века пред Христа и го прорекол падот на Ерусалим, опустошувањето на градот и храмот и вавилонското ропство на Евреите....

Сервиси 01.09.19 | 08:27

Денеска е Св. маченик Андреј Стратилат

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 19 август. Денеска е Св. маченик Андреј Стратилат. Свети Андреј се роди во Сирија, а тука и му служеше на римскиот...

Сервиси 12.08.19 | 08:42

Денеска е Св. апостоли Сила, Силуан, Крискент, Епенет и Андроник

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 30 јули. Денеска е Св. апостоли Сила, Силуан, Крискент, Епенет и Андроник. Сите овие беа од редот на 70-те апостоли....

Сервиси 25.05.19 | 08:25

Денеска е Св. Епифаниј Кипарски

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 12 мај. Денеска е Св. Епифаниј Кипарски. Епифаниј беше по род Евреин, но откако ја увиде силата на Христовата...

Сервиси 23.05.19 | 08:56

Денеска е голем празник: Кажете ја оваа молитва за здравје

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 10 мај. Денеска е Св. апостол Симон Зилот. Еден од дванаесетте Апостоли. Беше родум од Кана Галилејска. На свадба...

Сервиси 10.03.19 | 16:50

Утре е Чист Понеделник – По Прочка направете го ова

Утре започнуваат велигденските пости. Денот по Прочка е Чист понеделник кога почнува големиот велигденски пост. На овој ден се чисти куќата, децата и возрасните се бањаат,...