Ознака: велигденско јајце
Калеидоскоп 09.04.21 | 12:48

Најголемото велигденско јајце на Балканот поставено на плоштадот во Свети Николе

По повод претстојните велигденски празници на плоштадот во центарот на Свети Николе е поставено најголемото јајце од ваков вид на Балканот, сподели Сашо Велковски,...

Македонија 29.04.19 | 14:02

Ѓорчев и Спасовски се кршеа со јајца во Бигорскиот манастир

Велигден е најголемиот христијански празник, кој го одбележува и слави Христовото воскресение, а токму празниците се време кога треба да се заборават политичките несогласувања...

Калеидоскоп 26.04.19 | 10:05

Може ли велигденските јајца да се вапцаат и денес, на Велипеток?

Традицијата кај балканските народи да вапцаат јајца за Велигден се јавила во 16-тиот век. Меѓутоа, кај голем број домаќинки постои дилемата дали јајцата мора да се вапцаат...

Семејство 25.04.19 | 10:38

Што симболизираат боите на велигденските јајца?

Некои сметаат дека црвената е вистинската велигденска боја, но не случајно јајцата за Велигден се подготвуваат во повеќе бои. Освен што се вистински подарок за очи,...

Калеидоскоп 24.04.19 | 22:59

Големо велигденско јајце со велигденска порака на 12 јазици на Плаошник

Велигденско јајце, високо над 2 метри ќе биде вистински украс во дворот на црквата „Свети Климент и Пантелејмон“ на Плаошник. „Плаошката екипа“ со многу љубов и посветеност...

Калеидоскоп 20.04.19 | 17:36

Моќта на првото велигденско јајце

Велигден е голем празник кој сите го поминуваат со семејството. На Велики Четврток се вапцаат јајца, а првото има посебно значење и моќ и секогаш се фарба црвено. Според...