Ознака: Васко Шутаров
Колумни 20.06.20 | 12:15

Земјата на изгрејсонцето и Земјата на Сонцето

Васко Шутаров (Пристапот ги одредува перспективите…) Земја на изгрејсонцето Јапонија, Земјата на изгрејсонцето, пред 75 години беше поразена на најстрашен можен начин,...

Колумни 13.06.20 | 12:48

HOMO HOMINI VIRUS EST

Васко Шутаров Доаѓаат ли луди времиња и прво што ми текнува се надреалните дела на овој руски класик. Во неговите романи надреалното, научно-авантуристичкото, барем...

Колумни 06.06.20 | 12:32

Мрш короно, мрш! Иш, кабаету, иш, иш!

Васко Шутаров (Или каде плови…. „Сплавот наречен Медуза”?) Беше зима, имаше сонце и движевме слободно. Недалеку од седиштето на македонската дипломатија, маж пресретнува...

Колумни 27.05.20 | 11:56

Пу, пу, пу, не важи повеќе! Ами сега? Пак чекајте…

Васко Шутаров (од чекалната на македонската култура и образование) Да заразиш некого со чекање, тоа е најсигурниот начин да владееш со него, бидејќи тоа значи да го направиш...

Колумни 19.05.20 | 13:31

Фемур (бутна коска)

Васко Шутаров Приказнава што сакам да ја споделам денес со Вас, веројатно веќе сте ја прочитале или слушнале некаде. Последниве месеци се раскажуваше и споделуваше...

Колумни 15.05.20 | 12:54

Македонска приказна. Гаталецот и екимот

Васко Шутаров Постојан лик во секоја стара или понова македонска приказна е ликот на гаталецот. Тој обично е претставен како селски итрец, кој најдобро ги знае маките...

Колумни 08.05.20 | 12:20

Секоја птица мора да пее со своето грло

Васко Шутаров Паметам една исклучително гледана тв серија, во годините уште пред осамостојувањето на Македонија. Серијата беше работена според мотиви од книгата „Трн...

Колумни 30.04.20 | 13:39

Само во темнина можете да ги видите ѕвездите

Васко Шутаров Живееме во страв. И тоа не е ништо ново. Ако само за миг се потсетиме на бројни истражувања во Македонија работени последниве години, нема да откриеме истражување...

Колумни 23.04.20 | 12:07

COVID-19. STUPID-20.

Васко Шутаров Глупоста е заразна! И во делото „Пофалба на Глупоста” од големиот ренесансен мислител Еразмо Ротердамски, глупоста не пропушта прилика да се пофали дека...

Колумни 14.04.20 | 22:00

Алиса повторно во земјата на чудата

Васко Шутаров Ми текнува почесто на Алиса, деновиве. Од мноштво причини. Има време за размисла колку душа сака, па и за оваа, една од најпопуларните приказни од нашите...

Колумни 31.03.20 | 14:50

Биди солидарен Заев! Еве, прв донирај!

Васко Шутаров Во годините пред распадот на Југославија, заразно се ширеше еден урбан хумор, со сараевски шмек. Милиони посетители ги полнеа театрите низ тогашната федерација,...

Колумни 25.03.20 | 13:19

Хикикомори

Васко Шутаров Пред пет години, Јапонците почнаа да алармираат за една нова модерна болест со која се зафатени неколку милиони млади Јапонци. Станува збор за млади кои...

Колумни 18.03.20 | 14:36

Коронократија

Васко Шутаров Многумина светски лидери деновиве го изговорија она, што беше незамисливо да се чуе, па барем од Втората светска војна, наваму. „Ние сме во војна”! Невидливиот...

Колумни 10.03.20 | 09:55

Минута молк. За Хипократовата заклетва

Васко Шутаров Алта Бадиа, велат било волшебно место на италијанските Доломити. Mагично место сочинето од седум алпски селца, токму како од соништата. На туристичките...

Колумни 04.03.20 | 10:28

Прочка помина. Си простивме ли?

Васко Шутаров Велеа, кога Америка ќе кивне, цел свет го фаќа грип. Беа тоа времиња кога САД беа убедливо најголема сила на светскиот врв, од економски, воен, гео-политички,...

Колумни 25.02.20 | 10:10

#НЕМА ЖИВОТ! НЕМА МИР!

Васко Шутаров Славниот француски писател Марсел Пруст бил убеден дека мирисите се најсигурен портал за патување во минатото. Ако изнасилено пребаруваме по сеќавањата...

Колумни 19.02.20 | 14:31

Се распушти! Навистина се распушти!

Васко Шутаров („Надвор е пролет, живи сме”…) Го преживеавме последниот парламентарен состав. Се распушти Собранието. И тоа е можеби единствената добра вест, после...

Колумни 14.02.20 | 10:00

Марфи од нашето маало

Васко Шутаров Колку често кога тргнувале работите наопаку, популарните Марфиеви закони знаеле да нè насмеат или барем успокојат, затоа што во најмала рака имаат вистинска...

Колумни 06.02.20 | 11:36

За симултанката шах. И шах-матот во најава

Васко Шутаров После партијата шах, кралот и пешакот одат во иста кутија, вели една италијанска поговорка. И црните и белите противнички фигури, завршуваат во истата...

Колумни 31.01.20 | 10:42

Неподнослива леснотија на живеење

Васко Шутаров Се присетувам деновиве на култниот филм од 70-те години на минатиот век „И коњите ги убиваат, зарем не”? Филмот е инспириран од истоимениот роман, пишуван...