Ознака: уредба
Економија 17.11.20 | 12:05

Спортските обложувалници бараат онлајн обложувањето да биде трајно законско решение

Асоцијацијата на спортски обложувалници на Македонија бара да се преточи во трајно законско решение Уредбата со која во земјава се овозможи он-лајн спортско обложување...

Македонија 25.06.20 | 08:40

И покрај кризата, претседателите, членовите во управни одбори, комисии, тела сепак ќе земат паушали: Уставен ја поништи Уредбата

Уставниот суд ја поништи Уредбата со законска сила за ограничување на правото на исплата на паричните паушали и паричните надоместоци на претседателите и членовите...

Македонија 23.06.20 | 15:39

Здружение на ИКТ: Владата само времено го одложи проблемот со реемитување на телевизиските канали

Со Уредбата што ја донесе Владата на вчерашната седница само времено се одложи проблемот со реемитување на телевизиските канали, смета Здружението на информатичко-комуникациски...

Македонија 23.06.20 | 10:36

Владата донесе Уредба за финансирање на ОТА за време на вонредна состојба

Владата на 71-та седница донесе Уредба со законска сила за примена на Законот за електронски комуникации во делот на финансирање на Оперативно-техничката агенција (ОТА),...

Македонија 23.06.20 | 10:09

ДИК може да ги замени гласачките места со други побезбедени

Владата на синоќешната седница донесе измени и дополнувања на Уредбата со законска сила за прашања поврзани со изборите за пратеници во Собранието со дополнителен...

Македонија 11.06.20 | 20:36

Со Уредба на Влада не може да се одреди датум за избори, само претседателот на Собранието може да ги распише

Со Уредба не може да се одреди датум за избори. Во Уставот, поточно во членот 67, став 4 јасно е утрдено дека само претседателот на Собранието може да ги распише изборите. Ваков...

Македонија 09.06.20 | 13:45

Во моментов не постојат причини за продолжување на вонредната состојба, сметаат од Владата

Вонредната состојба од 14 дена истекува во сабота, на 14 јуни. Доколку не биде продолжена, тоа ќе значи дека на 5 јули ќе мора да се оддржат изборите, но како проблем пак...

Македонија 30.05.20 | 10:53

Само патници со маски ќе може да влезат во полупразен автобус, одлучи Владата

Владата на вчерашната 58-ма седница донесе измени на Уредбата со законска сила за примена на Законот за превоз во патниот сообраќај за време на вонредна состојба. Според...

Македонија 17.05.20 | 14:16

Според Спасовски, уредбата за избори немало потреба да се менува

Владата има донесено уредба со законска сила за роковите за одржување на изборите и нема потреба таа да биде менувана. Уредбата се покажа исправна и во правниот систем...

Здравје 23.04.20 | 13:44

Од утре се укинува забраната за движење во шума и на шумско земјиште

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски, на барање на ЈП „Национални шуми“ ја отповика забраната за движење во шума и шумско земјиште...

Здравје 22.04.20 | 21:47

Давателите на поштенски услуги се должни да обезбедат редарска служба при влезот, во внатрешноста и при излезот на објектот

Владата денеска ја донесе и Уредбата со законска сила за примена на Законот за поштенските услуги за време на вонредна состојба, со која се утврдува дека за поставување...

Здравје 22.04.20 | 21:35

Во објектите со површина помала од 20 метри квадратни може да пазарува само едно лице

На оваа седница Владата донесе Уредба за примена на законот за трговија за време на вонредна состојба. Со оваа Уредба, во листата трговски објекти се додава зборот “дуќани”...

Македонија 11.04.20 | 12:37

Донесена Уредба: 14.500 денари плата за април и мај за 1.165 функционери и 895 директори

Владата ја донесе Уредбата за определување минимална плата од 14.500 денари за април и за мај за сите министри, пратеници, судии, обвинители, директори и сите други избрани,...

Култура 03.04.20 | 21:46

Самостојните уметници за април и мај ќе добијат поддршка од 14.500 денари

Владата на денешната 34-та седница донесе Уредбата за финансиска поддршка на самостојните уметници за време на вонредна состојба. Со Уредбата, како што информираат од...

Македонија 03.04.20 | 21:31

Владата донесе Уредба за примена на Законот за ААВМУ за време на вонредна состојба

Уредба со законска сила за примена на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги за време на вонредна состојба, беше усвоена на денешната седница на Владата. Со...

Македонија 31.03.20 | 15:19

Владата донесе уредба: Постапките за кривично гонење нема да застаруваат за време на вонредната состојба

Владата со уредба која има законска сила донесе одлука да не застаруваат постапките за кривично гонење, дознава Алсат. Оваа уредба ќе важи од прогласувањето на вонредната...

Здравје 26.03.20 | 22:14

Лекот „хлорокин“ е ставен на листата за укинување на царинската давачка

На денешната 29-та седница Владата донесе Одлука за дополнување на Одлуката за укинување на увозната давачка – царинската стапка за потрошен медицински материјал,...

Македонија 24.03.20 | 09:19

Донесена Уредбата за сместување лица во карантин во отстапените хотели

Владата на вчерашната седница ја донесе Уредбата со која законски се овозможува лицата да се ставаат во строга изолација (карантин) и во угостителските објекти (хотели,...