Ознака: трансплантација
Македонија 16.04.21 | 13:28

Филипче најави уште една можна трансплантација на срце и бубрези, по смртта на млада пациентка

Министерот за здравство Венко Филипче изјави дека денеска починала млада пациентка и добиле согласност од нејзините родители за донирање органи. Веројатно имаме потенцијал...

Балкан 22.12.20 | 16:57

Во Словенија извршена трансплантација на бели дробови на пациент со ковид-19

Лекари од Словенија успеаја да извршат комплексна операција за трансплантација на бели дробови на помлад пациент кој бил заболен од ковид-19 и на кого му откажале белите...

Музика 21.10.20 | 10:41

После трансплантацијата на бубрег, Стиви Вондер се чувствува 30 години помлад

Познатиот пејач Стиви Вондер (70) минатата зима направи трансплантација на бубрег и вели дека сега се чувствува како да има 40 години. На прес-конференцијата што ја одржа...

Здравје 07.08.20 | 18:27

Татко ми без размислување го даруваше неговиот бубрег за да го спаси мојот живот

Деветнаесетгодишниот Христијан Брњарчевски  наКлиниката за нефрологија преку трансплантација доби нов бубрег, дониран од неговиот татко. Министерот за здравство,...

Здравје 17.07.20 | 13:37

Првпат извршена трансплантација на хематопоетски матични клетки од несроден донор кај 68-годишен пациент со акутна леукемија

Стручниот тим на Универзитетската Клиника за хематологија првпат досега изврши трансплантација на хематопоетски матични клетки од несроден донор кај пациент на 68...

Здравје 23.05.20 | 17:18

Ова е еден од најзначајните чекори во македонската медицина и навистина историски ден

Доктор Александар Николиќ од Аџибадем Систина, рече дека ова е еден од најзначајните чекори во македонската медицина и навистина историски ден, додека доктор Жан Митрев...

Здравје 23.05.20 | 16:43

Д-р Маја Мојсова: Ова немаше да биде успешно доколку не постоеше семејството што со голема емоција ги даруваше органите

Националниот координатор за трансплатација Маја Мојсова, порача дека ова немало да биде успешно без семејството што го донираше органот. Ова немаше да биде успешно...

Здравје 23.05.20 | 16:34

Д-р Сашко Јовев: Овој зафат претставува круна во кардиохирургијата во нашата земја

Доктор Сашко Јовев од Државната кардиохирургија, под чие водство е изведена трансплатацијата, рече дека пациентот засега е добар и изрази надеж дека ќе остане добар. Овој...

Калеидоскоп 05.02.20 | 19:55

Да помогнеме: На малата Сандра ѝ е потребна помош за лекување!

На Сандра и е дијагностициран Миелодиспластичен синдром (MSD), група на малигни заболувања, кои го спречуваат созревањето на клетките на коскената срж, односно не дозволуваат...

Семејство 15.12.19 | 14:22

Снаата која му го спаси животот на свекорот

Нусрет Мумиќ од Живиница во Босна и Херцеговина заработил пензија во Рудникот „Ѓурѓевиќ“. Кога требало да се одмори и среќно да ги помине пензионерските денови, овој...

Здравје 15.10.19 | 15:30

Точно е прецизиран паричниот надомест за тимовите за трансплантација

Министерот за здравство Венко Филипче денеска присуствуваше на одбележувањето на Европскиот ден на органодарителство, во организација на Здружението на бубрежно...

Здравје 08.01.19 | 19:39

Усвоена програма за трансплантација со цел зголемување на бројот на донори

На денешната владина седница министрите ја усвоија предлог-програмата за трансплантација во Република Македонија за претстојната година. Целта на оваа програма е...

Здравје 18.12.18 | 13:47

Црквата не се противи за трансплантацијата на органи

Наспроти етичките дилеми, најмногубројните верски заедници во Црна Гора ја поддржуваат трансплантацијата на органите и се согласни дека граѓаните треба да бидат донори....