Ознака: Томе Тодоровски
Македонија 18.05.21 | 15:07

На Уставниот суд му требало дополнително време дали ќе го поништи Законот за јавно обвинителство

Жестоко беше денеска во Уставниот суд. Се расправаше за Законот за јавно обвинителство. Поранешниот министер за правда Михајло Маневски, СМК, и адвокатот Томе Тодоровски...

Македонија 06.05.21 | 11:44

Уставниот суд ги прифати иницијативите за оспорување на Законот за јавно обвинителство

Уставниот суд ги прифати иницијативите за оспорување на Законот за јавно обвинителство кој Собранието го донесе во февруари годинава. Прифатени се три иницијативи...

Македонија 18.03.21 | 18:20

Ќе има главна расправа: Двојазичноста и „Северна“ без Указ на Иванов ја минаа првата фаза

Иницијаторите за оспорување на Законот за јазици и објавувањето на новото име во Службен весник без потписот на тогашниот претседател Иванов ја извојуваа првата победа....

Македонија 04.03.21 | 16:35

Уставот е јасен: Опозицијата штом собере мнозинство може во секој момент да побара гласање за доверба на владата

Краткотрајно купување на време и мир во куќа.Вака правните експерти го оценуваат вчерашниот потег на премиерот Зоран Заев да побара гласање за доверба на владата. Според...

Македонија 02.03.21 | 13:27

Уставниот суд пред тешки одлуки: Ќе расправаат за „Северна“ и за Законот за јазици

Уставниот суд на 18 март ќе има полни раце работа. Покрај објавувањето на новото име на државата во Службен Весник без потпис на тогашниот претседател Ѓорге Иванов, за...

Македонија 02.03.21 | 12:53

„Република“ дознава: Уставниот суд ќе расправа за прогласувањето на „Северна“ без Указ од Иванов

Уставниот суд на 18 март ќе распрва за иницијативата за објавувањето на новото име Репубика Македонија“ во Службен весник без потпис на претседателот Ѓорге...

Македонија 12.02.21 | 08:15

Ќе се охрабри ли Уставен да го поништи прогласувањето на „Северна“ без Указ од претседателот на државата?

Седум иницијативи кои се однсуваат на промената на уставното име чекаат на разгледување од Уставниот суд. Според најавите тие треба да бидат ставени на разгледување...