Ознака: Тодор Чепреганов
Македонија 28.10.21 | 09:11

Чепреганов: Политичарот Заев можам да го сфатам, не прочитал ништо и зависи што запаметил, а што не од оние што го брифирале

Ајде уште еднаш да се навратиме на енергичната изјава на господинот З.Заев дека Бугарија не била фашистичка држава и на изјавата на копретседателот на историско-образовната...

Македонија 12.10.21 | 20:52

Ние Македонците не сме го измислиле бугарскиот фашизам, па да ги поправаме грешките што ги направила Бугарија во своето минато

Историчарот Тодор Чепреганов, поранешен директор на Институтот за национална историја на Македонија, предупредува на опасноста од забуни во македонската историја...

Македонија 25.09.21 | 11:01

Проф. д-р Тодор Чепреганов го прашува Заев: Да не сакаш да кажеш дека македонските фашисти ги извршија сите злосторства во Македонија?

Во овие триесет години сме сведоци дека политиката е многу повеќе присутна од пред 1991 година. Ако претхондите политичари, во социјализмот, тоа го правеа за афирмација...

Македонија 19.03.21 | 15:57

Чепреганов: Историјата на еден народ ја пишува самиот народ како резултат на неговата колективна меморија

Да тапкате во место со негација за постоење на еден народ, денес во 21 век е надвор од памет. Бугарите се 143 години закотвени во сопствените негаторски ровови и мрак. За...

Македонија 16.12.20 | 12:43

Македонскиот народ го претвораат во зомби човек – остри реакции за маргинализирањето на историјата во образовниот процес

Наместо како посебен, предметот историја од почетокот на наредната учебна година ќе се изучува во групата општествени науки. Ова се предвидува со вчера промовирана...

Македонија 26.09.20 | 18:13

Чепреганов: Политичарите не смеат да им „диктираат“ на историчарите

Историските настани и личности не се работа на политичарите и на комисии, вели историчарот Тодор Чепреганов во однос на ставовите кои доаѓаат од официјална Софија во...

Македонија 14.09.20 | 19:16

Чепреганов: Гоце Делчев е врзното ткиво на македонизмот, но за жал од власта гледаме разнебитување на се што е македонско

Вечерва во емисијата „Што не е јасно“ гостуваше проф. Д-р Тодор Чепреганов при што посочи дека во моментов за жал се случува тотално разнебитување на се што е македонско. Ова...

Македонија 16.05.20 | 11:17

Проф. Чепреганов до Захариева: Не ќе да ви одговара ова, нели?

Еве еден предлог. Пријателски и добрососедски, поддржете го патот и влезот на Македонија во ЕУ без услови и уцени, па откако станеме членка, тогаш како еднакви и без можност...

Македонија 11.05.20 | 20:05

Чепреганов за ставот на Бугарија за македонскиот јазик: Ако нешто не постои не се негира

Несомнено во Бугарија постои спрега помеѓу политиката и науката, а со самиот факт што овие денови гледаме дека БАН излезе со книшка во однос на македонскиот јазик. Таа...

Македонија 30.04.20 | 23:17

Чепреганов: Бугарите бараат да направиме самоубиство

Договорот со Бугарија не е договор за пријателство, туку за непријателство, гледаме какви се барања стигнуваат оттаму, рече вечерва историчарот Тодор Чепреганов на...

Македонија 12.06.19 | 10:28

Тодор Чепреганов: Ова е силување на историјата

Вистината може за Бугарите да не е вистина. Секој си има своја вистина. Но, не може бугарската вистина да биде апсолутна вистина. Па, и ние имаме своја вистина и со таа...