Ознака: текстилна индустрија
Економија 02.01.22 | 10:13

Текстилната индустрија ја преживеа 2021 година, почнува да се стабилизира

Турбулентна, неизвесна, вака ја оценуваат 2021 година, сите инволвирани страни во текстилниот сектор. На самиот нејзин крај позитивната вест е што токму крајот на 2021, а...

Македонија 28.02.21 | 19:10

Стоилковски: Секој четврти останал без работа, заевистанци без осет лажат за бројот на невработени

Наум Стоилковски, портпарол на ВМРО ДПМНЕ вели дека секој четврти вработен во Македонија осттанал без работа, а најпогодена е текстилната индустија. Според него, Штип,...

Економија 28.02.21 | 15:36

Само во текстилниот сектор лани без работа останале 6783 лица

Пандемијата скрати 6783 работни места во текстилниот сектор, покажа анализата на истражувачкиот тим на Здружението за истражување и анализа (ЗМАИ)-Скопје. Податоците...

Економија 04.06.20 | 09:14

Двегодишен проект за нови вештини во текстилниот и градежниот сектор

Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП), во партнерство со Министерството за образование и наука и други релевантни чинители со поддршка на Владата на Велика...

Економија 02.11.19 | 19:26

Текстилна работничка: Нѐ заклучуваат однадвор и не нѐ пуштаат ни до тoaлeт, како да сме во затвop

Рајбери на вратите однадвор и забрана за одење до тoaлет. Вратите се отвораат само на пауза, а тоа ужacно ги пpoвоцира работничките и прави да се чувствуваат како во затвop,...

Македонија 31.10.19 | 22:34

Ако газдите ги затворат текстилните фабрики, државата да им ги одземе!

Заканите на газдите за привремено затвoрање на фабриките со која се обидуваат да извлечат државни пари претставува најгнасна уцена, чија превисока сметка ќе ја платат...

Твитови 31.10.19 | 13:28

Карта за влез ќе им наплаќат на шивачките у конфекциите?!?

“Газдите текстилци (кои ги имаат осигурано вработените на 4 саати, ги тераат вработените да враќаат дел од платите и цело К-15, работното време им е 10 саати) бараат…” Вака...

Економија 16.10.19 | 08:45

Минималната плата ќе ги затвори малите текстилни фабрики

Минималната плата од декември ќе биде зголемена за 2.000 денари и ќе изнесува 14.500 денари што, според Владата, е историски највисок износ досега. Зголемувањето се очекува...

Економија 19.04.19 | 19:33

Ќе го предводам штрајкот на текстилните работнички

Срамота е во Македонија никој да не ги заштитува работничките права на текстилните работнички, рече вечерва во Пробиштип кандидатката за претседателка на Република...

Економија 19.04.19 | 18:55

Дискриминацијата, скриената економија и непочитувањето на работничките права мора да запре

Во индустријата за производство на облека трудот чини 60 проценти од вкупната цена на производството. За да се тркаат со Источна Азија нашите текстилни производители...