Ознака: свињи
Економија 04.03.22 | 16:35

Ќе се даваат по 1.500 денари по грло за гоеници, субвенција од 3.000 денари по маторица како и оглас за сточари

Денеска, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски одржа состанок со здруженијата на одгледувачи на свињи и Асоцијацијата на земјоделци,...

Свет 18.01.22 | 18:47

Направи сланина и сомле месо: Орбан на традиционално колење свињи

Унгарскиот премиер Виктор Орбан учествуваше на традиционалниот настан на колење на свињи во селото Етемеш. Традицијата почнува со поздрав со домаќините и наздравување...

Економија 14.01.22 | 12:58

Трипуновски: Неодговорноста на власта предизвика избувнување на свинската чума во Македонија

Претседателот на Комисијата за земјоделие на ВМРО-ДПМНЕ, Цветан Трипуновски, реагира дека власта е неодговорна и на ризик го ставила целиот фонд на свињи во Република...

Економија 13.01.22 | 16:41

Во делчевскиот регион уништени 195 домашни свињи, поради африканска чума во опасност се 741 животно

По појавата на африканска свинска чума во делчевското село Драмче, во радиус од три километри до денеска се уништени вкупно 195 домашни свињи. Директорот на Агенцијата...

Економија 11.01.22 | 19:25

Фармерите ќе бидат обештетени за африканската свинска чума

Евтаназија и за свињите на 10 километери од утврдените жаришта со афиканска свинска чума. Само за разлика од оние што се наоѓаат во непосредна близина здравите животни...

Економија 09.12.21 | 11:32

Нов јавен повик за поддршка за набавени пчели и свињи назимки или нерези

Фармерите кои од почетокот на годинава до крајот на септември набавиле педигрирани, хибридни чистокрвни свињи или пак пчелини матици од одобрени одгледувачишта, ќе...

Економија 07.09.19 | 19:48

Нема веќе колење свињи и телиња по дворови

Фармерите и малите производители ќе можат да ги пласираат своите производи до крајните потрошувачи и нема да зависат од откупувачите, но притоа ќе мора да ги исполнат...

Економија 07.09.19 | 08:55

АХВ: За расни маторици 24.000 денари, за прасиња 120 – 170 денари

По пазарна цена ќе се откупуваат свињите од индивидуалните фарми кај кои нема или не се запазени основните биосигурносни мерки. Според директорот на АХВ, Зоран Атанасов,...

Економија 22.08.19 | 14:45

Ловечката федерација е против вклучувањето на Армијата во отстрелот на диви свињи

Ловечката федерација на Македонија ги поздравува и поддржува биосигурносните мерки што ги воведе Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ)...

Економија 20.08.19 | 15:31

Дивите свињи ќе се застрелаат, а питомите ќе бидат заклани

Отстрел на дивите свињи, уништување на питомите свињи кои не се под биосигурносен надзор и засилени царински контроли на граничните премини за да се спречи неконтролирано...

Економија 14.08.19 | 11:35

Aтанасов: Сега не е време за одгледување свињи за сопствена употреба

Селските домаќинства кои одгледуваат свињи за сопствена употреба, да ги заколат или да ги понудат за откуп на месната индустрија ако немаат воведено или ако биосигурносните...

Економија 24.07.19 | 11:51

Во земјава нема „африканска свинска чума“: Да не се внесува храна од животинско потекло

Во земјава нема „африканска чума“, ниту кај свињите на комерцијалните фарми, ниту кај популацијата диви свињи, соопшти денеска директорот на Агенцијата за храна и...

Балкан 22.04.19 | 09:52

Поморот на свињите ја крева цената на суфлаки во Грција

Новоформираниот синдикат на производители на суфлаки од Атина објави дека цената на суфлаки, традиционално јадење што го сакаат и туристите и локалното население во...

Здравје 28.12.18 | 11:10

Утврдена трихинелоза кај дивите свињи во Македонија

Директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) Зоран Атанасов денеска на прес-конференција соопшти дека е утврдена болеста „трихинелоза“ кај дивите свињи...