Ознака: сива економија
Економија 05.01.20 | 16:14

Димитриеска-Кочоска: ММФ и УСАИД измерија висок степен на сива економија и лоша бизнис клима, тоа мора да се промени

Сивата економија во Македонија галопирачки расте, поради неспособното владеење на Заев и СДСМ. ММФ и УСАИД во своите извештаи измерија рекордно ниво на сива економија...

Економија 13.09.19 | 09:50

„Херитиџ“: Во Македонија е присутно политичкото мешање, непотизам и одолговлекување на судски процеси

Македонија е рангирана на 33-то место во светот според индексот на економски слободи за 2019, што го изработи фондацијата „Херитиџ“. Со резултат 71,1 Македонија е најдобро...

Економија 26.03.19 | 11:12

Нерегистрираните фирми двојно поконкурентни од регистрираните

Оние што избегнуваат плаќање даночни обврски, ги оштетуваат сите граѓани и се неправедни кон сите даночни обврзници кои работат законски. Нивното изигрување на прописите...

Економија 12.12.18 | 16:25

Зaев: ЕУ ќе ни го подига стандардот се додека не бидеме спремни за влез

Стабилна политичка средина, инвестиции во инфраструктура, дигитализација, зголемување на вработеноста, реформа на јавната администрација се дел од препораките на...