Ознака: Руска црква
Свет 28.05.22 | 13:10

Украинската православна црква прогласи независност од Москва и руската црква

Украинската православна црква на Московската патријаршија денес прогласи „целосна автономија и независност“ од Москва, објаснувајќи дека не се согласува со ставовите...

Вести 27.05.22 | 20:01

Украинската црква прогласи целосна независнот од Руската

Соборот на Украинската православна црква денеска изрази несогласување со ставот на рускиот патријарх и на цела Русија, Кирил во однос на конфликтот во Украина и усвои...

Балкан 27.05.22 | 19:10

Рускиот патријарх го благослови договорот меѓу СПЦ и МПЦ

Патријархот московски и на цела Русија Кирил го поздрави денеска, како што наведе, повторното обединување на Македонската православна црква – Охридска архиепископија...

Македонија 25.05.22 | 09:57

Руската црква ја поздрави автокефалноста на МПЦ

Признавањето на автокефалноста на црквата во Македонија од страна на Српската православна црква е радосен настан, за кој се очекува да се разговара на следниот...

Балкан 09.05.22 | 21:58

Руската црква застана на страната на српската: Го признаваме канонското право на СПЦ во Македонија

Откако денеска Вселенската патријаршија ја призна за канонска и ја отстрани повеќедецинската шизма наложена врз Охридската Архиепископија, возобновена во лицето...

Балкан 20.02.22 | 14:28

Владика од грчката црква бара да и се одземе автокефалноста на Руската црква

Митрополитот на ГПЦ Григориј предлага да и се одземе автокефалноста на Руската православна црква на пет години како „казна“ за „создавање раскол“ и воспоставување...