Ознака: реформи во образование
Македонија 09.02.21 | 10:54

Министерката делува како воопшто да не учела Историја и сомнително е како добивала оцена: Постдипломeц по истopија ја матираше Царовcка во Собрание

На дебата за новите реформи во образованието предложени од владата на СДСМ, постдиполомецот по историја на Филозофскиот факултет во Скопје, Димитар Тодороски, ја потсети...

Македонија 08.02.21 | 14:45

Освен купените партиски директори и твоите невладини, сите те плукаат и пцујат

Сашо Тасевски ги коментира последните пр-објави од Министерството за образование и наука во кои се вели дека многу професори и експерти ги поддржуваат реформите во...

Македонија 06.02.21 | 10:49

ДС: Спојувањето на Историјата може да се сфати како сечење на корените на македонскиот народ и обид за негово бришење од картата на народите

Демократскиот сојуз смета дека врв на хипокризија е доколку осмоодделенецот Дамјан Давков е подобар од средношколците и победи на натпревар по математика, тоа да биде...

Македонија 05.02.21 | 21:59

Петрушевски: И Природно математичкиот факултет со огромно мнозинство е против новиот образовен концепт

Владимир Петрушевски, универзитески професор на денешното обраќање во Собрание при разгледување и коментирање на новиот образовен концепт потенцираше дека власта...

Македонија 26.01.21 | 09:18

За ваква сериозна реформа МОН има обврска да ги консултира МАНУ, Катедрата за историја, Институтот…

Поранешниот заменик министер за образование, професорот Петар Атанасов во разговор за „Фактор“ вели дека сосема се оправдани негативните реакции во јавноста во однос...

Македонија 20.01.21 | 20:47

Реформи во образованието треба, ама не по моделот на Царовска

Иако образованието е еден од најсензитивните сегмени во едно општество, министерката за образование Мила Царовска не преставува да експериментира и да предизвикува...

Македонија 19.01.21 | 08:00

Царовска: Интеграцијата на предмети не значи намалување на часови, туку поврзување по теми

Нема да се намали бројот на часови, ниту пак предметните наставници ќе останат без работа. Она што се добива со интегрирањето на предметите е продлабочување на знаењата...

Македонија 12.01.21 | 17:34

Царовска: Не брзаме, туку доцниме со реформите во образованието

Министерката за образование и наука Мила Царовска, претставници од Бирото за развој на образование и професори од сите нивоа на образование од областа на уметностите:...

Македонија 09.01.21 | 11:47

Ванковска: Се задолжиле кај СБ и сега нема враќање – ќе експериментираат на децата!

И да организираа некаква дебата, таа ќе беше иста како за двојазичноста, Преспа, итн, вели професорката Билјана Ванковска за веста дека нема да има јавна расправа за...

Македонија 04.01.21 | 23:41

Во една од најсиромашните држави во Европа се предлага концепт кој ќе има несогледливи последици врз македонската економија

Македонскиот јазик има повеќедневна традиција, формиран е пред формирањето на државата Македонија, а се зборува надвор од границите на денешна Македонија. За посебноста...

Македонија 25.12.20 | 14:22

Јас не ја разбирам Мила – Герила-акција на студентите од Филозофски против реформите во образованието

Студентите од Филозофскиот факултет преку герила-акција пред Владата се изјаснија против реформите во образованието. Учесниците во акцијата носеа транспаренти со...