Ознака: потрошувачка кошничка
Економија 27.07.22 | 12:31

7.384 денари недостигаат минимум нормален живот на четиричлено семејство

Владата да донесе одлука за зголемување на платите за 18,4 отсто согласно Законот, а не да ги манипулира работниците со паушални зголемувања на платите од 2, 3, 5, 10, 15 отсто...

Македонија 02.06.22 | 22:23

Пред четири години беа потребни 4,5 плати за една потрошувачка кошница, сега се потребни 2

Воопшто не се каам за зголемувањето на минималната плата, пред 4 години беа потребни 4,5 плати за една потрошувачка синдикална кошница а сега се потребни 2, рече премиерот...

Живот 10.05.22 | 14:11

Синдикалната минимална кошничка во април 38.104 денари

Вредноста на Синдикалната минимална кошничка за четиричлено семејство за април годинава изнесува 38.104 денари и е зголемена за 1.337 денари, односно за 3,63 проценти во...

Економија 10.05.22 | 14:09

Синдикалната минимална кошничка во април 38.104 денари

Вредноста на Синдикалната минимална кошничка за четиричлено семејство за април годинава изнесува 38.104 денари и е зголемена за 1.337 денари, односно за 3,63 проценти во однос...

Економија 07.03.22 | 21:08

Синдикатот пресмета: За да се преживее месецот на едно 4 члено семејство му требаат најмалку 600 евра

Минималната синдикална кошничка за февруари изнесува 36.146 денари и е повисока за 335 денари во споредба со јануари 2022 година. Од нив за исхрана и пијалаци одат 15.440,48 денари...

Економија 01.01.22 | 09:03

Мината година најголем дел од домашниот буџет се трошел на храна и пијалаци, а најмалку на здравје, култура и образование

Домаќинствата во 2020 година најмногу од домашниот буџет – 45 проценти трошеле на храна и пијалаци, од кои најмногу за месо, млечни и житни производи. Сепак, најмногу во...

Економија 07.10.21 | 18:55

Поскапеа зејтинот, млекото, брашното, ќе поскапат струјата и горивата: Попусто Заев ветува плата 500 евра кога трошоците се 2000 евра

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски денеска на митинг во општина Македонски Брод, пред граѓаните истакна дека, власта и Зоран Заев за 52 месеца го задолжиле секое...

Економија 07.08.20 | 14:07

На четиричлено семејство во јули му биле потребни 33.265 денари за основни потреби

На едно четиричлено семејство во просек во јули му биле потребни 33.265 денари за задоволување на основните месечни потреби. Најмногу пари, според Синдикалната минимална...

Економија 07.05.20 | 14:01

За минимални трошоци на едно семејство во април му биле потребни 33.243 денари

Месечните минимални трошоци на едно семејство во април изнесувале 33.243 денари, покажуваат податоците од синдикалната потрошувачка кошница што ги објавува Сојузот на...

Економија 12.12.19 | 11:26

Трошоците на живот во ноември намалени за 0,1 отсто

Трошоците на живот во ноември годинава бележи намалување од 0,1 отсто и во однос на претходниот месец и на тој месец минатата година. Цените на мало, пак, бележат намалување...

Економија 10.11.19 | 20:24

Царовска: Четиричлено семејство може да го помине месецот со 17.000 денари

Според „лајкин индикаторите“ на едно семејство со две деца до 14 години и двајца родители месечно му требаат околу 17.000 денари, вели за „Детектор“ министерката за труд...

Економија 08.07.19 | 15:11

Цените растат, платите стојат

Трошоците на живот во јуни во однос на мај годинава се намалени за 1,1 отсто, а споредено со јуни лани се зголемени за 0,3 отсто. Цените на мало пак во јуни во однос на мај...

Економија 19.04.19 | 10:47

Потрошувачката кошница за март 32.852 денари

На едно четиричлено семејство во март му биле потребни минимум 32.852 денари за да ги задоволи основните потреби, покажуваат податоците кои ги изработи Сојузот на синдикати...

Економија 22.12.18 | 08:48

Трошоците за храна и комуналии колку просечната нето плата

Граѓаните кои земаат просечна нето плата не можат да ги задоволат основните потреби во текот на месецот. Најголем дел од платата оди за храна, пијалоци и за сметки така...