Ознака: пластични кеси
Економија 27.05.22 | 16:03

Каде завршуваат парите од пластичните кеси кои влегуваат во фондот за животна средина?

Пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ Тони Јаревски на вчерашната собраниската седница за поставување на пратенички прашања, постави прашања за што се трошат парите од пластичните...

Економија 27.01.22 | 13:46

За десет пати намалено користењето пластични кеси, а од нивното поскапување собрани 235.000 евра за еден месец

Со новиот закон кој стапи на сали од 1 декември 2021, државата преку фондот на Министерството за животна средина собрала 235.000 евра со поскапувањето на пластичните кеси...

Економија 15.12.21 | 00:06

Производителите на пластични кеси реагираат: 600 луѓе ќе останат на улица по владината забрана

Забраната за употреба на пластични кеси во маркетите и продавниците влијаела катастрофално на триесетина компании кои ги произведуваат во земјава, се жалат сопствениците....

Економија 02.12.21 | 12:33

Цената на кесите да се зголемува постепено, примената на законот да се одложи, бараат стопанските комори

Заштитата на животната средина и одржливо располагање со ресурсите е важен општествен приоритет, но за оваа цел да биде реализирана неопходен е системски пристап и...

Економија 01.12.21 | 19:11

Трговците немаат биоразградливи, па само ги поскапеа обичните кеси

Одлуката за забрана на пластичните кеси, што стапи на сила денеска, затекна многу од бизнисите неподготвени, се вели во сторијата на Алсат. Анкетиран продавач, за телевизијата...

Економија 01.12.21 | 13:13

Нуредини: Производителите можат да продуцираат биоразградливи кеси до 1 јуни 2023 година

Министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини на денешниот брифинг појасни дека суштината на новите измени во врска со наплатата за биоразградливите...

Економија 01.12.21 | 12:23

Да се дозволат тенките кеси за пакување на бурекот: Пекарите бараат измени во Законот за отпад

Занаетчиите се соочуваат со намалена побарувачка на занаетчиските производи и услуги, проблеми со одржување на ликвидноста на бизнисот, недостаток на финансии за исплата...

Економија 30.11.21 | 16:29

Платнените торби в џеб – од утре започнува забраната за употреба на пластични кеси на пазарот

Владата денеска соопшти дека од 1 декември 2021 година (среда) стапува на сила обврската за наплата на кесите за носење стоки од новиот Закон за управување со пакување...

Економија 28.11.21 | 17:04

Биоразградливите ќе се продаваат по 15 денари: Од среда се забранува употребата на пластичните кеси

Од 1 декември ќе биде дозволена употреба само на биоразгрдаливи  кеси, кои ќе се продаваат по цена од 15 денари. Најголем дел од надоместокот ќе оди во Фондот за заштита...

Економија 23.10.21 | 17:39

Пластичните кеси се забранети од 1 декември, 550 луѓе ќе останат без работа

Од 1 декември, според законот што се очекува да стапи во сила за забраната за пластични кеси, постои ризик над 550 работници во Македонија да останат без работа....

Македонија 04.10.21 | 11:43

Ќеси од 15 денари, забрана за пластика за еднократна употреба – претставен планот за управување со отпад 2021-2031

Неодамна во Собранието се донесени преостанатите четири закони од областа за управување со отпад – Законот за управување со отпад, Законот за управување со пакување...

Економија 15.09.21 | 20:30

Од 1 декември најлонските ќеси ќе чинат 15 денари парче

На денешната седница на Собранието беа усвоени Законот за управување со отпадот, Законот за управување со пакување и отпад од пакување, Законот за управување со дополнителни...

Економија 23.12.20 | 12:24

Ќе се враќа употребата на повратна амбалажа, ќе се забранат пластичните кеси

Владата на вчерашната седница ги утврди текстовите на Предлог-законите за управување со отпадот, на Законот за проширена одговорност на производителот во управувањето...

Балкан 15.02.20 | 08:43

Казни до 20.000 евра за користење на пластични ќеси

Министерството за одржлив развој и туризам на Црна Гора предлага закон за забрана на кеси, вреќи и торби за еднократна потреба изработени од пластика што се користат...

Свет 02.01.20 | 11:50

Австрија забрани продажба на пластични кеси

Во Австрија од почетокот на годината се применува забраната за продажба на еднократно употребливи пластични кеси. Законот предвидува преоден период до крајот на 2020...

Економија 23.12.19 | 14:18

Пластичните кеси по Нова година ќе чинат 10 денари и мора да се биоразградливи

Платнените торби се враќаат повторно при пазарување, а со цел да се дестимулира користењето на најлончињата, нивната цена по Нова година ќе изнесува најмалку 10 денари....

Економија 23.12.19 | 13:26

Македонските граѓани користат од 120 до 150 милиони пластични кеси годишно

Македонските граѓани користат од 120 до 150 милиони пластични кеси годишно во кои потоа фрлаат различен отпад. Користењето на вакви кеси кои се посочуваат како едни од...