Ознака: панде колемишевски
Македонија 07.07.22 | 13:28

Колемишевски: Една држава со Бугарија е крајната цел на францускиот предлог

На почетокот на деведесттите години од минатиот век, набрзо по прогласувањето на независноста, добив една подебела, речиси аматерски отпечатена книга која носеше наслов...

Македонија 07.07.22 | 10:19

Колемишевски: Една држава со Бугарија е крајната цел на францускиот предлог

Генерално гледано, според текстот на предлогот што ќе биде прифатен, идната судбина на Македонија се предава во бугарски раце. Во тие услови македонската влада ќе има...

Македонија 05.07.22 | 09:56

Колемишевски: Османи ќе потпише дека не постои македонски јазик

Иако пет години, од Заев наваму сѐ до Ковачевски, сите од власта ги убедуваа граѓаните дека воопшто не се преговара за идентитетот, јазикот и историјата, денешниот епилог...

Македонија 03.06.22 | 11:35

Колемишевски: Тоа што го заплетка Зоран Заев не може да го отплетка цела Европа

Тоа што го заплетка еден Зоран Заев потпишувајќи го Договорот за пријателство со Бугарија не може да го отплетка цела Европа. Не го отплетка моќната Ангела Меркел, која...

Македонија 29.04.22 | 16:39

Колемишевски: СДСМ треба да им се извини на Македонците за свесно сторените (не)дела

Дека славеничката торта не мора секогаш да ја засладува душата покажа одбележувањето на 31-годишнината од формирањето на Социјалдемократскиот сојуз на Република (денес...

Македонија 06.04.22 | 14:42

Колемишевски: Кој и зошто е против нов договор со Бугарија?

Несомнено дека новите премиери во двете земји се инсталирани да најдат некое формално компромисно решение, кое во практика не мора ништо да значи, но би било оценето...

Македонија 11.12.21 | 14:07

Груевски – антиквизација, Заев – антимакедонизaција

Во бугарската официјална наука има два периода што се земаат како одредница кога почнало да се појавува и развива македонството, односно од кога потекнуваат обидите...

Македонија 10.12.21 | 13:29

Колемишевски: Зоран Заев, татко на антимакедонизацијата

Во пропагандна смисла, времето на Зоран Заев ќе биде запаметено по фактот што македонското национално прашање го врати сто години назад на штета на сопствениот народ,...

Македонија 03.11.21 | 11:57

Колемишевски за Заев: Замрзнувањето на Црвенковски и вистинското растопување на Шеќеринска беа првите знаци на сегашното цунами

Повеќе елементи, директно или индиректно, придонесоа и влијаеја за фијаското на владејачката СДСМ и нејзиниот лидер на последните локални избори. Некои од нив се резултат...

Македонија 09.04.21 | 15:19

Колемишевски: Глигоров по трипати дневно ќе се превртува во гроб да може да го чуе Малески

Да може да ги чуе ставовите на Денко, Глигоров по трипати дневно ќе се превртува во гробот, народски речено, вели новинарот и поранешен директор на „Нова Македонија“,...