Ознака: охис
Скопје 29.01.20 | 14:25

Првата тура опасен историски отпад од „Охис“ пристигнат во Базел

Според податоците добиени од „Екоцентар 97“ ДООЕЛ Скопје, на 14 јануари годинава се направи првиот извоз на отпадни хемикалии согласно проектот „Отстранување, дислоцирање,...

Економија 25.01.20 | 22:20

Несоодветно се третира и чува живата во ОХИС

Несоодветно се третира и чува живата во ОХИС, се наведува и во документот за инвентаризација на живата во животната средина од Канцеларијата за отпорни органски загадувачи...

Македонија 05.12.19 | 15:43

Огласените количини опасен отпад во ОХИС стари над 20 години

Компанијата „Екоцентар 97” ДООЕЛ Скопје денеска преку соопштение појаснува дека за проектот „Безбедно отстранување на хемиски материи од локации и производни погони...

Скопје 21.11.19 | 19:13

Алфа: Екоцентар 97 ќе продолжи да го чисти хемискиот отпад во Охис

„Екоцентар 97“ ќе продолжи да чисти отпад во Охис уште 4 месеци. Ваква одлука донесе судот, бидејќи „за“ гласале мнозинството од доверителите. За адвокатот на поранешните...

Скопје 14.11.19 | 10:07

„О2“ прашува: Дали Екоцентар ги исекол пругите во ОХИС за старо железо, кои биле единствен начин да се дислоцира вагонот со винил хлорид?

Иницијативата „О2“ отвори неколку прашања поврзани со хемикалиите во ОХИС и со фирмата Екоцентар 97, која го доби тендерот за дислокација на опасните материи. Цистернава...

Скопје 13.11.19 | 09:09

Од 45 вработени во погонот со линдан во Охис денес само еден е жив

Првиот работник кој се врабиотил во погонот со линдан во Охис Реџеп Ајраловски денеска е и единствениот жив работник од 45-те кои поминале низ погонот. Во изјава за Телма вели...

Здравје 12.11.19 | 21:08

Чибишев: При хаварија како во ОХИС, никој не треба да се приближи во радиус од 50 метри

Метил акрилатот од кругот на „Охис“ е безбедно складиран, а бетонскиот базен во кој се излеал, е исчистен, покриен со пилевина и испран со варова вода, рече Хусни Тачи...

Македонија 11.11.19 | 18:13

„Екоцентар“: Истечената вода е уредно складирана во буриња и подготвена за транспорт

Компанијата“Екоцентар 97”дооел Скопје беше избрана како најповолен понудувач на тендерот “Изведување на услугата за отстранување, дислоцирање, уништување или неутрализирање...

Скопје 11.11.19 | 10:36

Анализите се готови: Траги од метил акрилат има, но не испариле надвор

Траги од метил акрилат мономер има во цевките на цистерната, потврди акредитираната лабораторија при штипскиот универзитет. Според анализите испарувањето внатре е...

Скопје 10.11.19 | 10:45

Супстанцијата што се излеа во „Охис“ може да предизвика смртоносна компликација

Нема точни податоци од надлежните колкава количина на метрил акрилат мономер е ослободен при случувањата во Охис и колкава е концентрацијата на истиот во воздухот. Метил...

Македонија 09.11.19 | 22:42

Левица реагира: Со овој случај во ОХИС, уште еднаш на површина излегува системското труење на жителите

Она што се случи во ОХИС претставува само уште една инстанца на агонијата од катастрофални последици во секој поглед (па и еколошки) на приватизацијата во Македонија. Конкретно,...

Македонија 09.11.19 | 20:09

Алфа ТВ: Граѓанските организации бараат одговорност за хаваријата во Охис

Како е возможно да е „мал инцидент“ ситуацијата во „Охис“, а луѓето се гушат два дена? Зошто ако не е „хаварија“ армијата беше внатре и зошто надлежните дури денеска...

Скопје 09.11.19 | 16:02

Макрадули тврди дека е саниран инцидентот во „Охис”, за последиците нема одговорност!

Заменик-министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули денеска преку својот Фејсбук профил информираше дека инцидентот во фабриката „Охис”...

Скопје 09.11.19 | 15:38

Се чекаат резултатите за тоа колку била опасна излеаната течност во “Охис“

Се уште се чекаат резултатите од лабараториските испитувања кои треба да покажат колку била опасна течноста што се излеа во Охис.. Контаминираната вода уште синоќа...

Скопје 09.11.19 | 15:16

Трајановски: Вчера Шилегов доведе во опасност човечки животи

Град Скопје и Дирекцијата за Заштита и спасување ( ДЗС) вчера затаија при хаваријата која се случи во Охис. Додека бев градоначалник во противпожарната бригада започнавме...

Скопје 08.11.19 | 22:42

О2 Иницијатива: Очекуваме највисока казна за Екоцентар 97, една за хаваријата, втора за непријавување и непостапување според протокол и кривична пријава!

О2 Иницијатива на социјалните мрежи повика на казна за Екоцентар 97 поради излевањето на опасните хемикалии во Охис. 6 тони вода со елементи на опасна хемикалија, метил...

Скопје 08.11.19 | 21:25

Министерство за животна средина: Состојбата во ОХИС е целосно под контрола

Министерството за животна средина и просторно планирање согласно последните информации добиени од надлежните инспекциски служби, ја информира јавноста дека состојбата...

Скопје 08.11.19 | 20:56

Директорот на фирмата која го врши препакувањето: Заврши сè, не е опасно

Oтпадот кој денеска истече во ОХИС е веќе собран, нема опасност и нема повредени, рече во изјава за ТВ „24“ Владо Момировски, директорот на „Еко центар 97“, фирмата која...

Скопје 08.11.19 | 18:38

Лабораторијата на МВР зема проба која ќе биде лабораториски испитана, по хаваријата во „ОХИС“

Државни инспектори од Државниот инспекторат за животна средина координирано со овластените инспектори за животна средина на општина Кисела Вода и Градот Скопје и...

Скопје 08.11.19 | 18:25

Не е загрозена почвата бидејќи излевањето се случувало во када, во кругот на „ОХИС“, велат од Животна средина

Не е загрозена почвата бидејќи излевањето се случувало во танкваната, еден вид када, во кругот на фабриката. Сега се собира водата во посебни садови. Станува збор за...