Ознака: објаснувачки скрининг
Македонија 23.01.23 | 21:55

Маричиќ: Низ дијалог и соработка до квалитетен и инклузивен процес на преговори со ЕУ

Заменик-претседателот на Владата задолжен за европски прашања Бојан Маричиќ на денешната собраниска седница на Комисијата за европски прашања рече дека тој и Владата...

Македонија 17.10.22 | 08:43

Започнува скринингот за Кластер 3 „Конкурентност и инклузивен раст“

Заменик-претседателот на Владата задолжен за европски прашања и главен преговарач со Европската Унија, од денеска престојува во Брисел, по повод започнувањето на објаснувачките...

Македонија 27.09.22 | 08:19

Завршува објаснувачкиот скрининг со ЕУ за кластерот „Темели“

Во Брисел денеска ќе се одржи состанок за Поглавјето 23 „Правосудство и фундаментални права“, со кој завршуваат објаснувачките скрининг состаноци за Кластер 1, „Темели“. Вчера...

Македонија 15.09.22 | 08:17

Маричиќ: Официјално почнува скринингот, мора уставните измени

Во Брисел денеска официјално почнува скринингот за усогласеноста на македонското законодавство со тоа на Европската Унија. Вицепремиерот за европски прашања Бојан...

Македонија 26.07.22 | 19:39

Гир: Македонија мора да ги внесе Бугарите во Уставот како што бара Бугарија, наку скринингот ќе запре

Добра вест е што минатата недела Европската Унија почна преговори за членство со Македонија и Албанија. Тоа се одлични вести, тоа е историски развој и за засегнатите...

Македонија 06.07.22 | 18:06

Преговори не гледаме уште долгo: EУ најавува нов услов за Македонија кој ќе трае две години

Портпаролката на Европската комисија, Ана Писонеро, изјави дека Македонија ќе треба да помине уште една рунда објаснувачки скрининг за ЕУ во однос на законодавството...