Ознака: Наташа Котлар
Македонија 18.02.21 | 12:56

Проф. Котлар: Мизерно, господо! Колку пати „народната“ власт ќе го осуди и ќе се откаже од Петре Пирузе – Мајски?

Колку пати „народната“ власт ќе го осуди и ќе се откаже од ПЕТРЕ ПИРУЗЕ-МАЈСКИ, првоборец, асномец и потписник на Манифестот, прв повереник за правосудство на ДР Македонија,...

Македонија 16.12.20 | 22:33

Професорката Наташа Котлар: Не станува збор за предметот историја, туку за нашата суштина!

Професорката Наташа Котлар од Институтот за национална историја (ИНИ) ја критикува најавената образовна реформа од министерката Мила Царовска, со која историјата повеќе...

Македонија 08.12.20 | 19:12

Котлар: Според договорот на Заев, Климент е бугарски просветител, а најжално е што институциите на ова молчат

За нас Климент е важен бидејќи тој го идигнува народот на еден поинаков политички, културен и религиозен стадиум. Затоа и неговата дејност е прекината и 893-тата година...

Македонија 05.12.20 | 20:44

Флоскулата, „идентитетот нема да биде спорно прашање“ е само мамка, затоа што ако го засегнете јазикот и историјата, што ќе ви остане во идентитетот

Можеби денеска сме во овој број, но претпоставувам дека утре и задутре ќе не има многу. Или како што вели Блаже Конески: „Како се измешал светот, косата да ти се крене!…...

Македонија 05.12.20 | 14:31

Котлар: „Идентитетот не е спорно прашање“ е мамка, ако го засегнете јазикот и историјата, што ќе ви остане во идентитетот

Историчарката Наташа Котлар од Институтот за национална историја денеска се обрати пред Владата на граѓанскиот собир „Или Заев или Македонија“. Професорката го започна...

Македонија 01.12.20 | 21:16

Комисијата е политичка, се сe крие од јавноста, мора да се бранат државните интереси

Комисијата е политичка, се сe крие од јавноста, мора да се донесе декларација и покрај нетрпението меѓу власта и опозицијата сите да седнат да договорат за бранење на...

Македонија 15.09.20 | 21:51

Koтлар: Македонците го ценат Гоце Делчев по неговото учење и делување за Македонија

Денес во емисијата „Што не е јасно“ гостуваше д-р Наташа Котлар Трајкова, историчар која што посочи дека ова Бугарите моментално што прават е како да хемичарите те...

Македонија 30.05.20 | 08:20

Котлар до Шекеринска: Арам да ви е

Репер треба да ви биде македонскиот народ-неговите интереси и настојувања, неговите болки и потреби, неговата реч, честитост и достоинство, реагира професорката Наташа...

Македонија 02.02.20 | 10:51

Котлар до Каракачанов: Делчев е изразител на македонската низина, на македонската селанска маса, овоплотувач на нејзините процеси

На изјавите од бугарскиот министер за одбрана Красимир Каракачанов за револуционерот Гоце Делчев при промоцијата на неговата книга во Битола, реaгираше историчарката...

Македонија 11.12.19 | 21:18

Османи, не си во право: Темелите на македонската држава се впишани во решенијата од Првото заседание на АСНОМ, а не во Законот за јазици

Да му одговорам на Бујар Османи, кој денес, бескрупулозно изјави дека: „трите документи кои се основа на државноста, а тоа се Преспанскиот договор, Договорот со Бугарија...

Македонија 01.08.19 | 21:19

Професорката Котлар: Кога веќе нема човек од Владата, ќе кажам – Гоце Делчев е Македонец од Кукуш!

Кoгa веќе немa чoвек вo Влaдaтa, нo и oд oпштественaтa јaвнoст дa кaже зa мaкедoнскaтa oслoбoдителнa бoрбa чијa емaнaцијa е Гoце Делчев, ќе кaжaм и ќе пoвтoрaм: Гoце Делчев е Мaкедoнец oд Кукуш,...

Македонија 22.07.19 | 16:28

Котлар: Заев да се извини што обвини дека крадеме историја

Историчари бараат извинување од премиерот Зоран Заев кој изјави дека Македонија краде историја. Професорката Наташа Котлар, во изјава за Алфа, вели дека ова е директен...

Македонија 22.07.19 | 15:43

Професорката Котлар до Заев: Вашето незнаење, необразованост и политички егзебиции чувајте си ги за вас!

Историчарката Наташа Котлар од Институтот за национална историја по објавата на разговорот на Премиерот Заев за грчката телевизија „Алфа“, на својот фејсбук профил...

Македонија 16.06.19 | 14:25

Наташа Котлар: Делчев е македонска историска личност и не може да се пазарите за него!

Историчарката Наташа Котлар реагира на дебатата за Гоце Делчев наметната од бугарска страна, од која има и повици за вето за Македонија за членство во Европска унија...